Wordt Barcelona na Berlijn de volgende slaaptrein bestemming van European Sleeper?

Wordt Barcelona na Berlijn de volgende slaaptrein bestemming van European Sleeper?
Beeld: via 123rf

Wordt Barcelona na Berlijn de volgende slaaptrein bestemming van European Sleeper?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na een vertraging is op donderdag 25 mei de eerste langverwachte ‘Good Night Train’ slaaptrein naar Berlijn vertrokken. Het is voor het eerst sinds 2014 dat er een reguliere slaaptrein rijdt tussen Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Deventer en Berlijn, iets waar European Sleeper voor heeft gezorgd. Wordt Barcelona de volgende bestemming?

Het probleem voor European Sleeper was niet zozeer de regelgeving en vergunningen, maar wel het tekort aan rijtuigen die geschikt zijn voor een slaaptrein. Uiteindelijk zijn voor de verbinding Brussel-Amsterdam-Berlijn twaalf rijtuigen gehuurd, maar de bedoeling is om een dertigtal rijtuigen te kopen en om te bouwen tot slaapwagons. Deze zouden dan ingezet worden voor de treinreis naar Berlijn en uiteindelijk Praag, maar waarschijnlijk ook voor de slaaptrein naar Barcelona.

We hebben al vaker geschreven over de in 2021 opgerichte Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper die een nachttrein verbinding wil opzetten van Amsterdam naar Barcelona. Met de ‘Good Night Train’ moet het eind 2023 mogelijk zijn om vanuit Nederland en België naar de Costa Brava en Barcelona te reizen. Deze plannen hebben eerder ook al een extra impuls gekregen van de Europese Commissie.

In juni 2022 werd bekend dat er ook plannen zijn voor een nachttrein van Amsterdam via Brussel naar Zuid-Frankrijk en Barcelona. Daarna werd het echter stil bij de spoorwegmaatschappij. In november 2022 wisten de initiatiefnemers van European Sleeper te melden dat de plannen voor een nachttrein van Amsterdam via Brussel naar Zuid-Frankrijk en Barcelona nog steeds bestaan, maar dat ook daar de nodige problemen zijn die overwonnen moeten worden.

De ‘Good Night Train’ moet als deze eenmaal rijdt diverse tussenstops maken in Nederland, België en Frankrijk voordat deze in het Spaanse Barcelona zal arriveren. Volgens European Sleeper is een route naar Barcelona een grote wens en moet deze economisch haalbaar zijn. Barcelona wordt nu al via Amsterdam verbonden met een trein (via Parijs) maar met veel tussenstops, overstappen en overdag zoals we al eens schreven.

slaaptrein
Hoe is het met de plannen voor de nachttrein van Amsterdam naar Barcelona?
De Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper wil vanaf 10 december 2023 drie keer per week nachttreinen aanbieden tussen Amsterdam en Barce …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud