VS waarschuwt bezoekers Barcelona om mogelijke terroristische aanslag

Oeps ... foto ontbreekt!

VS waarschuwt bezoekers Barcelona om mogelijke terroristische aanslag

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Amerikaanse Travel State Department heeft alle Amerikanen die zich in het buitenland bevinden en dan met name in Barcelona gewaarschuwd voor een mogelijke terroristische aanslag. Nog niet zo lang geleden publiceerde de Islamitische Staat (IS) een video waarin men aanslagen in Barcelona aankondigde.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Amerikanen die zich in het buitenland bevinden via de officiële Twitter account gewaarschuwt voor een aanslag in Barcelona waar de Ramblas een doelwit kan zijn.

De Amerikaanse overheidsinstelling raadt iedereen aan om plaatsen waar veel mensen zijn, waar veel verkeer (inclusief bussen) is en rond de Ramblas in Barcelona rond de Kerstperiode te vermijden. In het Twitterbericht staat verder dat terroristen zonder waarschuwing kunnen toeslaan om toeristische locaties en openbare plaatsen aan te vallen.

Volgens de regionale krant El Periodico is er ook een interne memo bij de Catalaanse politie waarin staat dat men op zoek is naar een individu uit Marokko die wellicht met een bus of ander groot voertuig een aanslag wil plegen via een massale aanrijding zoals in augustus 2017. Er wordt zelfs een datum genoemd, dinsdag 25 december.

IS video

Ongeveer 10 dagen geleden heeft IS of Daesh een zes minuten durende en volledig in het Spaans gesproken en geschreven video uitgebracht waarop bloedige beelden te zien zijn van de aanslag op de Ramblas op 17 augustus 2017.

Volgens IS staan er nieuwe cellen met terroristen klaar om wraak te nemen voor de dood van de volgens IS onschuldige terroristen. In de video wordt ook gemeld dat de doelen al bekend zijn en dat het niet lang meer zal duren voordat er een of meerdere aanslagen zijn in Barcelona, op een moment dat niemand dat verwacht.

Alarmfase

Spanje heeft al geruime tijd terreuralarm (Nivel de Alerta Antiterrorista) niveau 4, deze werd ook niet verhoogd naar het maximale niveau 5 na de aanslag op 17 augustus 2017 op de Ramblas en de verijdelde aanslag in de kustplaats Cambrils.

Terreurdreiging 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreiging 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje

Ga naar de inhoud