Rusland-Oekraïne oorlog en het aardgas in Spanje, toevoer problemen of niet?

Rusland-Oekraïne oorlog en het aardgas in Spanje, toevoer problemen of niet?
Beeld: Canva

Rusland-Oekraïne oorlog en het aardgas in Spanje, toevoer problemen of niet?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het conflict tussen Rusland en Oekraïne en daarmee ook de EU-landen is geëscaleerd en uitgegroeid tot een militaire agressie van Rusland op Oekraïens grondgebied. Dit conflict is op zich al erg genoeg maar kan ook voor problemen met het aardgas in praktisch heel de Europese Unie zorgen. Maar geldt dat ook voor Spanje?

We hebben al eens eerder over aardgas en Spanje geschreven in oktober toen Algerije vanwege een diplomatieke ruzie de toevoer van gas via de pijpleiding die door Marokko loopt sloot. Uit dit artikel bleek dat het meeste aardgas uit Algerije komt en slechts een klein deel uit Rusland dat via Frankrijk Spanje bereikt. Spanje heeft in oktober een deal gesloten met Algerije dat de levering van aardgas via pijpleidingen of tankers garandeert.

De Spaanse vice-premier Teresa Ribera heeft op donderdag nog gegarandeerd dat een militair conflict met Rusland niet zal zorgen voor problemen met de toevoer van aardgas in Spanje. Het kan echter wel zorgen voor een prijsstijging van ‘gas natural’. De gastoevoer in Spanje is gegarandeerd met 29 tankers die vloeibaar aardgas (LNG) zullen transporteren naar Spanje in maart. In februari zijn al 27 tankers met LNG aangekomen in Spanje en er zijn voor maart nog eens vier extra takers besteld met gas uit Algerije. Met deze tankers en de toevoer via de Medgaz pijpleiding heeft Spanje voor vele maanden gas op voorraad.

Van de totale gasvoorziening in Spanje komt het meeste gas uit Algerije met 29% van het totaal gevolgd door 15% gas uit de Verenigde Staten, 13% gas uit Nigeria, 10% uit Frankrijk, 10% uit Rusland, 9% uit de Perzische Golf, 7% uit Trinidad en Tobago, 1% uit Noorwegen en 7% uit andere landen/gebieden.

Na olie is aardgas een van de meest gebruikte energiebronnen in Spanje. Met een uitgebreid netwerk van gasleidingen en hervergassingsinstallaties beschikt Spanje over een van de meest complete distributie- en bevoorradingsinfrastructuren van Europa.

Volgens het jaarverslag van Sedigas ontving Spanje in 2020 voor de tweede keer in zeven jaar meer leveringen in de vorm van vloeibaar aardgas (LNG) dan aardgas (NG), wat betekent dat er meer gas via LNG-tankers aankwam dan via gaspijpleidingen. De toetreding van LNG vertegenwoordigde 61% van de Spaanse gasvoorziening.

Wat de gaspijpleidingen betreft heeft Spanje een breed netwerk dat gas via voornamelijk drie pijpen naar Spanje brengt: de 1.400 km lange Maghreb-Europa-gaspijpleiding die met 540 km door Marokko loopt (die nu gesloten is); de 750 km lange Medgaz-gaspijpleiding die rechtstreeks uit Algerije komt; en de gaspijpleiding Artère de L’Adour die uit Frankrijk komt en hoofdzakelijk de kleine hoeveelheid Russisch gas naar Spanje brengt.

Naast de gasleidingen kan gas ook worden gedistribueerd via LNG-tankers die het zogenaamde vloeibaar aardgas transporteren. Dit gas is duurder dan het gas dat per pijpleiding komt omdat het vloeibaar gemaakt, getransporteerd en hervergast moet worden terwijl dat van de pijpleiding direct stroomt. 

LNG-tankers komen aan in verschillende havens in Spanje, voornamelijk die met hervergassingsinstallaties in Barcelona, ​​​​Sagunto, Cartagena, Huelva, Mugardos en Bilbao. De gasvoorziening naar de Canarische Eilanden vindt uitsluitend via schepen plaats. De Balearen hebben een gaspijpleiding die gas transporteert van de stad Denia (Alicante) via het eiland Ibiza naar Mallorca.

aardgas spanje
Beeld: Heraldo.es
Ga naar de inhoud