Alarm in noordwest Spanje vanwege vogelgriep bij nertsen

Alarm in noordwest Spanje vanwege vogelgriep bij nertsen
Beeld: 123rf

Alarm in noordwest Spanje vanwege vogelgriep bij nertsen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – In Spanje is onlangs vogelgriep vastgesteld in een nertsenfokkerij in het noordwesten van het land. Onderzoekers geloven dat de nertsen elkaar hebben besmet met het virus, wat mogelijk het eerste bewijs is dat het virus van zoogdier op zoogdier kan overgaan. Dit gebeurde bij een nertsenfokkerij in A Coruña, in Galicië. De gedetecteerde mutatie is T271A in het PB2-gen. In-vitro-onderzoeken suggereren dat H5N1-virussen met deze mutatie gemakkelijker mensen kunnen infecteren

Spaanse en Italiaanse onderzoekers hebben de uitbraak in de fokkerij onderzocht en denken dat de besmetting waarschijnlijk is ontstaan door resten van pluimveevoer of contact met wilde zeevogels die besmet waren met vogelgriep. Tijdens de uitbraak was het sterftecijfer onder de nertsen relatief hoog, tot 4,3 procent per week. Dit betekent dat in de fokkerij met 52.000 dieren ruim 2200 nertsen overleden. Het gaat om de Amerikaanse nertsen (Neovison vison) die bij een fokkerij in de gemeente Carral worden gehouden. Al op 17 november 2022 moesten alle nertsen in de besmette faciliteit worden geëuthanaseerd en werden alle karkassen en puin vernietigd.

Dode nertsen die onderzocht werden hadden vaak ernstige longontstekingen en een bebloede snuit. De onderzoekers geloven dat het hoge sterftecijfer een belangrijke aanwijzing is dat de nertsen elkaar besmet hebben. De onderzoekers zijn nog niet zeker of de nertsen in de Spaanse fokkerij elkaar daadwerkelijk het vogelgriepvirus hebben overgedragen. Ze wachten op verdere resultaten uit het laboratorium, waar onder andere onderzocht wordt hoe efficiënt het virus zich van fret naar fret verspreidt wat weer een goede aanwijzing is de eventuele verspreiding van mens naar mens.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat de kans op verspreiding van het virus van mens naar mens klein is. Echter, er is wel al een geval bekend van een 9-jarig meisje uit Ecuador die besmet raakte met het vogelgriepvirus, waarschijnlijk via pluimvee in de achtertuin van haar huis. Fretten zijn marterachtigen en lijken qua besmettelijkheid veel op mensen, dus het onderzoeken hoe het virus zich tussen fretten verspreidt kan belangrijke informatie geven over hoe het virus zich tussen mensen zou kunnen verspreiden.

In Spanje zijn honderden nertsenfokkerijen die ook al veel aandacht kregen tijdens de pandemie toen bleek dat veel nertsen en daarna werknemers besmet raakten met het coronavirus. Ook toen werden veel nertsen geëuthanaseerd om verdere besmetting tussen de dieren en op de mens te voorkomen.

nertsen 1
Opnieuw corona-uitbraak bij Spaanse nertsenfokker in Galicië
Bij een nertsenfokker nabij Santiago de Compostela is alweer de tweede corona-uitbraak dit jaar in Galicië geregistreerd. Het gaat om twee gevallen waarbij …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud