skip to Main Content
Daling prijzen zonnepanelen en andere regelgeving geven impuls in Spanje
Freepik

Daling prijzen zonnepanelen en andere regelgeving geven impuls in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De zonnepanelen in Spanje zijn de afgelopen 10 jaar 81% goedkoper geworden en samen met de verandering van de regelgeving rondom het plaatsen van zonnepanelen die de PSOE-regering doorvoerde heeft dat ervoor gezorgd dat er meer zonnepanelen zijn geplaatst in 2018. Er is inmiddels ook meer aanbod gekomen van o.a. de traditionele energieleveranciers en bedrijven zoals LG en Leroy Merlin en het lijkt erop dat iedereen mee wil doen met de zonnepanelen revolutie in Spanje.

In 2018 werd er voor 261,7 megawatt aan fotovoltaïsche energie geïnstalleerd in Spanje waarvan 235,7 megawatt eigendom is van voorzieningen voor eigen energieverbruik. Voor 2019 wordt een installatie verwacht tussen de 300 en 400 megawatt waarvan het overgrote deel voor eigen energieverbruik.

Een van de redenen voor de stijging in het plaatsen van zonnepanelen is de daling van de prijzen die de afgelopen 10 jaar met 81% zijn gedaald, van bijvoorbeeld 15.800 euro naar 3.000 voor een normale eengezinswoning. Verwacht wordt dat deze prijzen blijven dalen tussen de 10% en 20% de komende jaren.

Daarnaast heeft ook zeker de gewijzigde regelgeving van de huidige regering door de zonbelasting af te schaffen en de administratieve en technische handelingen te vereenvoudigen meegeholpen in de stijging van de plaatsing van zonnepanelen bij particulieren.

Sinds oktober 2018 erkent de Spaanse regering (PSOE) het recht op eigen gebruik voor persoonlijk of meerdere gebruikers (zoals in een appartementencomplex). Men heeft dus het recht om zelf elektriciteit op te wekken en te gebruiken zonder dat daar een tol of kosten voor betaald dient te worden.

Al deze acties hebben een positief effect op de consument die nu sneller geneigd is om zonnepanelen te plaatsen en op bedrijven die meedoen met de trend van zonnepanelen plaatsen waardoor er meer aanbod is gekomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. In theorie zou het geen verschil mogen maken want zodra je weer op dezelfde hoogte terug bent is de som van de potentiële energie weer nul.

  In de praktijk echter zijn er vele, voornamelijk maar niet beperkt tot, wrijvings-gerelateerde verliezen.

  Rijden in de bergen vergt dan uiteindelijk meer energie per afgelegde afstand dan over een vlakte.

 2. Rijden in bergen vraagt een grote accu capaciteit. Zo heb je voor het omhoog brengen van een auto met 4 personen naar een hoogte van 1000 meter theoretisch al bijna 5 kWh accucapaciteit nodig.
  Ik neem aan dat het gewicht van auto en passagiers 1500 kg bedragen. Voor het rijden op zich, is dezelfde capaciteit no dig als op vlak terrein.
  De 5 kWh, met nog een verlies voor energie omzetting, is dus extra nodig voor rijden in rijden in de bergen

 3. Een elektrische auto is in de bergen juist zuiniger dab z’n fossiele collega omdat bij remmen bij dalen de accu’s opgeladen worden.

 4. De situatie m.b.t. solar energie in ES is door de veranderde houding van de centrale regering inderdaad wat beter geworden, maar het rendement van een installatie is nog steeds niet te vergelijken met dat in bijv. Nederland.
  Omdat wij in NL naar grote tevredenheid een installatie met 20 panelen hebben die jaarlijks tussen de 4500 en 5000 kWh levert (gelijk of wat meer dan ons verbruik), heb ik recent e.e.a. wat verder uitgezocht ,omdat de opbrengst hier natuurlijk veel beter zou moeten zijn vanwege het aantal zonne uren.

  1. De aanvangskosten kosten zijn hier nog steeds veel hoger, zie bijvoorbeeld:
  http://www.leroymerlin.es/buscador.html?queryStr=fotovoltaico
  Voor een installatie met 6 panelen (zonder accu opslag) betaal je ong. 7000€ (ook bij andere aanbieders) ,weliswaar inclusief installeren, maar daar krijg je in NL al gauw een installatie met 16 tot 20 panelen voor!
  2. Omdat er in ES geen ´salderings´regeling bestaat/mogelijk is zoals in NL, (overdag teveel geproduceerde kWh´s lever je terug aan het net en leveren net zoveel € op als gebruikte kWh´s tijdens de nacht; in ieder geval tm 2020/21 , daarna zal deze regeling waarschijnlijk minder gunstig worden, want te duur voor de staat!) .
  3. Het in ES (in ieder geval hier aan de Costa Calida) geldende ´dal´ tarief voor stroom , van ong. middernacht tot ong .12 uur ´s middags ( afhankelijk van winter/zomertijd) is meer dan 50 % lager dan het ´piek´ tarief. De besparing voor in de ochtend gegenereerde kWh´s is dus een stuk minder. ( op dit moment ong. 9 ct/kWh i.p.v 20 ct/kWh incl. IVA).
  4. Punten 2/3 kun je ondervangen door een installatie die ´off grid ´ is, d.h. met accu´s voor opslag . Je moet er dan wel op rekenen dat:
  – de investering minstens twee keer zo hoog is.
  – de huidige accu´s meestal niet al te lang mee gaan ( garantie meestal maar twee jaar!, terwijl panelen etc . meestal 10/20 jaar garantie hebben?)
  Als je de net aansluiting daarnaast helemaal wilt afschaffen (dan bespaar je ook de overige kosten : capaciteits kosten,meterhuur etc.) dan zul je bij een dergelijke installatie m.i. altijd een back up (diesel) generator nodig hebben (of een heel grote overcapaciteit in accu´s) voor het geval dat er 1 of 2 bewolkte dagen achter elkaar zijn!

  Kortom, op dit moment , is het aan te raden om eerst goed het rendement sommetje te (laten) maken. Tenzij er betere en goedkopere accu´s beschikbaar komen (er zijn projecten die kijken of ´gebruikte´ accu´s van elektrische auto´s hier geschikt voor zijn) ga ik in ieder geval hier nog niet investeren.

  Een simpele, eerste besparingsstap is om het ´dal´ tarief zoveel mogelijk te benutten !

  PS. De discussie over electrische auto´s bergop:
  Niet echt relevant hier ,maar maak eens een proefrit bergop , je zult niet weten wat je gebeurt!

  1. Het is in Spanje ook goedkoop hoor, jaar geleden nog voor mijn vriendin 16 zonnepanelen aangelegd, max. capaciteit 5 kW voor zo’n 6000 eu. Kijk maar eens bij solarweb (Spanje) of Ali Baba vooral die laatste is nog veel goedkoper ondanks uiteraard de hoge transportkosten uit China. Zelfs in de winter levert de installatie geregeld nog 3 kW. Het irriteert ons dat de Indesa niet toestaat terug te leveren. Mijn vriendin zou het zelfs gratis willen doen om die idiote verspilling van elektriciteit tegen te gaan in deze tijd van opwarming van de aarde.

   1. Beste Jaap,
    Als je zelf aanlegt/importeert , doe je dat eigenlijk tegen ´inkoop prijs´ en kan het wel wat voordeliger , maar daar moet je wel iets meer kennis voor hebben dan de gemiddelde doe-het-zelver? ( plus dat je de installatie officieel hoort te laten goedkeuren, wanneer die met het net verbonden is!)
    Verder:
    De prijs/kwaliteit van zonnepanelen, zoals ook die van accu´s, varieert enorm .
    Dat merk je niet als ze nieuw zijn , maar uit zich in de mate waarmee ze capaciteit verliezen over de jaren.
    Als je laat installeren, krijg je meestal 10 jaar garantie op de panelen voor 85 % van het aanvangsvermogen. Als je ze zelf uit China haalt lijkt me dat een stuk minder makkelijk om te krijgen cq claimen?

 5. Helaas kun je de zonnepanelen nog niet aansluiten op het elektriciteitsnet, maar moet je de energie opslaan in accu’s. Dit maakt het erg duur en millieu onvriendelijk, de accu’s gaan maar 2 a 3 jaar mee.

 6. Allemaal erg luie reageerders hier: doet u zelf wat ”Google-werk” en u hebt uw antwoorden…

  Dit is niet een plaats om vragen te stellen en te verlangen dat anderen uw werk doen !

  1. De typische asociale reactie van iemand die waarschijnlijk altijd op uurloon heeft gewerkt….
   Als we elkaar in Spanje kunnen helpen, dan zullen we dat toch niet laten hé Eric ?…..

 7. Mooi dat de regel en wetgeving is aangepast.
  Wat teruglevering betreft is een concept batterijen en panelen ook in de toekomst zeer waarschijnlijk voordeliger.
  Ik zou zeggen neem het heft in eigen hand en kijk eens op
  http://www.offgridsolar.es

  1. Er zijn tegenwoordig een hoop moderne, klantvriendelijke en goedkopere alternatieve zoals HolaLuz, PepeEnergy en Lucera. Een verademing!

 8. Kent men ook de regeling om energie te verrekenen met je gebruik op jaarbasis? Zou graag meer info willen weten over de regelingen om zo mijn woning/zwembad etc. energiezuinig te kunnen gaan gebruiken. Wie weet waar info te krijgen is voor Communidad Valencia?

  1. goede morgen, ik heb ook een huis in Valencia, als je iets hoort, zou ik het prettig vinden als je mij ook zou kunnen informeren

  1. Elektrische auto, hier in Spanje. Echt niet, ga nooit het risico lopen dat ik in de middle of nowhere stil kom te staan. Bovendien kan elektrisch de bergen zwz niet aan, denk ik?

   1. Waarom denkt u dat een tesla in minder dan 3 seconden op 100 zit? Met zulk vermogen kun je haast verticaal nog omhoog!
    En over dat opladen: dat is dus precies wat ik schrijf! Oplaadpalen bouwen en snel graag. Dan staan we niet meer stil in het binnenland.

    1. Rob denk wel even hoe sneller een auto optrekt zoals je zegt een tesla in 3 sec van 0 naar 100 hoe minder sterk ze zijn dat ze een helling op moeten een snelle auto heeft korte slag een sterke auto heeft lange slag en is wat trager maar sterker

     1. Ikke, terug naar school, geen onzin vertellen hoor! Niet proberen mee te praten als ge de kennis ontbeert.

   2. De bergen is geen enkel probleem, die electrische auto’s hebben meer vermogen dan een brandstof auto. Grootste probleem is het beperkte bereik, dat wel

    1. Een elektrische auto is in de bergen juist zuiniger dab z’n fossiele collega omdat bij remmen bij dalen de accu’s opgeladen worden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken