Search
menu
Search

De populariteit van seniorenwoningen in Spanje

De populariteit van seniorenwoningen in Spanje
Beeld: via canva.com

De populariteit van seniorenwoningen in Spanje

Seniorenwoningen winnen steeds meer aan populariteit in Spanje. Volgens recent onderzoek zou 40 procent van de Spaanse senioren openstaan om te verhuizen naar een seniorenwoning. We kijken kort naar de opkomst van ‘senior living’ in Spanje en de uitdagingen en kansen die de sector voor de toekomst biedt.

Er zijn een aantal redenen waarom steeds meer Spaanse senioren de overstap (willen) maken naar een seniorenwoning. Seniorenwoningen zijn speciaal ontworpen om aan de behoeften van ouderen te voldoen. Ze zijn gelijkvloers, drempelvrij en vaak voorzien van hulpmiddelen zoals beugels en alarmsystemen. Dit maakt het gemakkelijker en veiliger voor senioren om zelfstandig te blijven wonen.

Veel seniorenwoningen bieden daarnaast gemeenschappelijke ruimtes zoals een restaurant, bibliotheek of fitnessruimte. Dit bevordert het sociale contact tussen bewoners. Senioren hebben vaak behoefte aan meer sociaal contact. In een seniorencomplex is ook vaak zorg aanwezig die kan worden uitgebreid naarmate de zorgbehoefte toeneemt. Zo kunnen senioren langer zelfstandig blijven wonen, doordat de benodigde zorg geleidelijk in de woning wordt gebracht.

Door de vergrijzing neemt het aantal 75-plussers in Spanje toe. Volgens het Spaanse statistiekbureau INE waren er in 2020 ongeveer 9,4 miljoen senioren in Spanje, wat ongeveer 23% van de totale bevolking was. In 2040 wordt verwacht dat dit aantal zal stijgen tot 14,8 miljoen, ofwel 32% van de totale bevolking.

Deze vergrijzing in Spanje zorgt voor een groeiende vraag naar geschikte seniorenwoningen. Tegelijkertijd groeit ook het aanbod. Steeds meer projectontwikkelaars, woningcorporaties en zorginstellingen richten zich op de senioren huisvestingsmarkt. Zowel het aanbod aan huur- als koopwoningen groeit. Er komen ook steeds meer vernieuwende woonconcepten op de markt gericht op senioren, zoals meergeneratiewoningen, mantelzorgwoningen en zorgeloos wonen met zorggarantie.

De meeste seniorenwoningen bevinden zich op dit moment aan de Costa Blanca en Costa del Sol waar internationale senioren verblijven op zoek naar een beter klimaat en rustiger leven. Het doel is echter om meer seniorenwoningen voor Spaanse senioren te bouwen, omdat blijkt dat ook zij graag daar gebruik van maken.

Uitdagingen senior living

Ondanks de groeiende populariteit kent de sector ‘senior living’ ook een aantal uitdagingen zoals dat seniorenwoningen over het algemeen duurder zijn dan reguliere woningen. Dit maakt ze voor een deel van de senioren onbetaalbaar. Er is behoefte aan meer betaalbare opties. Daarnaast zijn geschikte locaties voor seniorenwoningen, zoals nabijgelegen voorzieningen en openbaar vervoer, schaars. Dit bemoeilijkt de ontwikkeling van nieuwe projecten.

Door de vergrijzing neemt ook de zorgvraag onder ouderen toe. Dit legt druk op de capaciteit in de ouderenzorg. Voldoende gekwalificeerd zorgpersoneel is essentieel om senioren langer zelfstandig te laten wonen.

Kansen voor de toekomst

Tegelijk biedt de groeiende vraag naar seniorenwoningen ook kansen voor ontwikkelaars en investeerders om te innoveren met nieuwe woonvormen speciaal gericht op senioren. Door wonen en zorg slim te combineren kunnen senioren langer zelfstandig blijven wonen. Dit biedt kansen voor samenwerking tussen vastgoedpartijen, zorgorganisaties, gemeenten en verzekeraars. Door bij nieuwbouwprojecten direct rekening te houden met senioren kan het aanbod beter aansluiten bij de vraag. Dit voorkomt dure aanpassingen achteraf.

Ga naar de inhoud