skip to Main Content
Europese Commissie klaagt Spanje aan vanwege luchtvervuiling
Barcelona Sagrada Familia / EFEverde

Europese Commissie klaagt Spanje aan vanwege luchtvervuiling

MADRID – De Europese Commissie (EC) heeft waargemaakt wat ze al jaren roepen, Spanje voor het Hof van Justitie van de Europese Unie brengen vanwege het niet naleven van het Europese verdrag voor de luchtkwaliteit in de steden Madrid en Barcelona. De EC tikte Spanje al meerdere keren op de vingers en dreigde met acties maar elke keer werden er beloftes gedaan en werden er acties ondernomen zoals het recente Madrid Central in de Spaanse hoofdstad waardoor de EC Spanje opnieuw een kans gaf.

Spanje staat al jaren op een lijst van landen die schuldig zijn aan voortdurende schendingen van een te hoog stikstofdioxide gehalte in de lucht. In Spanje gaat het vooral om de twee grote steden Madrid en Barcelona die regelmatig te maken hebben met een flinke milieuverontreiniging.

Madrid Central 

Madrid heeft de afgelopen jaren al meerdere keren actie moeten ondernemen vanwege de luchtverontreiniging. Eind 2018 presenteerde de toenmalige burgemeester Manuela Carmena Madrid Central waardoor zeker na invoering van een boetesysteem in maart 2019 er minder luchtverontreiniging was, iets dat door verschillende instanties bewezen is.

De nieuwe PP-burgemeester José Luis Martínez Almeida meende echter dat dit niet het geval was en maakte zijn verkiezingsbelofte waar door het boetesysteem in Madrid Central op te zeggen en alle straten weer open te stellen voor het verkeer. Dat zorgde niet alleen voor veel weerstand op straat door de inwoners maar ook vier rechters die de burgemeester hebben teruggefloten in vier verschillende rechtszaken.

Mede vanwege de houding van de nieuwe gemeente van Madrid heeft de Europese Commissie er helemaal genoeg van en dreigt men met acties bij het Europees Hof die zeker gaan plaatsvinden. Madrid en Barcelona kunnen daarna zeer hoge boetes krijgen die uiteindelijk de inwoners van deze steden mogen gaan betalen omdat de huidige politici niet waarmaken wat ze moeten doen. 

Naast Madrid heeft ook Barcelona vaak te maken met een flinke laag smog en luchtverontreiniging en de gemeente heeft aangekondigd vanaf 2020 geen verontreinigende voertuigen zoals diesels ouder dan 10 jaar toe te laten tot het centrum. Maar Barcelona moet veel meer doen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren en de EC is ook niet blij met de gemeente Barcelona want waarom is daar bv. geen Barcelona-Central?

55.000 inwoners

Ondertussen heeft de demissionair premier van Spanje Pedro Sánchez maandag nog gezegd dat het zijn bedoeling is dat alle steden in Spanje met meer dan 55.000 inwoners een vorm van Madrid Central systeem moeten krijgen. 

Maar al deze woorden van alle politici zijn niet genoeg meer voor de Europese Commissie die nu naar het Europees Hof stapt waarna men in Spanje als men de torenhoge boetes zal zien wel wakker gaat worden.

Gezondheid

Aanhoudend hoge niveaus van stikstofdioxide (NO2) veroorzaakte bijna 70.000 vroegtijdige sterfgevallen in Europa in 2013. Dat is bijna drie keer het aantal sterfgevallen door verkeersongevallen in hetzelfde jaar, aldus de EU commissie in een persbericht. 

NO2 vervuiling is ‘een ernstig risico voor de gezondheid’. In Spanje spreekt men vaak over 30.000 sterfgevallen per jaar maar in vergelijking met het EU cijfer van 70.000 per jaar in heel Europa lijkt dat erg veel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Gelukkig dat Brussel dat doet. Ik erger me al jaren aan het vuil opstoken. Miljoenen Spanjaarden hebben een stookvergunning. Als je in het voor en najaar langs de costa”s rijdt is het een grote wolk van rook. Aanpakken zou ik zeggen. De boeren kunnen via de Coöperatie een hakselaar aanschaffen i.p.v het op te stoken.

  1. Zo is het wel. Ik woon in de Vega Baja, platteland onder Alicante. Bijna elke dag en helaas vaak ‘s nachts brandluchten en overdag kan het dan wit zien van de rook helaas.
   In Nederland nu vele maatregelen ivm stikstof. Ook Spanje zou dit afval- en stookprobleem snel moeten oppakken.
   Al is het maar voor de vele ongemakken door het stoken en zeer ongezonde situaties voor iedereen.

 2. En Spanje is zo gezond!!! In heel Europa is de lucht vervuild. Dan niet verder gaan , want elders is het ook slecht.. Misschien in bos rijke omgevingen zonder wegen. Kijk wel uit voor teken en processie rupsen!! De lucht is van bovenaf al flink verziekt door de bekende uitstoot van industrie en vliegtuigen. De waarheid de realiteit. Iedereen die maling aan alles heeft doet echt geen moeite om er iets aan te verbeteren. Denkt alleen maar aan eigen pleziertjes en domme opmerkingen maken. Geen vooruitgang . Een lijst van ellende en valse beloftes door politici om even in de spotlight te kunnen staan. Bla bla bla en dan weer opbergen in de la of deponeren in de prullenbak. Wat een bende. Letterlijk en figuurlijk. Jonge knappe koppen die uitvindingen doen worden er uit gepikt , want stel je voor dat het werkt en oplossingen tot gevolg heeft. Nee dat is niet goed voor de olie magnaten die vervuilen liever dan innoveren. Duivelse maatpakken wereld. Fake world.

 3. Europa dit Europa dat ze stellen eisen die ze zelf niet kunnen nakomen want wie is Europa voor mij direct weg ermee Europa hangt men…….. Uit

 4. En de fijnstof-vervuiling die ook ongezond is. Van de Marina Alta naar Valencia is bijna heel de weg tussen sinaasappel boomgaarden. Soms wordt in elke boomgaard iets verbrand. Overal tegelijk. Ik vermoed snoei-afval. Weet iemand of dat klopt ? Je rijdt op zo’n dagen bijna 100 km in rook en met brandgeur.

  1. Brussel heeft veels te veel macht, dat moet ingeperkt worden. Straks kan een land niets meer voor zichzelf beslissen omdat die incompetente zooi uit Brussel het dan doet.

  2. Helemaal mee eens Mike! Ik woon op ruim 300 m hoogte en kijk uit op het dal tussen Callosa d’Ensarria en Altea. Gelukkig hangt nu de rode vlag bijna dagelijks dus mag je er niet gestookt worden. maar zo gauw de vlag niet meer hangt wordt er weer massaal uurtjes gestookt en dan hangt er over het hele dal een nevelige rook., Het is onbegrijpelijk dat dit nog steeds gebeurt. Gelukkig gaan steeds meer boeren over op houtversnipperaars. Dat heeft ook nog het voordeel dat ze daarmee de bodem van hun terrein kunnen verbeteren.
   Maar ik zou het geweldig vinden als de Europese Commissie dit probleem ook eens aan ging kaarten..

   1. Aan de vervuiling in die 2 steden zal voorlopig geen verandering komen, het is het immense “fossiele” verkeer die dat veroorzaakt.
    Maar ja hoe kom je op je werk buiten de stad ?
    Openbaar vervoer is nog steeds een drama in dit land.

   2. Voor het verbranden van snoeimateriaal bestaan nu eenmaal strenge wetten en die moeten opgevolgd worden. De boetes hier rond zijn niet mals maar het opruimen van snoeimateriaal is ook erg nodig. Daar Spanje een erg droog land is werkt de compostering niet naar wens. Indien men alles versnippert blijft er een brandbare laag die eens dan wel in brand moet vliegen. Gecontroleerd verbranden ruimt alles op en de asse is ook nuttig op de velden. Andere oplossingen maken de olijven en de olie alsook vele andere gewassen veel duurder en de klant betaald uiteindelijk het grootste gedeelte.

  3. Mike, je hebt helemaal gelijk, daar doen ze niets aan en in Nederland moet je al een filter aanschaffen als je een scheet laat

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken