Extra zware veiligheidscontroles Barcelona vanwege terroristische dreiging

Extra zware veiligheidscontroles Barcelona vanwege terroristische dreiging
Beeld: Mossos d'Esquadra / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – We schreven al eerder dat de Verenigde Staten al haar burgers heeft opgeroepen extra voorzichtig te zijn tijdens een bezoek aan Barcelona omdat er genoeg bewijzen lijken te zijn dat er een aanslag gepland staat voor 25 december of daarna. Ook de Mossos d’Esquadra schreven daar in een interne memo over en nu is het openbaar.

Mocht je de komende dagen Barcelona gaan bezoeken tijdens de kerstperiode, houdt er dan rekening mee dat er extra veel politie met zwaar geschut op straat te zien zal zijn. Daarnaast zijn er extra veel controles van voertuigen. De reden daarvoor is dat de Catalaanse politie gewaarschuwd is voor een Marokkaanse jihadist met de initialen L.B., een buschauffeur uit Casablanca.

Volgens de Amerikaanse en Spaanse inlichtingendiensten wil L.B. met een bus, vrachtwagen of bestelbus een aanslag plegen op de Ramblas, Plaça Catalunya, bij de Sagrada Familia of op elke andere plaats waar veel mensen aanwezig zijn.

Waarschuwing

Op zondag kwam de waarschuwing en op maandag is er overal in Barcelona veel politie te zien en worden er veel verkeerscontroles uitgevoerd waarbij sommige voertuigen binnenstebuiten worden gekeerd. Op de plaatsen waar veel mensen bijeenkomen en waar toeristische attracties te vinden zijn staan extra veel politiewagens en agenten met mitrailleurs en geweren.

Het gaat daarbij om de speciale anti-terreurpolitie en normale agenten van de Mossos d’Esquadra en agenten van de Guardia Urbana. De politie neemt de waarschuwing serieus, zeker nadat op 17 augustus 2017 al een aanslag plaats heeft gevonden op de Ramblas. Daar was toen in principe ook al voor gewaarschuwd maar het lukte toch om dood en verderf te zaaien.

De minister van Binnenlandse Zaken van de Catalaanse regioregering neemt deze bedreiging aan het adres van Barcelona serieus maar niet meer dan elke andere terroristische bedreiging. Ook de gemeente Barcelona zegt dat de situatie onder controle is en dat de inwoners en bezoekers rustig kunnen zijn.

Mocht je echter Barcelona bezoeken tijdens de kerstperiode (die in principe tot 6 januari 2019 doorloopt) dan moet je er dus rekening mee houden dat er extra veel politie op straat te zien zal zijn. Probeer plaatsen waar veel mensen bijeenkomen te vermijden, iets wat ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op Twitter.

Alarmfase

Spanje heeft al geruime tijd terreuralarm (Nivel de Alerta Antiterrorista) niveau 4, deze werd ook niet verhoogd naar het maximale niveau 5 na de aanslag op 17 augustus 2017 op de Ramblas en de verijdelde aanslag in de kustplaats Cambrils.

Terreurdreiging 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreiging 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.