Spanjaarden verdienen 361 euro per maand minder dan het Europese gemiddelde

123rf
Beeld: 123rf

Spanjaarden verdienen 361 euro per maand minder dan het Europese gemiddelde

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een jaarlijks onderzoek van Adecco is gebleken dat het verschil tussen een gemiddeld salaris in Spanje en dat van de Europese Unie groter is geworden, van 15,4% naar 18%. Dat wil zeggen dat terwijl de gemiddelde salarissen binnen de Europese Unie gestegen zijn de Spanjaarden er op achteruit zijn gegaan met een verschil van 298 euro naar 361 euro.

Het gemiddelde bruto maandsalaris binnen de Europese Unie is 2.000 euro per maand, een 3,3% meer dan vorig jaar toen dat salaris nog 1.934 euro was. In Spanje is dat gemiddelde bruto salaris echter 1.639 euro terwijl dit vorig jaar nog 1.636 euro was, een verschil dus van slechts 3 euro ofwel 0,2%, aldus het VI Monitor Anual Adecco sobre Salarios  (PDF) onderzoek van Adecco.

Buurlanden

Als men het salaris in Spanje vergelijkt met dat van de directe buurlanden Portugal en Frankrijk valt op dat men in Spanje 61% meer verdient dan in Portugal waar het gemiddelde bruto maandsalaris 1.017 euro is, 622 euro minder dan in Spanje dus. In vergelijking met Frankrijk gaat Spanje er echter 30,4% op achteruit aangezien men in Frankrijk gemiddeld per maand 717 euro meer verdient dan in Spanje.

Landen

Als er gekeken wordt naar de EU-landen dan staat Spanje als eerste land onder de grens van het Europese gemiddelde van 2.000 euro bruto per maand. Spanje staat op positie 13 en heeft 12 landen boven zich staan die een hoger bruto maandsalaris hebben maar 15 landen onder zich waar men minder verdient dan in Spanje.

Denemarken (1) staat op de eerste plaats met een gemiddeld bruto maandsalaris van 3.807 euro gevolgd door Luxemburg (2) met 3.228 euro, Ierland (3) met 2.790 euro en dan Nederland (4) met 2.729 euro. Na Nederland staat Finland (5) op de lijst met 2.724 euro gevolgd door Duitsland (6) met 2.719 euro, Zweden (7) met 2.710 euro en België (8) met 2.608 euro. In de top 10 staan verder nog Oostenrijk (9) met 2.504 euro en het Verenigd Koninkrijk (10) met 2.381 euro.

Spanje staat dus op de 13e plaats met een gemiddeld bruto maandsalaris van 1.639 euro wat minder is dan Italië (12) met 2.033 euro (het laatste land wat boven de grens van het Europees gemiddeld van 2.000 euro staat) maar meer dan Cypres (14) met 1.291 euro.

Meest voorkomend salaris

Volgens Adecco is het gemiddelde bruto maandsalaris dan wel 1.639 euro maar volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) zijn de salarissen in Spanje in vergelijking met andere EU landen laag te noemen waarbij het meest voorkomende bruto jaarsalaris vast kwam te staan op 16.500 euro.

Dat bedrag wordt verdeeld in 14 betalingen, dus 12 maandsalarissen en 2 maanden extra, wat neerkomt op nog geen 1.000 euro netto per maand.

Het merendeel van de Spaanse arbeiders is nog niet eens een “mileurista” ofwel iemand die 1.000 euro per maand verdient aangezien de werkelijke netto maandsalarissen voor veel Spanjaarden lager zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.