Daling prijzen zonnepanelen en andere regelgeving geven impuls in Spanje

Daling prijzen zonnepanelen en andere regelgeving geven impuls in Spanje
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De zonnepanelen in Spanje zijn de afgelopen 10 jaar 81% goedkoper geworden en samen met de verandering van de regelgeving rondom het plaatsen van zonnepanelen die de PSOE-regering doorvoerde heeft dat ervoor gezorgd dat er meer zonnepanelen zijn geplaatst in 2018. Er is inmiddels ook meer aanbod gekomen van o.a. de traditionele energieleveranciers en bedrijven zoals LG en Leroy Merlin en het lijkt erop dat iedereen mee wil doen met de zonnepanelen revolutie in Spanje.

In 2018 werd er voor 261,7 megawatt aan fotovoltaïsche energie geïnstalleerd in Spanje waarvan 235,7 megawatt eigendom is van voorzieningen voor eigen energieverbruik. Voor 2019 wordt een installatie verwacht tussen de 300 en 400 megawatt waarvan het overgrote deel voor eigen energieverbruik.

Een van de redenen voor de stijging in het plaatsen van zonnepanelen is de daling van de prijzen die de afgelopen 10 jaar met 81% zijn gedaald, van bijvoorbeeld 15.800 euro naar 3.000 voor een normale eengezinswoning. Verwacht wordt dat deze prijzen blijven dalen tussen de 10% en 20% de komende jaren.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Einde van zonbelasting en bureaucratie wat betreft zonnepanelen Spanje[/su_note]

Daarnaast heeft ook zeker de gewijzigde regelgeving van de huidige regering door de zonbelasting af te schaffen en de administratieve en technische handelingen te vereenvoudigen meegeholpen in de stijging van de plaatsing van zonnepanelen bij particulieren.

Sinds oktober 2018 erkent de Spaanse regering (PSOE) het recht op eigen gebruik voor persoonlijk of meerdere gebruikers (zoals in een appartementencomplex). Men heeft dus het recht om zelf elektriciteit op te wekken en te gebruiken zonder dat daar een tol of kosten voor betaald dient te worden.

Al deze acties hebben een positief effect op de consument die nu sneller geneigd is om zonnepanelen te plaatsen en op bedrijven die meedoen met de trend van zonnepanelen plaatsen waardoor er meer aanbod is gekomen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
24 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

In theorie zou het geen verschil mogen maken want zodra je weer op dezelfde hoogte terug bent is de som van de potentiële energie weer nul.

In de praktijk echter zijn er vele, voornamelijk maar niet beperkt tot, wrijvings-gerelateerde verliezen.

Rijden in de bergen vergt dan uiteindelijk meer energie per afgelegde afstand dan over een vlakte.

Rijden in bergen vraagt een grote accu capaciteit. Zo heb je voor het omhoog brengen van een auto met 4 personen naar een hoogte van 1000 meter theoretisch al bijna 5 kWh accucapaciteit nodig.
Ik neem aan dat het gewicht van auto en passagiers 1500 kg bedragen. Voor het rijden op zich, is dezelfde capaciteit no dig als op vlak terrein.
De 5 kWh, met nog een verlies voor energie omzetting, is dus extra nodig voor rijden in rijden in de bergen

Een elektrische auto is in de bergen juist zuiniger dab z’n fossiele collega omdat bij remmen bij dalen de accu’s opgeladen worden.

De situatie m.b.t. solar energie in ES is door de veranderde houding van de centrale regering inderdaad wat beter geworden, maar het rendement van een installatie is nog steeds niet te vergelijken met dat in bijv. Nederland. Omdat wij in NL naar grote tevredenheid een installatie met 20 panelen hebben die jaarlijks tussen de 4500 en 5000 kWh levert (gelijk of wat meer dan ons verbruik), heb ik recent e.e.a. wat verder uitgezocht ,omdat de opbrengst hier natuurlijk veel beter zou moeten zijn vanwege het aantal zonne uren. 1. De aanvangskosten kosten zijn hier nog steeds veel hoger, zie bijvoorbeeld:… Lees verder »

Het is in Spanje ook goedkoop hoor, jaar geleden nog voor mijn vriendin 16 zonnepanelen aangelegd, max. capaciteit 5 kW voor zo’n 6000 eu. Kijk maar eens bij solarweb (Spanje) of Ali Baba vooral die laatste is nog veel goedkoper ondanks uiteraard de hoge transportkosten uit China. Zelfs in de winter levert de installatie geregeld nog 3 kW. Het irriteert ons dat de Indesa niet toestaat terug te leveren. Mijn vriendin zou het zelfs gratis willen doen om die idiote verspilling van elektriciteit tegen te gaan in deze tijd van opwarming van de aarde.

Beste Jaap, Als je zelf aanlegt/importeert , doe je dat eigenlijk tegen ´inkoop prijs´ en kan het wel wat voordeliger , maar daar moet je wel iets meer kennis voor hebben dan de gemiddelde doe-het-zelver? ( plus dat je de installatie officieel hoort te laten goedkeuren, wanneer die met het net verbonden is!) Verder: De prijs/kwaliteit van zonnepanelen, zoals ook die van accu´s, varieert enorm . Dat merk je niet als ze nieuw zijn , maar uit zich in de mate waarmee ze capaciteit verliezen over de jaren. Als je laat installeren, krijg je meestal 10 jaar garantie op de… Lees verder »

Helaas kun je de zonnepanelen nog niet aansluiten op het elektriciteitsnet, maar moet je de energie opslaan in accu’s. Dit maakt het erg duur en millieu onvriendelijk, de accu’s gaan maar 2 a 3 jaar mee.

Allemaal erg luie reageerders hier: doet u zelf wat ”Google-werk” en u hebt uw antwoorden…

Dit is niet een plaats om vragen te stellen en te verlangen dat anderen uw werk doen !

Nou ja zeg! Wij hebben toch zeker ook rechten mijnheer Eric!!!

De typische asociale reactie van iemand die waarschijnlijk altijd op uurloon heeft gewerkt….
Als we elkaar in Spanje kunnen helpen, dan zullen we dat toch niet laten hé Eric ?…..

Dan geen prosumenten tax zoals in België? ??

Mooi dat de regel en wetgeving is aangepast.
Wat teruglevering betreft is een concept batterijen en panelen ook in de toekomst zeer waarschijnlijk voordeliger.
Ik zou zeggen neem het heft in eigen hand en kijk eens op
http://www.offgridsolar.es

Kan men iberdrola dan ook opzeggen?

Er zijn tegenwoordig een hoop moderne, klantvriendelijke en goedkopere alternatieve zoals HolaLuz, PepeEnergy en Lucera. Een verademing!

Kent men ook de regeling om energie te verrekenen met je gebruik op jaarbasis? Zou graag meer info willen weten over de regelingen om zo mijn woning/zwembad etc. energiezuinig te kunnen gaan gebruiken. Wie weet waar info te krijgen is voor Communidad Valencia?

goede morgen, ik heb ook een huis in Valencia, als je iets hoort, zou ik het prettig vinden als je mij ook zou kunnen informeren

Een installatie voor € 3000.– ??????
Wat krijg je hiervoor ????
Gaarne info

Goed nieuws! Nu nog snel de elektrische auto stimuleren en veel oplaadpunten bouwen.

Elektrische auto, hier in Spanje. Echt niet, ga nooit het risico lopen dat ik in de middle of nowhere stil kom te staan. Bovendien kan elektrisch de bergen zwz niet aan, denk ik?

Waarom denkt u dat een tesla in minder dan 3 seconden op 100 zit? Met zulk vermogen kun je haast verticaal nog omhoog!
En over dat opladen: dat is dus precies wat ik schrijf! Oplaadpalen bouwen en snel graag. Dan staan we niet meer stil in het binnenland.

Rob denk wel even hoe sneller een auto optrekt zoals je zegt een tesla in 3 sec van 0 naar 100 hoe minder sterk ze zijn dat ze een helling op moeten een snelle auto heeft korte slag een sterke auto heeft lange slag en is wat trager maar sterker

Ikke, terug naar school, geen onzin vertellen hoor! Niet proberen mee te praten als ge de kennis ontbeert.

De bergen is geen enkel probleem, die electrische auto’s hebben meer vermogen dan een brandstof auto. Grootste probleem is het beperkte bereik, dat wel

Een elektrische auto is in de bergen juist zuiniger dab z’n fossiele collega omdat bij remmen bij dalen de accu’s opgeladen worden.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.