skip to Main Content
Spanjaarden verdienen 361 euro per maand minder dan het Europese gemiddelde
123RF

Spanjaarden verdienen 361 euro per maand minder dan het Europese gemiddelde

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

In Spanje verdient men minder dan het EU gemiddelde

123RF

MADRID – Uit een jaarlijks onderzoek van Adecco is gebleken dat het verschil tussen een gemiddeld salaris in Spanje en dat van de Europese Unie groter is geworden, van 15,4% naar 18%. Dat wil zeggen dat terwijl de gemiddelde salarissen binnen de Europese Unie gestegen zijn de Spanjaarden er op achteruit zijn gegaan met een verschil van 298 euro naar 361 euro.

Het gemiddelde bruto maandsalaris binnen de Europese Unie is 2.000 euro per maand, een 3,3% meer dan vorig jaar toen dat salaris nog 1.934 euro was. In Spanje is dat gemiddelde bruto salaris echter 1.639 euro terwijl dit vorig jaar nog 1.636 euro was, een verschil dus van slechts 3 euro ofwel 0,2%, aldus het VI Monitor Anual Adecco sobre Salarios (PDF) onderzoek van Adecco.

Buurlanden

Als men het salaris in Spanje vergelijkt met dat van de directe buurlanden Portugal en Frankrijk valt op dat men in Spanje 61% meer verdient dan in Portugal waar het gemiddelde bruto maandsalaris 1.017 euro is, 622 euro minder dan in Spanje dus. In vergelijking met Frankrijk gaat Spanje er echter 30,4% op achteruit aangezien men in Frankrijk gemiddeld per maand 717 euro meer verdient dan in Spanje.

Landen

Als er gekeken wordt naar de EU-landen dan staat Spanje als eerste land onder de grens van het Europese gemiddelde van 2.000 euro bruto per maand. Spanje staat op positie 13 en heeft 12 landen boven zich staan die een hoger bruto maandsalaris hebben maar 15 landen onder zich waar men minder verdient dan in Spanje.

Denemarken (1) staat op de eerste plaats met een gemiddeld bruto maandsalaris van 3.807 euro gevolgd door Luxemburg (2) met 3.228 euro, Ierland (3) met 2.790 euro en dan Nederland (4) met 2.729 euro. Na Nederland staat Finland (5) op de lijst met 2.724 euro gevolgd door Duitsland (6) met 2.719 euro, Zweden (7) met 2.710 euro en België (8) met 2.608 euro. In de top 10 staan verder nog Oostenrijk (9) met 2.504 euro en het Verenigd Koninkrijk (10) met 2.381 euro.

Spanje staat dus op de 13e plaats met een gemiddeld bruto maandsalaris van 1.639 euro wat minder is dan Italië (12) met 2.033 euro (het laatste land wat boven de grens van het Europees gemiddeld van 2.000 euro staat) maar meer dan Cypres (14) met 1.291 euro.

Meest voorkomend salaris

Volgens Adecco is het gemiddelde bruto maandsalaris dan wel 1.639 euro maar volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) zijn de salarissen in Spanje in vergelijking met andere EU landen laag te noemen waarbij het meest voorkomende bruto jaarsalaris vast kwam te staan op 16.500 euro.

Dat bedrag wordt verdeeld in 14 betalingen, dus 12 maandsalarissen en 2 maanden extra, wat neerkomt op nog geen 1.000 euro netto per maand.

Het merendeel van de Spaanse arbeiders is nog niet eens een “mileurista” ofwel iemand die 1.000 euro per maand verdient aangezien de werkelijke netto maandsalarissen voor veel Spanjaarden lager zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Dus een goede redenen om je werk hier vooral uit besteden aan Spanjaarden. Daar help je ze dus echt mee.
  Een andere goede reden is dat het niet slim is om, naar een Midden- of Noord Europese klusser of bedrijf te gaan. Die vragen hier bijna per definitie de hoofdprijs.
  (oké, enkele uitzonderingen niet te na gesproken)

 2. Ik ken zat Spanjaarden, in de provincie Granada, die 6 dagen per week werken, en minimaal 10 uur per dag die maar 900-1000 per maand ontvangen. Daarnaast staan zij bij de seguridad social maar ingeschreven voor 10-15 uur per week. Mochten zij dus ziek worden of iets dergelijks, dan houden ze helemaal niks over. Naar mijn mening doet Spanje het zeker nog niet goed. Met zo’n loon, een huur van 400-450 per maand en elektriciteit die bijna niet te betalen is,plus het feit dat er bijna geen vrije tijd is?
  Waarschijnlijk in regio’s als Málaga, Barcelona en Madrid zal dit anders liggen, doordat daar veel invloeden zijn vanuit de rest van Europa, maar het echte authentieke Spanje is over het algemeen arm in mijn ogen..

 3. Ik heb het dan maar even zelf opgezocht. Spanje staat 12e binnen de EU en dus inderdaad bij de bovenste helft. Misschien dat de Spanje afzeikers, hier op deze site dat eens een keer in acht willen nemen! Ik zeg niet dat alles dik in orde is in Spanje, maar heel veel wel. Ook met de welvaart. En ja, dat zijn gemiddelden. Er zijn zeker mensen die veel minder verdienen. Net als je ook in Scandinavië en Nederland bedelaars ziet.

  1. Een salaris zegt weinig over over levensstandaard.Men mag 10 X minder verdienen als de leven kost ook 10 X minder is.
   Vroeger werd de prijs van de hamburger van Mc Donald genomen als vergelijking.
   Hoeveel burgers kan je kopen met 1 uurloon

 4. Dit soort cijfers zeggen niets. Spanje heeft 44 miljoen inwoners, Nederland 17 miljoen. Nou en? Het gaat inderdaad om het besteedbaar inkomen en de koopkracht. In Nederland gaat 65% van iedere verdiende Euro naar de rampzalige overheid. Dat is in Spanje niet zo. Bovendien is de maatschappelijke gezinsstructuur in Spanje totaal verschillende van die in de noordelijke Europese landen. ook wat betreft het eigen woning bezit. En de subsidiestelsels. Op mijn eiland zijn familiestructuren van meerdere verdienende gezinsleden heel normaal. Die hebben meer te besteden dan een twee- of driepersoons gezinnetje in Nederland. Spanje is absoluut niet arm. Hier werkt de wet van de remmende voorsprong: juist door de veel geringere overheidsbemoeienis met de gezinsinkomens, is Spanje in veel opzichten de noordelijke staten ver vooruit. In ieder geval voelen de mensen zich onafhankelijker.

  1. Fran Carlos droom vooral verder, ik zie de armoede dagelijks. Jij doet net of dit niet bestaat net zoals politiek dat doet.

   1. @ Redactie: Nou, wat ik zeg! Het gaat helemaal niet zo slecht met Spanje. Italië, toch het land met de tweede of derde economie van Europa, staat er heel wat dubieuzer voor. Dat merk je ook als je beide landen bezoekt. Spanje is Italië in zeer veel opzichten ver vooruit. Waarbij ik in het midden laat, of vooruitgang en het gevoel van verbetering uitsluitend in economische grafieken valt uit te drukken.

    1. Inderdaad Fran, Italië is decderde economie van Europa???!!!
     Met cijfertjes spelen kan men veel “bewijzen” he.
     Ik vermoed dat Spanje het beter doet dan deze cijfers weergeven

 5. Foei !
  Spanjaarden werken vaak langer als wij
  Soms 10u p/d of langer
  Laat maar eens meubels leveren of wat dan ook
  Die mensen werken langer als wij, tot laat in de avond
  Of in de horeca en supermarkten

  1. Bertje kort door de bocht Son. Trek er wel hun siesta af he. En het personeel in supermarkten werken veelal ook in shift of part-time…maar om ze nu als trage werkers te bestempelen zoals Jo insinueert is dus ook kort door de bocht

   1. Ken natuurlijk niet alle Spanjaarden
    Die ik ken werken van 8 tot 8, soms ( niet altijd ) een kleine siesta ( als het kan )
    Is nog altijd minimum 10u of langer

 6. Als ik hier om mij heen kijk presteren ze ook veel minder .In Nederland en Duitsland licht de werkdruk veel hoger dan in Spanje.Dus loon naar arbeid.

 7. En ik stel voor om het VK gewoon weg te laten. Die willen niet bij ons horen, dus heb ik geen behoefte meer aan cijfers hoe zij het Europees doen.

 8. Dit zegt natuurlijk maar weinig. Er moet gekeken worden naar de koopkracht. De Denen verdienen een hoog salaris, maar alles is daar ook peperduur. Hetzelfde staatje en dan met de koopkrachtindex en het zou met niets verbazen als Spanje daar heel hoog eindigt, zo niet zeker boven het Europese gemiddelde.

 9. Ik herinner me nog goed de woorden 1 Europa 1 Euro en alles in Europa zal gelijk getrokken worden. Tot op heden zijn dit altijd loze woorden geweest want de verschillen per land zijn enorm. En in Spanje stijgen de prijzen enkel en blijven de lonen al jaren achter daarom zit Spanje nog altijd in de crisis al doet de politiek hard zijn best om de leugen te verspreiden dat het goed gaat met Spanje. Als ik dagelijks om me heen kijk zie je ook dat Spanje niet echt vooruitgang maakt, nog steeds gaan er vele bedrijven over de kop en komen er mensen op straat te staan en wat leeg is als bedrijfspand blijft daarna ook gewoon leeg, dit zou nooit gebeuren als het goed zou gaan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken