Zeven op de tien Spanjaarden steunen rookvrije terrassen en stranden in Spanje

Zeven op de tien Spanjaarden steunen rookvrije terrassen en stranden in Spanje
Beeld: via canva.com

Zeven op de tien Spanjaarden steunen rookvrije terrassen en stranden in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens een jaarlijks onderzoek van de Spaanse Vereniging voor Familie- en Gemeenschapsgezondheid (semFYC), gehouden onder 9.711 Spanjaarden uit alle autonome regio’s, is er brede steun voor rookverboden. 72% is voor een rookverbod op horecaterrassen, 70% bij bushaltes en 60% steunt een verbod op roken op stranden.

Volgens een enquête steunt bijna 91% van de Spanjaarden, wat een stijging is van 5% vergeleken met vorig jaar (86%), het idee om rookvrije gebieden uit te breiden. Als het op terrassen aankomt, zou 72% voor een rookverbod stemmen. Onder deze groep bevinden zich 85% van de niet-rokers, 71% van de ex-rokers en verrassend genoeg ook 28% van de huidige rokers.

Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de deelnemers voor een rookverbod bij bushaltes is. Daarnaast ziet men een toenemende steun voor een rookverbod op stranden: 61% dit jaar vergeleken met 54% in 2022. Deze groep bestaat uit 71% niet-rokers, 60% ex-rokers en ook 30% huidige rokers. Verder zou 82% van de respondenten roken in de buurt van onderwijsinstellingen verbieden en zou bijna de helft (47%) roken in auto’s verbieden.

Volgens de enquête is er een zorgwekkende trend onder jongeren voor het gebruik van afgeleide tabaksproducten, zoals e-sigaretten en waterpijpen. Deze apparaten, die op zichzelf al schadelijk zijn, dienen op dit moment als een ‘startpunt’ voor het roken van tabak onder jongeren.

Er wordt gewaarschuwd dat talrijke jongeren beginnen met roken door het gebruik van e-sigaretten en waterpijpen, mede door een onjuist gevoel van veiligheid dat deze apparaten bieden. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door marketingcampagnes met zakelijke belangen die specifiek op jongeren zijn gericht. Daarom wordt het steeds belangrijker om deze producten te reguleren door middel van wetgeving en maatregelen.

Ga naar de inhoud