Stel we voeren in Spanje de zomertijd niet in, wat gebeurt er dan?

Stel we voeren in Spanje de zomertijd niet in, wat gebeurt er dan?
Beeld: 123rf

Stel we voeren in Spanje de zomertijd niet in, wat gebeurt er dan?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er wordt al jaren in Spanje gediscussieerd over de tijdsindeling in Spanje, dat deze niet is zoals deze hoort te zijn. Nu zaterdag weer de zomertijd ingaat begint men in Spanje ook weer de discussie over de oude en oorspronkelijke tijdsindeling van voor de Tweede Wereldoorlog te voeren. Zetten we deze zondag de klok namelijk niet een uur vooruit dan zitten we op de oorspronkelijke Greenwich tijd, zoals het hoort te zijn in Spanje.

In 2019 heeft het Europees Parlement ervoor gekozen (met 410 stemmen voor en 197 tegen) om in 2021 een einde te maken aan de zomertijdregeling binnen de Europese Unie, iets wat mede vanwege de pandemie niet doorging. In dat jaar moesten alle 28 EU-lidstaten zelf kiezen of ze door zouden gaan met de zomertijd of met de wintertijd.

In Spanje koos volgens een uitslag van een onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) in 2019 de meerderheid van de inwoners ervoor om de zomertijd te handhaven in Spanje terwijl de experts van mening zijn dat het voor Spanje beter is om definitief de wintertijd aan te houden. Zelfs een speciale commissie van experts is het niet met elkaar eens geworden dus zo’n makkelijke beslissing lijkt het niet te zijn.

Hele jaar wintertijd

Het alternatief wat men voorstelt, is het niet vooruit plaatsen van de klok op 26/27 maart en het hele jaar door de wintertijd aan te houden waarmee men weer gelijk loopt met de Greenwich tijd. De Balearen eilanden, de Valencia regio en deels ook in Catalonië hebben al eens aangekondigd dat ze liever de zomertijd aanhouden het hele jaar door omdat ze zich aan de rechterkant van de Greenwich tijdlijn bevinden en dezelfde tijd als Nederland en België behoren te hebben. De rest van Spanje ligt aan de linkerkant van de Greenwich tijdlijn en zouden dus eigenlijk de tijd van Groot-Brittannië moeten aanhouden.

De Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de regio’s Aragón en de Valencia regio. Op diverse plaatsen in Aragón en de Valencia regio staan borden en monumenten om de Greenwichtijd-lijn te markeren en aan te geven.

Stel dat Spanje de wintertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 8 en 8.30 uur plaatsvinden terwijl de zonsondergang tussen 17.30 en 18 uur zal plaatsvinden. In de zomer zou de zonsopgang tussen 5.30 en 6 uur zijn maar zal de zonsondergang plaatsvinden tussen 20.30 en 21 uur.

Hele jaar zomertijd

Het hele jaar de zomertijd aanhouden zou in Spanje betekenen dat het ‘s morgens pas na 9.30 uur licht zal worden, in sommige delen zoals in Galicië pas rond 10 uur. Dat zou dus betekenen dat men in het donker naar bed gaat en in het donker naar het werk gaat. Het opstaan zonder natuurlijk licht is volgens sommige experts ongezond en met natuurlijk licht is men sneller actief. Degene die er het meeste last van zullen hebben zijn de schoolgaande kinderen die de eerste lessen in de schemer beginnen.

Het positieve van de zomertijd in de winter zou betekenen dat het langer licht blijft ‘s avonds. Dat is goed voor de gezondheid omdat men sneller geneigd is te sporten wat weer het aantal hartinfarcten met 5% tot 10% zou laten dalen. Er zouden ook minder ongelukken plaatsvinden omdat het rijden met natuurlijk licht veiliger is. Daarnaast is het feit dat het in de winter langer licht blijft ook goed voor de horeca omdat men langer opblijft en sneller uitgaat.

Stel dat Spanje de zomertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 9 en 9.30 uur plaatsvinden terwijl de zonsondergang tussen 18.30 en 19 uur zal plaatsvinden. In de zomer is dat een ander geval en zal de zonsopgang tussen 6.30 en 7 uur zijn en de zonsondergang tussen 21.30 en 22 uur.

Greenwich-tijd

Het aanhouden van de Greenwichtijd is niet nieuw op het Iberische schiereiland (het Spaanse vasteland dus) en de Balearen omdat men al voor de jaren 40 van de vorige eeuw deze tijd hanteerde. Op 16 maart 1942 veranderde Spanje dit samen met landen als Groot-Brittannië en Portugal echter in verband met de Tweede Wereldoorlog die net was begonnen. In die tijd besloten verschillende landen de tijd van Berlijn te handhaven, maar na de oorlog veranderden landen als Portugal en Groot-Brittannië dit weer naar hun oude staat.

Spanje (op de Canarische Eilanden na want die bevinden zich op een andere meridiaan) bleef echter het tijdstip van Berlijn tot op heden handhaven omdat de toenmalige dictator Franco dat zo wilde en dat daarna al meer dan 70 jaar niet is aangepast.

Ondertussen is deze verandering uiteraard zo in de maatschappij ingeworteld dat een verandering hiervan grote gevolgen kan hebben. Die gevolgen kunnen zowel positief als negatief zijn. En net zoals bij elke discussie zijn er ook bij dit onderwerp voorstanders en tegenstanders.

Ga naar de inhoud