Eerste hittegolf met hoogst gemeten temperatuur van 43 graden in Spanje

Eerste hittegolf met hoogst gemeten temperatuur van 43 graden in Spanje
Beeld: via canva.com

Eerste hittegolf met hoogst gemeten temperatuur van 43 graden in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse weerdienst AEMET heeft uiteindelijk bevestigd dat Spanje te maken heeft met de eerste echte hittegolf deze zomer. Vanaf zondag en tot en met donderdag zal het kwik overdag op veel plaatsen niet onder de 30 graden komen, terwijl ook in de nacht de temperaturen op veel plaatsen tropisch hoog blijven met 20 graden of meer. Op zondag werd de hoogste temperatuur gemeten in Mérida, de hoofdstad van Extremadura met 42,7 graden gevolgd door Almonte (Huelva) met 42,6 graden.

In eerste instantie en in eerder door ons geplaatste artikelen wilde de AEMET een ‘ola de calor’ nog niet bevestigen, maar nu heeft de Spaanse weerdienst opnieuw gekeken naar de voorspellingen voor de komende dagen waarbij opvalt dat het tot en met donderdag warm zal blijven in praktisch heel Spanje.

Op zondag 25 juni werd de hoogste temperatuur gemeten in de stad Mérida (Extremadura) waar het om 17.00 uur 42,7 graden was. In Almonte (Andalusië) steeg het kwik naar 42,6 graden terwijl het in El Granado (Andalusië) en Jerez de los Caballeros (Extremadura) 41,8 graden werd. In Sevilla steeg het kwik naar 41,5 graden en op verschillende plaatsen in de provincie Badajoz (Extremadura) werd het 41,3 graden.

De hoogste temperatuur in Catalonië was 37,4 graden in Lleida en 37,1 graden in de provincie Tarragona. In de provincie Girona werd het officieel niet warmer dan 35,4 graden terwijl het met 27,3 graden in Barcelona koeler was. Op de Balearen eilanden werd het officieel niet warmer dan 34,5 graden op Mallorca. 30,5 graden op Menorca en 30,4 graden op Ibiza en Formentera. In Xátiva (Valencia) steeg het kwik naar 40,5 graden en in Utiel werd het 37,9 graden, Bicorp 37,7 graden, Orihuela 36,4 graden, Alicante 33 graden en Benidorm 31,3 graden. 

Zoals we eerder al schreven, werden de hoogste temperaturen op zondag gemeten in Andalusië waar het kwik op meerdere plaatsen boven de 40 graden lag. In Málaga werd het 32,6 graden, in Granada 38 graden, in Almería 32,7 graden, in Sevilla 38 graden en in Cádiz 33,4 graden. In praktisch heel Extremadura was zweten geblazen want in deze autonome regio werden de hoogste temperaturen gemeten, tussen de 42,7 en 40 graden. 

In het noorden van Aragón (Pyreneeën en provincie Huesca) steeg het kwik ook ver boven de 35 graden met 37,2 graden in Huesca, 35,6 graden in Barbastro, 34,8 graden in Torla en 32,6 graden in Ainsa. 

Wanneer sprake van een hittegolf in Spanje?

Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden of meer. Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en België waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden. Temperaturen van 25 en/of 30 graden worden in Spanje in de zomer als normaal gezien aangezien deze veel vaker voorkomen dan in Nederland en België.

De Spaanse weerdienst Aemet zegt letterlijk het volgende: “Een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000”.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud