De Kerk in Spanje erkent dat ze duizend activa beheert die geen eigendommen zijn

De Kerk in Spanje erkent dat ze duizend activa beheert die geen eigendommen zijn
Beeld: Kathedraal van Sevilla / Canva

De Kerk in Spanje erkent dat ze duizend activa beheert die geen eigendommen zijn

MADRID – De Spaanse regering en de Bisschoppenconferentie hebben een akkoord bereikt over de registratie van activa door de Kerk. De Spaanse Kerk geeft toe dat er duizend van die activa zijn waarvan het eigendom niet bekend is bij de Kerk of die overeenkomen met een derde partij. In totaal heeft de Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE) een lijst met daarop bijna 35.000 activa die door de Kerk tussen 1998 en 2015 zijn geregistreerd bestudeerd die door de Spaanse regering in februari 2021 werd gepresenteerd. 

Om precies te zijn heeft de Spaanse Katholieke Kerk op de lijst 32.401 gebouwen staan die ze erkent maar circa 1.000 andere gebouwen zoals rustieke boerderijen, huizen, andere gebouwen en een aantal hermitages erkent de Kerk niet als hun eigendom. De Kerk is met de Spaanse regering overeengekomen deze terug te geven zodat derden deze kunnen claimen. Volgens critici gaat deze ‘biecht’ van de Kerk niet ver genoeg en zijn er nog vele duizenden eigendommen die niet van de Kerk zijn en die wel als eigendom erkent worden. 

De Spaanse Bisschoppenconferentie heeft op haar website inmiddels de lijst gepubliceerd met daarop alle 34.961 eigendommen waaronder de 1.000 gebouwen die de Kerk niet als haar eigendom ziet, klik HIER voor de PDF. De Kerk heeft een groot onderzoek uitgevoerd om de informatie van alle bijna 35.000 gebouwen te achterhalen en deze te verwerken in een verslag, iets waar de huidige Spaanse regering in februari 2021 om gevraagd had.

Tussen 1998 en 2015 wist de Katholieke Kerk in Spanje vanwege een wetswijziging van de regering-Aznar (Partido Popular) via een simpel bewijs van eigendom of een eenvoudige aantekening en kerkelijke certificaten duizenden gebouwen zoals kerken, scholen etc. in bezit te krijgen terwijl de Kerk daar eigenlijk in de meeste gevallen geen recht op had. 

Op de lijst van 34.961 activa staan o.a. de kathedralen van Sevilla, León, Barcelona, Málaga, Santiago de Compostela en ook de wereldberoemde Mezquita in Córdoba. Maar ook de kathedralen en kerken in Cádiz, Burgos, Toledo, Zamora, Tarragona, Palma en Ibiza om er maar een paar te noemen. Deze staan op de nu gepresenteerde lijst als eigendom van de Kerk.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.