Singer-songwriter Joan Manuel Serrat ontvangt Prinses van Asturië-prijs

Singer-songwriter Joan Manuel Serrat ontvangt Prinses van Asturië-prijs
Beeld: joanmanuelserrat / instagram

Singer-songwriter Joan Manuel Serrat ontvangt Prinses van Asturië-prijs

Joan Manuel Serrat is een van de meest invloedrijke en gerespecteerde Spaanse singer-songwriters van de afgelopen jaren. Met een indrukwekkende carrière van meer dan 50 jaar, 500 liedjes en 40 albums heeft hij een onuitwisbaar stempel gedrukt op de Spaanse muziekgeschiedenis. Serrat is vooral bekend om zijn poëtische teksten en zijn verstrengelende verbinding met de Mediterrane cultuur.

In 2024 ontving Joan Manuel Serrat de prestigieuze Princesa de Asturias Prijs voor de Kunsten. Deze eer bekroont zijn uitzonderlijke carrière en bijdrage aan de Spaanse muziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Fundación Princesa de Asturias en is een van de meest prestigieuze erkenningen in de Spaanse cultuursector.

Serrat is een belangrijke figuur in de Spaanse muziekgeschiedenis. Hij heeft meer dan 500 nummers geschreven en meer dan 40 albums opgenomen. Serrat zette poëzie van grote Spaanstalige dichters op muziek en was een pionier van de Nova Cançó-beweging in Catalonië. Hij stond bekend als een prominente stem tegen onderdrukking en onrechtvaardigheden tijdens het Franco-regime.

Serrat heeft met nummers als ‘Mediterráneo’, ‘Penélope’ en ‘Palabras de amor’ een blijvende invloed gehad op de Spaanse muziek. Zijn muziek weerspiegelt de strijd voor vrijheid en gerechtigheid tijdens de Francoperiode en wordt beschouwd als belangrijk cultureel erfgoed.

In 2021 kondigde Serrat zijn afscheid van de podia aan met de tournee ‘El vicio de cantar 1965-2022’. Hij sloot deze tournee af met een memorabele optreden in het Palau Sant Jordi in Barcelona op 27 december 2022. Voorafgaand aan dit afscheid gaf hij ook twee grootschalige concerten in Zaragoza.

Een van de opmerkelijkste momenten in de carrière van Joan Manuel Serrat was zijn weigering om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival in 1968. Dit leidde tot een groot schandaal dat de Spaanse muziekscene lang zou beïnvloeden.

In 1968 won de Spaanse zangeres Massiel het Eurovisie Songfestival met ‘La, la, la’, een nummer geschreven door Serrat. Serrat weigerde het in het Spaans te zingen en koos voor Catalaans, kreeg boetes en werd verbannen naar Mexico. Dit maakte hem een symbool van verzet tegen Franco’s regime en onderdrukking van regionale talen en culturen in Spanje. Het incident zou zijn carrière blijven beïnvloeden en Serrat werd lange tijd genegeerd door de Spaanse media en podia.

Serrat weigerde Eurovisie, maar brak toch door in Spanje als singer-songwriter. Hij keerde terug uit ballingschap en bleef strijden tegen onrecht. Zijn vastberadenheid en talent leidden tot brede erkenning.

Ga naar de inhoud