Buren klagen over barbecue: wat zijn de rechten en plichten in Spanje?

Buren klagen over barbecue: wat zijn de rechten en plichten in Spanje?
Beeld: ai-beeld / redactie

Buren klagen over barbecue: wat zijn de rechten en plichten in Spanje?

Kan de rook van mijn barbecue de rust van mijn buren verstoren? Heb ik niet het recht om dergelijke bijeenkomsten in mijn eigen tuin te organiseren? Laten we eens kijken naar de rechten en plichten, want barbecues in een woongemeenschap kunnen een heikel punt worden. Het hangt af vanwaar je het in je buurt doet, of het iemand lastig valt en of er bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat anderen er last van hebben.

Barbecues en bijeenkomsten in je eigen tuin zijn leuk met heerlijk eten, koele drankjes en lachen met vrienden of familie. Wat kan er fout gaan? Dat varieert. Het zou kunnen dat je buren bezwaar hebben tegen de rook van je barbecue. Laten we echter eens kijken naar de rechten die je hebt met betrekking tot het houden van een dergelijke activiteit. In dit artikel kijken we hoofdzakelijk naar aaneengeschakelde woningen in een woongemeenschap, aangezien een barbecue op een balkon van een appartement doorgaans door de woongemeenschappen verboden wordt. Onderaan kijken we ook naar vrijstaande woningen.

Mag ik zonder problemen barbecues houden bij mij thuis? Ja, maar je moet altijd de wettelijke regelgeving en natuurlijk de regels van jouw woongemeenschap in acht nemen. Dit houdt in dat je moet bbq’en op een daarvoor geschikte en goed uitgeruste plaats. Op deze manier kun je zowel de rook die bij het bbq’en ontstaat beheersen als eventuele branden voorkomen. Als je echter niet de manier waarop je deze gebeurtenis organiseert, aanpast, of niet voldoet aan de wettelijke voorschriften en de regels van je woongemeenschap, dan kun je in de problemen komen.

Wat zijn de regels rond het houden van barbecues thuis? Volgens de Spaanse Wet op Horizontaal Eigendom (Ley de Propiedad Horizontal) worden barbecues doorgaans beschouwd als een ‘storende, ongezonde of gevaarlijke activiteit’. De regulering van dit soort activiteiten is te vinden in Artikel 7 van deze wet. Daarom kunnen dergelijke activiteiten aangeklaagd worden door de woongemeenschap, kunnen ze in strijd zijn met lokale of regionale wetten en zijn ze meestal verboden volgens brandbeveiligingsvoorschriften.

Dit komt doordat er voor het houden van barbecues een aantal wettelijke eisen gelden die soms niet worden nageleefd. Dit is voornamelijk het geval bij draagbare barbecues die op gevaarlijke locaties binnen de gemeenschap worden opgesteld. Dit kan aanzienlijke risico’s met zich meebrengen.

De voorzitter van de woongemeenschap zal, hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek van een eigenaar of bewoner, de persoon die de in dit artikel verboden activiteiten uitvoert, verzoeken om hiermee onmiddellijk te stoppen, waarbij hij of zij waarschuwt dat als dit niet gebeurt, de bijbehorende juridische stappen zullen worden genomen.”

Vrijstaande woning

Maar als het nu niet gaat om een woongemeenschap en ik heb een vrijstaand huis, welke regels gelden dan in Spanje? De Wet op Horizontaal Eigendom is van toepassing in situaties waarin een woning deel uitmaakt van een woongemeenschap. Dit is dus vooral relevant voor appartementen of aaneengeschakelde huizen die deel uitmaken van een woongemeenschap en waar gedragsregels gelden. Echter, als jouw huis volledig vrijstaand is, dan bestaat er geen wet of regulering die dit aspect behandelt. Daardoor zullen je rechten om dit soort activiteiten uit te voeren ruimer zijn en zul je in principe minder problemen kunnen verwachten.

Het is dus belangrijk om de wet te kennen en te volgen als je een barbecue-feest wilt geven. Barbecues in de buurt kunnen namelijk conflicten veroorzaken en de levenskwaliteit van bewoners beïnvloeden. Het is cruciaal om de regels, zoals vastgelegd in de Wet op de Horizontale Eigendom en door de woongemeenschap, te kennen en te respecteren om een vreedzaam en probleemloos samenleven te waarborgen. Bovendien is dialoog altijd een goede aanpak om problemen te voorkomen. Wil je een barbecue houden in je tuin, overleg dan eerst met je buren en waarom niet, nodig ze uit. Harmonie is vaak de meest bevredigende oplossing voor iedereen.

Ga naar de inhoud