Mogen buitenlanders die in Spanje wonen stemmen tijdens de gemeenteverkiezingen van mei 2023?

Mogen buitenlanders die in Spanje wonen stemmen tijdens de gemeenteverkiezingen van mei 2023?
Beeld: 123rf

Mogen buitenlanders die in Spanje wonen stemmen tijdens de gemeenteverkiezingen van mei 2023?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 28 mei wordt in Spanje gestemd op gemeentelijk niveau. Veel Nederlanders en Belgen die in Spanje verblijven, kregen per post een uitnodiging voor die verkiezingen. Maar hoe zit het nu precies? Mag … of moet ik stemmen als buitenlander in Spanje?

Er is wel degelijk een deel van de buitenlandse inwoners van Spanje die effectief mogen stemmen op 28 mei. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle volwassenen uit de Europese Unie die in Spanje verblijven. Ook inwoners van buiten de Europese Unie die in de gemeente zijn ingeschreven, zullen mogen stemmen indien ze een akkoord hebben met Spanje. In die laatste groep zitten Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Korea, Ecuador, IJsland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, het Verenigd Koninkrijk en Trinidad en Tobago.

Volgens cijfers behoren ongeveer één miljoen mensen tot deze groep. Om te kunnen stemmen moeten ze echter op tijd aan enkele voorwaarden voldoen. Inwoners van de Europese Unie moesten zich voor 30 januari inschrijven met behulp van hun NIE-nummer (número de Identificación de Extranjero) en hun bewijs van empadronamiento (domiciliering).

Voor mensen van buiten de Europese Unie lag de deadline al op 15 januari. Voor hen geldt, volgens het respectievelijke akkoord met hun thuisland dat ze al een minimum aantal jaren in Spanje moeten verblijven.

verkiezingen 2023
2023 is het jaar van verkiezingen in Spanje
In 2023 vinden in Spanje verschillende verkiezingen plaats, de gemeenteverkiezingen en regionale verkiezingen in mei in 12 autonome regio’s en de landelijke …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud