10x emigratie-tips en hoe je kunt uitvinden waar in Spanje je gelukkig wordt?

10x emigratie-tips en hoe je kunt uitvinden waar in Spanje je gelukkig wordt?
Beeld: Canva

10x emigratie-tips en hoe je kunt uitvinden waar in Spanje je gelukkig wordt?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er zijn veel Nederlanders en Belgen die graag naar Spanje willen emigreren, maar vaak niet weten hoe dat in de praktijk gaat en is. Veel personen verwarren de leuke tijd tijdens een korte vakantie in Spanje met het daadwerkelijk wonen in dat land, dat in veel opzichten heel anders is dan Nederland en/of België. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op een mogelijke emigratie naar Spanje. De emigratiebeurs die op 1 en 2 april plaatsvindt in Houten (NL) kan een goede start zijn. 

Op deze emigratiebeurs is ook de redactie van het glossy Spanje magazine ESPANJE! aanwezig met twee presentaties over ‘In een foute omgeving word je nooit gelukkig’. De eerste is op zaterdag 1 april om 12.30 uur en de tweede op zondag 2 april om 14.30 uur, beiden in zaal 5. KLIK HIER voor het programma van alle presentaties.

De redactie van ESPANJE! heeft echter al enkele tips op een rijtje gezet die belangrijk genoeg zijn om rekening mee te houden. Want wie een of twee keer per jaar naar Spanje op vakantie gaat, zou zomaar kunnen denken dat het er altijd feest is. Maar ergens wonen is toch echt anders dan vakantievieren. Voordat je spontaan je huis verkoopt en alles in een verhuiswagen met bestemming Spanje laadt, zijn er een paar dingen handig om te weten. 10 tips voor wie plannen heeft om naar Spanje te emigreren.

GRATIS: Heb je plannen om naar Spanje te emigreren? Bezoek dan de Emigratiebeurs die jaarlijks wordt gehouden in Houten. Je kunt er in gesprek gaan met Spaanse makelaars, hypotheekadviseurs en fiscaal specialisten. Ook ESPANJE! heeft er een stand waar je volop inspiratie op kunt doen. Lezers van ESPANJE! kunnen HIER gratis twee vrijkaartjes bestellen voor de Emigratiebeurs die op 1 en 2 april 2023 wordt gehouden.  

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

1. NIE

Zonder zo’n nummer ben je nergens. Je hebt het nodig om een bankrekening te openen, contracten af te sluiten, etc. Als je door een Spaans bedrijf in dienst wordt genomen, regelen zij je NIE meestal voor je, maar als dat niet het geval is, zal je het zelf moeten doen. Maak een afspraak bij de nationale politie in de gemeente waar je woont, of doe het met behulp van een bemiddelingsbureau (wel een stuk duurder dan wanneer je het zelf regelt).

2. Spaanse taal

Op toeristische plekken – grote steden als Barcelona en populaire kustgebieden als de Costa Blanca en Costa del Sol – wordt over het algemeen redelijk Engels gesproken. Maar een woordje Spaans spreken is, ongeacht je bestemming, wel zo fijn. Het is aan te raden om voor het emigreren al wat basiskennis op te doen. 

3. Klimaat

Zomervakanties in Spanje doen misschien anders vermoeden, maar het is echt niet altijd 25 graden. Het klimaat in Spanje verschilt flink per regio. Zo staat de Costa Blanca (rondom Alicante en Benidorm) bekend om de relatief warme winters, maar kan het in Andalusië en Extremadura ’s winters best koud worden (terwijl in de zomers de mussen van het dak vallen). Houd er rekening mee dat niet alle huizen in Spanje voorzien zijn van centrale verwarming of airco. Dat verklaart meteen waarom veel mensen hun rolluiken zowel ’s winters als ’s zomers dichthouden.

4. Siesta

Het is een fabeltje dat heel Spanje tussen twee en vijf uur ’s middags op een oor ligt. Wel is het op veel plaatsen zo dat mensen tussen de middag een lange pauze houden en winkels gesloten zijn. Restaurants zijn ’s middags juist open omdat er graag buiten de deur geluncht wordt.

5. Sociaal leven

Onaangekondigd bij iemand op de koffie komen is in Spanje niet zo gebruikelijk. Als je iets wilt afspreken met een Spanjaard of Spaanse, doe je dat vaak buiten de deur, in een bar of op het terras. Kijk er ook niet vreemd van op als de persoon met wie je hebt afgesproken onder het mom van ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, ook wat andere vrienden meeneemt.

6. Werktijden

Spaanse werkdagen behoren tot de langste van Europa. Om 9 uur ’s morgens beginnen en tot zeven of acht uur ’s avonds doorgaan is niet uitzonderlijk. Wel lassen Spaanse bedrijven vaak een lange lunchpauze in. Soms kunnen werknemers tussen de middag naar huis om te lunchen en zo niet, dan wordt er vaak een lunch geregeld door het bedrijf, of gaan collega’s samen buiten de deur lunchen. 

7. School

Ben je van plan om met schoolgaande kinderen naar Spanje te emigreren? Dan is het misschien goed om te weten dat kinderen in Spanje vanaf 3 jaar naar school gaan en dan meteen lange dagen maken: de meeste scholen geven les tussen 9 uur en half 5 ’s middags, wel met een lange pauze tussendoor om uitgebreid te eten. Scholen hebben elk jaar drie langere vakanties: de heilige Paasweek (Semana Santa) in de week voor Pasen, de zomervakantie (die vaak wel 11 weken duurt en dus voor veel ouders een heel gepuzzel is) en de kerstvakantie, tussen kerst en Driekoningen.

8. Verkeer

Voordat de Spaanse politie je op de hielen zit, is het misschien een idee om op de hoogte te zijn van verkeersregels in Spanje, die soms net even anders zijn dan in Nederland. 

9. Kraanwater

In Nederland stroomt er overal lekker en gezond water uit de kraan, in Spanje is dat niet vanzelfsprekend. In principe kun je het kraanwater overal in Spanje drinken, maar lekker is het lang niet altijd. In grotere steden zit er vaak een flinke chloorsmaak aan en kopen mensen vaak water in grote flessen in de supermarkt. Ook een optie is om je water te filteren met een filterkan, die rare smaakjes weghaalt.

10. Lonen

Als rijk worden je voornaamste doel is, zijn er wellicht betere bestemmingen dan Spanje. De lonen liggen er een stuk lager dan in Nederland en rond moeten komen van duizend euro of minder per maand is bepaald niet uitzonderlijk. Buiten de grote steden is een huis kopen of huren dan weer goedkoper dan in Nederland. De prijzen in de supermarkt zijn ongeveer gelijk, maar uit eten gaan of een drankje doen op het terras kan dan wel weer voor een habbekrats.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud