Europese Commissie klaagt Spanje aan vanwege luchtvervuiling

Oeps ... foto ontbreekt!

Europese Commissie klaagt Spanje aan vanwege luchtvervuiling

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie (EC) heeft waargemaakt wat ze al jaren roepen, Spanje voor het Hof van Justitie van de Europese Unie brengen vanwege het niet naleven van het Europese verdrag voor de luchtkwaliteit in de steden Madrid en Barcelona. De EC tikte Spanje al meerdere keren op de vingers en dreigde met acties maar elke keer werden er beloftes gedaan en werden er acties ondernomen zoals het recente Madrid Central in de Spaanse hoofdstad waardoor de EC Spanje opnieuw een kans gaf.

Spanje staat al jaren op een lijst van landen die schuldig zijn aan voortdurende schendingen van een te hoog stikstofdioxide gehalte in de lucht. In Spanje gaat het vooral om de twee grote steden Madrid en Barcelona die regelmatig te maken hebben met een flinke milieuverontreiniging.

Madrid Central 

Madrid heeft de afgelopen jaren al meerdere keren actie moeten ondernemen vanwege de luchtverontreiniging. Eind 2018 presenteerde de toenmalige burgemeester Manuela Carmena Madrid Central waardoor zeker na invoering van een boetesysteem in maart 2019 er minder luchtverontreiniging was, iets dat door verschillende instanties bewezen is.

De nieuwe PP-burgemeester José Luis Martínez Almeida meende echter dat dit niet het geval was en maakte zijn verkiezingsbelofte waar door het boetesysteem in Madrid Central op te zeggen en alle straten weer open te stellen voor het verkeer. Dat zorgde niet alleen voor veel weerstand op straat door de inwoners maar ook vier rechters die de burgemeester hebben teruggefloten in vier verschillende rechtszaken.

Mede vanwege de houding van de nieuwe gemeente van Madrid heeft de Europese Commissie er helemaal genoeg van en dreigt men met acties bij het Europees Hof die zeker gaan plaatsvinden. Madrid en Barcelona kunnen daarna zeer hoge boetes krijgen die uiteindelijk de inwoners van deze steden mogen gaan betalen omdat de huidige politici niet waarmaken wat ze moeten doen. 

Naast Madrid heeft ook Barcelona vaak te maken met een flinke laag smog en luchtverontreiniging en de gemeente heeft aangekondigd vanaf 2020 geen verontreinigende voertuigen zoals diesels ouder dan 10 jaar toe te laten tot het centrum. Maar Barcelona moet veel meer doen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren en de EC is ook niet blij met de gemeente Barcelona want waarom is daar bv. geen Barcelona-Central?

55.000 inwoners

Ondertussen heeft de demissionair premier van Spanje Pedro Sánchez maandag nog gezegd dat het zijn bedoeling is dat alle steden in Spanje met meer dan 55.000 inwoners een vorm van Madrid Central systeem moeten krijgen. 

Maar al deze woorden van alle politici zijn niet genoeg meer voor de Europese Commissie die nu naar het Europees Hof stapt waarna men in Spanje als men de torenhoge boetes zal zien wel wakker gaat worden.

Gezondheid

Aanhoudend hoge niveaus van stikstofdioxide (NO2) veroorzaakte bijna 70.000 vroegtijdige sterfgevallen in Europa in 2013. Dat is bijna drie keer het aantal sterfgevallen door verkeersongevallen in hetzelfde jaar, aldus de EU commissie in een persbericht. 

NO2 vervuiling is ‘een ernstig risico voor de gezondheid’. In Spanje spreekt men vaak over 30.000 sterfgevallen per jaar maar in vergelijking met het EU cijfer van 70.000 per jaar in heel Europa lijkt dat erg veel.

Ga naar de inhoud