Spanje is sinds 25 juni zevende land ter wereld met een euthanasiewet

Spanje is sinds 25 juni zevende land ter wereld met een euthanasiewet
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje is sinds vrijdag 25 juni 2021 het zevende land ter wereld geworden met een euthanasiewet waarmee het Zuid-Europese land Nederland, België, Luxemburg, Canada, Nieuw-Zeeland en Colombia volgt. De euthanasiewet werd al in maart met 202 stemmen voor, 141 stemmen tegen en 2  blanco stemmen aangenomen in het Spaanse parlement.

Sinds de aanname van de euthanasiewet op 18 maart 2021 hebben de regionale overheden in de autonome regio’s drie maanden de tijd gekregen om garantie- en evaluatiecommissie samen te stellen. Deze instanties zijn belast met het toezicht en goedkeuring van de euthanasie. Diverse regionale overheden hebben al aangekondigd niet genoeg tijd te hebben gehad om deze commissies samen te stellen terwijl anderen juist wel op tijd klaar zijn.  

Spanje’s eerste euthanasiewet erkent het recht op overlijden voor die patiënten in een situatie van ernstige, chronische en invaliderende ziekte of ernstige en ongeneeslijke ziekte. Met deze wet wordt euthanasie geïntroduceerd in het Spaanse rechtssysteem. 

Nieuwe wet

Patiënten krijgen nu het recht om op waardige wijze in een gezondheidscentrum, ziekenhuis of thuis te sterven maar altijd na beraadslaging en onder controle van een speciale commissie. Het recht op euthanasie wordt opgenomen in het nationale gezondheidssysteem Seguridad Social. 

De patiënt moet zijn/haar wil om te sterven op vier verschillende momenten in het proces aangeven en bevestigen. Daarnaast worden artsen gedecriminaliseerd omdat het tot nu toe niet mogelijk was en zelfs strafbaar om patiënten te helpen bij hun vrijwillige levensbeëindiging.

Eisen

Iedereen die een degeneratieve ziekte heeft kan euthanasie aanvragen in Spanje maar de aanvrager moet wel bekwaam zijn en voldoen aan de richtlijnen.

Een aanvrager mag bijvoorbeeld niet minderjarig zijn en moet als verplichting de Spaanse nationaliteit hebben. Euthanasie kan echter ook door buitenlanders aangevraagd worden wanneer bewezen kan worden dat iemand langer dan 12 maanden in Spanje verblijft of legaal in Spanje woont/verblijft.

Er zijn nog veel meer eisen en verplichtingen waar de aanvragers aan moeten voldoen die in de publicatie in de Staatscourant BOE duidelijk zijn gemaakt. Aangezien dit een complex thema is gaan wij niet alle verplichtingen opnoemen om geen verwarring te genereren of eventueel foutief informatie over te nemen. Voor de juiste informatie dien je naar de juiste Spaanse instanties te gaan.

Deze passen en verplichtingen zijn ook te vinden op de website van Derecho a Morir Dignamente die HIER te vinden is (in het Spaans).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.