Daling prijzen zonnepanelen en andere regelgeving geven impuls in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Daling prijzen zonnepanelen en andere regelgeving geven impuls in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zonnepanelen in Spanje zijn de afgelopen 10 jaar 81% goedkoper geworden en samen met de verandering van de regelgeving rondom het plaatsen van zonnepanelen die de PSOE-regering doorvoerde heeft dat ervoor gezorgd dat er meer zonnepanelen zijn geplaatst in 2018. Er is inmiddels ook meer aanbod gekomen van o.a. de traditionele energieleveranciers en bedrijven zoals LG en Leroy Merlin en het lijkt erop dat iedereen mee wil doen met de zonnepanelen revolutie in Spanje.

In 2018 werd er voor 261,7 megawatt aan fotovoltaïsche energie geïnstalleerd in Spanje waarvan 235,7 megawatt eigendom is van voorzieningen voor eigen energieverbruik. Voor 2019 wordt een installatie verwacht tussen de 300 en 400 megawatt waarvan het overgrote deel voor eigen energieverbruik.

Een van de redenen voor de stijging in het plaatsen van zonnepanelen is de daling van de prijzen die de afgelopen 10 jaar met 81% zijn gedaald, van bijvoorbeeld 15.800 euro naar 3.000 voor een normale eengezinswoning. Verwacht wordt dat deze prijzen blijven dalen tussen de 10% en 20% de komende jaren.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Einde van zonbelasting en bureaucratie wat betreft zonnepanelen Spanje[/su_note]

Daarnaast heeft ook zeker de gewijzigde regelgeving van de huidige regering door de zonbelasting af te schaffen en de administratieve en technische handelingen te vereenvoudigen meegeholpen in de stijging van de plaatsing van zonnepanelen bij particulieren.

Sinds oktober 2018 erkent de Spaanse regering (PSOE) het recht op eigen gebruik voor persoonlijk of meerdere gebruikers (zoals in een appartementencomplex). Men heeft dus het recht om zelf elektriciteit op te wekken en te gebruiken zonder dat daar een tol of kosten voor betaald dient te worden.

Al deze acties hebben een positief effect op de consument die nu sneller geneigd is om zonnepanelen te plaatsen en op bedrijven die meedoen met de trend van zonnepanelen plaatsen waardoor er meer aanbod is gekomen.

Ga naar de inhoud