Search
menu
Search

Spanje heeft de meeste bevestigde apenpokken-patiënten binnen de Europese Unie

Spanje heeft de meeste bevestigde apenpokken-patiënten binnen de Europese Unie
Beeld: 123rf

Spanje heeft de meeste bevestigde apenpokken-patiënten binnen de Europese Unie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Verenigd Koninkrijk heeft de meeste bevestigde apenpokkenvirus patiënten met 70 personen maar binnen de Europese Unie staat Spanje bovenaan de ranking met 59 bevestigde gevallen. Bijna alle bevestigde patiënten bevinden zich in Madrid en een op de Canarische Eilanden. In diverse autonome regio’s worden nog verdachte apenpokken gevallen onderzocht en is nog niet vastgesteld of het te maken heeft met het MPVX-virus.

Spanje staat met 59 bevestigde gevallen bovenaan de lijst van EU-landen wat betreft het apenpokkenvirus (viruela del mono). Praktisch alle patiënten bevinden zich in Madrid met een patiënt op Gran Canaria. Maar er worden nog circa 100 andere personen onderzocht in onder andere de Valencia regio, Baskenland, Andalusië, Castilla-La Mancha, Extremadura, Galicië, Aragón en Catalonië. Er zijn maar weinig regio’s waar nog geen melding is gedaan van verdachte gevallen. Overigens zijn er in Spanje ook 41 personen die via een PCR-test negatief getest zijn op het apenpokkenvirus.

Op dit moment zijn er buiten Afrika zeventien landen waar meldingen en bevestigingen van het apenpokkenvirus zijn gepubliceerd. Spanje heeft er op dit moment dus 59 gevolgd door Portugal met 37 bevestigde gevallen. Nederland staat met 6 gevallen op een derde plaats gevolgd door Duitsland met 4, Frankrijk met 3 en België met 2 bevestigde gevallen. Wereldwijd spreekt de Wereldgezondheidsorganisatie over meer dan 190 apenpokkenvirus-patiënten. 

De experts zijn het met elkaar eens dat er geen paniek is en dat men niet vreest voor een wereldwijde pandemie zoals met het coronavirus Covid-19. Het apenpokkenvirus verspreid zich minder makkelijk en minder snel onder de bevolking en is over het algemeen niet dodelijk als men de juiste behandeling krijgt. In Spanje denkt het Ministerie van Volksgezondheid voorlopig nog niet na over een vaccinatiecampagne van personen jonger dan 40 jaar.

apenpokkenvirus
Dit is het nieuwe apenpokkenvirus protocol in Spanje
Het apenpokkenvirus heeft de wereld en met name Europa en Spanje in de ban nu er steeds meer bevestigde gevallen bekend worden, daarom is nu een apenpokkenvirus protocol in werking getreden.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud