Search
menu
Search

Warenhuis El Corte Inglés verkoopt bier gemaakt met niet verkocht brood in Spanje

Warenhuis El Corte Inglés verkoopt bier gemaakt met niet verkocht brood in Spanje
Beeld: El Corte Inglés / web

Warenhuis El Corte Inglés verkoopt bier gemaakt met niet verkocht brood in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

‘Mica de Pan’ is de nieuwste lancering van het bekende Spaanse warenhuis El Corte Inglés. Het gaat hier om bier dat ze hebben geproduceerd in samenwerking met de ambachtelijke bierbrouwerij Cervezas Mica, gevestigd in Aranda de Duero (Burgos). Het unieke aan dit bier is dat het gemaakt wordt met overtollig brood uit bakkerijen.

Volgens de bierbrouwerij is het een duurzaam initiatief dat de cyclus sluit door brood dat niet is verkocht in de bakkerijen van El Corte Inglés in Valladolid, te gebruiken als ingrediënt voor dit bier. Het bier zal te koop zijn in winkels door heel Spanje.

Het ‘Mica de Pan’ project volgt een andere werkwijze dan conventionele bieren. Hoewel de processen van fermentatie en maceratie dezelfde zijn, is de bereidingswijze verschillend, wat leidt tot een langer productieproces. Het gebruikte brood levert zetmeel en suiker aan het bier. Deze elementen zijn, net als mout, essentieel voor een juiste fermentatie, waarbij ze worden omgezet in alcohol en natuurlijk koolstofdioxide (CO2). Deze stoffen worden geïntegreerd met het bierbeslag, waardoor het bier op een natuurlijke manier zijn karakter krijgt.

Voor de eerste partij, waarbij elke ’tercio’ 1,89 euro kost, is 72% gerstmout en 28% brood gebruikt. De groep legt uit dat het doel voor toekomstige producties is om een broodgehalte van 40% en zelfs 45% te bereiken, wat dient als vervanging voor de mout in dezelfde verhouding. Het resultaat is ‘Mica de Pan’, een licht, minder smeuïg bier dat ideaal is voor een aperitief, vergelijkbaar met een Pilsner, volgens de omschrijving van het warenhuis.

Ga naar de inhoud