VS waarschuwt bezoekers Barcelona om mogelijke terroristische aanslag

VS waarschuwt bezoekers Barcelona om mogelijke terroristische aanslag
Beeld: Twitter

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Amerikaanse Travel State Department heeft alle Amerikanen die zich in het buitenland bevinden en dan met name in Barcelona gewaarschuwd voor een mogelijke terroristische aanslag. Nog niet zo lang geleden publiceerde de Islamitische Staat (IS) een video waarin men aanslagen in Barcelona aankondigde.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Amerikanen die zich in het buitenland bevinden via de officiële Twitter account gewaarschuwt voor een aanslag in Barcelona waar de Ramblas een doelwit kan zijn.

De Amerikaanse overheidsinstelling raadt iedereen aan om plaatsen waar veel mensen zijn, waar veel verkeer (inclusief bussen) is en rond de Ramblas in Barcelona rond de Kerstperiode te vermijden. In het Twitterbericht staat verder dat terroristen zonder waarschuwing kunnen toeslaan om toeristische locaties en openbare plaatsen aan te vallen.

Volgens de regionale krant El Periodico is er ook een interne memo bij de Catalaanse politie waarin staat dat men op zoek is naar een individu uit Marokko die wellicht met een bus of ander groot voertuig een aanslag wil plegen via een massale aanrijding zoals in augustus 2017. Er wordt zelfs een datum genoemd, dinsdag 25 december.

IS video

Ongeveer 10 dagen geleden heeft IS of Daesh een zes minuten durende en volledig in het Spaans gesproken en geschreven video uitgebracht waarop bloedige beelden te zien zijn van de aanslag op de Ramblas op 17 augustus 2017.

Volgens IS staan er nieuwe cellen met terroristen klaar om wraak te nemen voor de dood van de volgens IS onschuldige terroristen. In de video wordt ook gemeld dat de doelen al bekend zijn en dat het niet lang meer zal duren voordat er een of meerdere aanslagen zijn in Barcelona, op een moment dat niemand dat verwacht.

Alarmfase

Spanje heeft al geruime tijd terreuralarm (Nivel de Alerta Antiterrorista) niveau 4, deze werd ook niet verhoogd naar het maximale niveau 5 na de aanslag op 17 augustus 2017 op de Ramblas en de verijdelde aanslag in de kustplaats Cambrils.

Terreurdreiging 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreiging 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Juan74

Het is nu kerst, en ik dank jullie voor je reacties, maar we zien ook 1 heel opvallend ding, de mensen die echt vrede en samenwerking willen die zijn het wel eens. De mensen die tegen een eenheid zijn in Spanje, die zien we hier niet en die snappen dus dus de boodschap niet hier en ook niet de geweldige kerstboodschap van de Spaanse koning niet. Het is dus duidelijk, de mensen die voor vrede en een eenheid zijn in Spanje, die hoor je wel, de mensen die er tegen zijn, die hoor je nu niet. Dat is heel jammer… Lees verder »

Femke

Juan 74 ,ik hoop dat jou kerstwens uitkomt ,zou fantastisch zijn
Ik wens jou ook een gezellige en liefdevolle Kerst toe ¡¡¡

Juan74

In de eerste plaats, laten we hopen dat er geen aanslag plaats zal vinden. Daarnaast is het zo, dat we nu toch wel kunnen vaststellen dat er afgelopen week, GEEN sprake kan zijn geweest van Fake Nieuws of dat de centrale overheid aan het knippen en plakken is geweest. Er is gewoon een dreiging, die is kennelijk zeer actueel en helaas zo actueel dat de VS haar burgers er voor aan het waarschuwen is. De vorige keer dat er een echte dreiging was, heeft met name de toen zittende regio regering er niets mee gedaan en we kennen daarvan allemaal… Lees verder »

leo

Juan74 ik wens jou ook een fijn kerstfeest.

Jopke

Ik kan er niets aan toevoegen, enkel mijn deelname in de reactie!..l

schnauzer

Ook ik wens jou een fijne kerst toe Juan74 en een goede gezondheid voor het nieuwe jaar.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.