Nederlanders zijn positief over de Spanjaarden tijdens vakantie, maar hekelen gastvrijheid Fransen

Nederlanders hekelen gastvrijheid Fransen, maar zijn positief over de Spanjaarden tijdens vakantie
Beeld: via canva.com

Nederlanders zijn positief over de Spanjaarden tijdens vakantie, maar hekelen gastvrijheid Fransen

Nederlanders voelen zich op vakantie het minst welkom in Frankrijk, maar zien de Spanjaarden als het meest gastvrij. Dit komt naar voren uit onderzoek van Interhome onder meer dan 1200 Nederlanders. De inwoners van het land van de kaas en wijn vinden de Nederlanders namelijk het minst gastvrij, terwijl Spanje en Griekenland als meest gastvrij worden bestempeld. 

De aanbieder van vakantiehuizen, appartementen en chalets deed in 2023 een groot onderzoek naar de vakanties van Nederlanders. Gastvrijheid was hierin één van de grote thema’s. Opvallend is dat Nederlanders na Frankrijk hun eigen landgenoten op de tweede plek zetten als het gaat om slechte gastvrijheid. Een jaar later zal deze mening niet veel veranderd zijn.

Nederlanders hebben moeite met elementen uit de sterke Franse cultuur, want veel Fransen passen zich niet aan en verwachten dat de toeristen dat doen. Fransen zijn enorm trotse mensen en Frankrijk ziet zichzelf nog steeds als een van de grootmachten.

De beste gastvrijheid ervaren Nederlanders volgens het onderzoek in Spanje en Griekenland. De Grieken begrijpen heel goed hoe belangrijk die gastvrijheid voor toeristen is. En dat moet ook wel als je ziet welk belang de Grieken hebben bij toerisme. Als je kijkt naar de landen die afhankelijk zijn van toerisme, dan staat Griekenland heel hoog. De mindset van ondernemers is daardoor anders. Spanje heeft natuurlijk zijn klassieke ‘Nederlandse’ bestemmingen zoals Torremolinos en Benidorm waar Nederlanders zich snel thuis voelen, volgens het onderzoek van Interhome.

Gek op pizza en pasta en minder op paella

Italië is de favoriet als het gaat om lekker eten. De grootste groep respondenten (31%) geeft aan het liefst pizza, pasta of een andere Italiaanse specialiteit te smullen. Op de tweede plek volgt het land van Tzatziki en Bifteki: Griekenland (10%). Na een gunstig klimaat en een fijne cultuur komt lekker eten vaak op de derde plek op het wensenlijstje van de Nederlander. Bekende gerechten zijn vaak makkelijker voor de vakantieganger.

Spanje met de paella en tapas staat samen met Frankrijk op de lijst met slechts 7%, nog onder Duitsland (8%). Het minst lekkere eten vind je volgens de Nederlanders in Bulgarije, waarschijnlijk omdat reizigers niet weten wat de lokale specialiteit is.

Meerdere keren op vakantie

42% van de Nederlanders gaat gemiddeld twee tot drie keer per jaar op vakantie. Hierbij wordt uitgegaan van minimaal twee nachten. Geconstateerd wordt dat mensen door de inflatie korter maar vaker op vakantie gaan. Eerder ging men vaak één keer lang op vakantie, nu zie je steeds meer dat men twee of drie keer gaat, maar dan korter. Zo worden de uitgaven meer verdeeld. Toch laten mensen de vakantie niet schieten. Ze gaan dan eerder bezuinigen op andere grote uitgaven. Een vakantie in eigen land of een accommodatie waarbij je zelf kunt koken is voor velen ook prima.

Autoreizen het populairst 

De liefde voor reizen met de wagen werd tijdens de pandemie opnieuw gevonden. En oude liefde roest niet. Ruim 67% van de ondervraagden geeft aan komende zomer te zullen reizen met de wagen. Zo’n 48% geeft aan het vliegtuig te nemen en zelfs 18% geeft de voorkeur aan een treinreis. Die laatste is vooral populair bij de jongeren van 18 tot 24 jaar (25%). Diezelfde jongeren zijn ook oververtegenwoordigd wat betreft interesse in reizen met de fiets. Van degene die plannen met de auto te reizen, geeft slechts 4% aan dit met de elektrische wagen te doen.

Over Interhome

Interhome Group is één van de leidende Europese specialisten voor vakantiewoningen. De portefeuille van Interhome Group – met de merken Interhome en Interchalet – omvat ongeveer 35.000 vakantiewoningen en appartementen in 27 landen. (bron: ingezonden)

Ga naar de inhoud