skip to Main Content
VS waarschuwt bezoekers Barcelona om mogelijke terroristische aanslag
Twitter

VS waarschuwt bezoekers Barcelona om mogelijke terroristische aanslag

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Amerikaanse Travel State Department heeft alle Amerikanen die zich in het buitenland bevinden en dan met name in Barcelona gewaarschuwd voor een mogelijke terroristische aanslag. Nog niet zo lang geleden publiceerde de Islamitische Staat (IS) een video waarin men aanslagen in Barcelona aankondigde.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Amerikanen die zich in het buitenland bevinden via de officiële Twitter account gewaarschuwt voor een aanslag in Barcelona waar de Ramblas een doelwit kan zijn.

De Amerikaanse overheidsinstelling raadt iedereen aan om plaatsen waar veel mensen zijn, waar veel verkeer (inclusief bussen) is en rond de Ramblas in Barcelona rond de Kerstperiode te vermijden. In het Twitterbericht staat verder dat terroristen zonder waarschuwing kunnen toeslaan om toeristische locaties en openbare plaatsen aan te vallen.

Volgens de regionale krant El Periodico is er ook een interne memo bij de Catalaanse politie waarin staat dat men op zoek is naar een individu uit Marokko die wellicht met een bus of ander groot voertuig een aanslag wil plegen via een massale aanrijding zoals in augustus 2017. Er wordt zelfs een datum genoemd, dinsdag 25 december.

IS video

Ongeveer 10 dagen geleden heeft IS of Daesh een zes minuten durende en volledig in het Spaans gesproken en geschreven video uitgebracht waarop bloedige beelden te zien zijn van de aanslag op de Ramblas op 17 augustus 2017.

Volgens IS staan er nieuwe cellen met terroristen klaar om wraak te nemen voor de dood van de volgens IS onschuldige terroristen. In de video wordt ook gemeld dat de doelen al bekend zijn en dat het niet lang meer zal duren voordat er een of meerdere aanslagen zijn in Barcelona, op een moment dat niemand dat verwacht.

Alarmfase

Spanje heeft al geruime tijd terreuralarm (Nivel de Alerta Antiterrorista) niveau 4, deze werd ook niet verhoogd naar het maximale niveau 5 na de aanslag op 17 augustus 2017 op de Ramblas en de verijdelde aanslag in de kustplaats Cambrils.

Terreurdreiging 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreiging 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Het is nu kerst, en ik dank jullie voor je reacties, maar we zien ook 1 heel opvallend ding, de mensen die echt vrede en samenwerking willen die zijn het wel eens.
  De mensen die tegen een eenheid zijn in Spanje, die zien we hier niet en die snappen dus dus de boodschap niet hier en ook niet de geweldige kerstboodschap van de Spaanse koning niet.
  Het is dus duidelijk, de mensen die voor vrede en een eenheid zijn in Spanje, die hoor je wel, de mensen die er tegen zijn, die hoor je nu niet.
  Dat is heel jammer en toont ook de ware intenties van die mensen, die willen maar 1 ding, hun gelijk halen en het land verdelen….triest.
  De centrale regering gaat het wel oplossen want de regio nep-regering gaat het nooit gedaan krijgen

 2. Juan 74 ,ik hoop dat jou kerstwens uitkomt ,zou fantastisch zijn
  Ik wens jou ook een gezellige en liefdevolle Kerst toe ¡¡¡

 3. In de eerste plaats, laten we hopen dat er geen aanslag plaats zal vinden.
  Daarnaast is het zo, dat we nu toch wel kunnen vaststellen dat er afgelopen week, GEEN sprake kan zijn geweest van Fake Nieuws of dat de centrale overheid aan het knippen en plakken is geweest. Er is gewoon een dreiging, die is kennelijk zeer actueel en helaas zo actueel dat de VS haar burgers er voor aan het waarschuwen is.
  De vorige keer dat er een echte dreiging was, heeft met name de toen zittende regio regering er niets mee gedaan en we kennen daarvan allemaal de vreselijke gevolgen.
  Als kerstwens spreek ik oprecht uit, dat ik hoop dat men de geschillen opzij zet en dat de regio regering en de centrale regering hierin samen optrekken en de dreiging kunnen elimineren zodat iedereen een mooie rustige kerst kan vieren.
  En als ze dat lukt, en daar ga ik vanuit, dan zullen beide kanten toch ook moeten inzien dat als je al over terreur goed kan samenwerken, dat zeer zeker ook over andere zaken moet lukken.

  Vanaf deze plaats, wens ik de redactie, alle lezers en mensen die hier reageren een geweldig mooie kerst toe en alvast de beste wensen voor 2019!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken