Search
menu
Search

Het nieuwe B1-rijbewijs in 2024 voor 16-jarige ‘automobilisten’ in Spanje

Het nieuwe B1-rijbewijs in 2024 voor 16-jarige ‘automobilisten’ in Spanje
Beeld: archieffoto

Het nieuwe B1-rijbewijs in 2024 voor 16-jarige ‘automobilisten’ in Spanje

De mobiliteit in Spanje is constant in beweging. In de steden hebben elektrische steps de straten overgenomen omdat dit een eenvoudige en snelle manier is om je door grote steden te verplaatsen. De Spaanse regering probeert de komende jaren het aantal elektrische auto’s dat over de wegen van ons land rijdt te vergroten. De komst van het nieuwe B1-rijbewijs zal de verkoop van dit soort voertuigen bevorderen, omdat het rijden mogelijk wordt vanaf 16 jaar.

Volgens Pere Navarro, directeur van de Spaanse Verkeersdienst DGT, zullen houders van het nieuwe rijbewijs vierwielers en driewielers tot 400 kg mogen besturen op de openbare weg, op voorwaarde dat ze een maximaal vermogen van 15 kW hebben en niet sneller kunnen gaan dan 90 km/u.

Met deze maatregel wordt beoogd de verkoop van dit soort voertuigen, die meestal elektrisch aangedreven zijn, te stimuleren. Ze zouden het ECO-label van de verkeersautoriteit DGT krijgen, waarmee ze zonder beperkingen de lage-emissiezones kunnen binnenrijden die vanaf volgend jaar verplicht zijn in steden met meer dan 50.000 inwoners.

Voordelen van het B1-rijbewijs zijn onder andere de toegang tot lage-emissiezones in steden, de verkoop van elektrische voertuigen wordt gestimuleerd en het is een veiligere introductie in het verkeer voor jongeren. Er zijn echter ook beperkingen aan het B1-rijbewijs zoals de maximumsnelheid van 90 km/u, het maximumvermogen van 15 kW en dat dit alleen geschikt is voor lichte voertuigen tot 400 kg.

Soortgelijke rijbewijzen in andere EU-landen

In andere EU-landen bestaan al vele jaren vergelijkbare rijbewijzen, want in Portugal en Italië hebben ze succesvol ervaren hoe goed de maatregel werkt. Opmerkelijk is dat in Duitsland deze maatregel heeft bijgedragen aan 22% minder ongevallen en 20% minder verkeersovertredingen.

Andere rijbewijzen vanaf 16 jaar

Zodra iemand 16 wordt, neemt het aantal voertuigen dat bestuurd mag worden toe. Zo mag een 16-jarige een motorfiets tot 125 cc besturen met een maximaal vermogen van 11 kW of 15 pk. Ook een landbouwvoertuig, zoals een tractor, mag bestuurd worden, zij het met een maximumsnelheid van 45 km/u.

Rijbewijs AM vanaf 15 jaar

Al op 15-jarige leeftijd kan het AM-rijbewijs worden gehaald, waarmee bromfietsen tot 49 cc mogen worden bestuurd, zowel tweewielers als driewielers. Ook vierwielers met een benzinemotor van dezelfde cilinderinhoud, de zogenaamde kei-autootjes, vallen hieronder.

Ga naar de inhoud