Voor het eerst meer betalingen met bankpas dan met contant geld in Spanje

Voor het eerste meer betalingen met bankpas dan met contant geld in Spanje
Beeld: 123rf

Voor het eerst meer betalingen met bankpas dan met contant geld in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De pandemie en corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat het aantal betalingen met de bankpas voor het eerst hoger is dan het aantal betalingen met contant geld in Spanje. Volgens adviesbureau Nielsen betaalde men vóór de corona-crisis nog in 61,2% van de gevallen met contant geld maar is dat in de periode van maart tot en met mei gedaald naar 45,5%.   

De inwoners van Spanje hebben blijkbaar geluisterd naar de adviezen ten tijde van de corona-crisis door niet met contant geld te betalen vanwege mogelijke besmetting met het virus maar de betalingen te doen met bankpassen, hetzij met de pinpas, credit card, contactless of de smartphone.

Als gekeken wordt naar de percentages dan is een duidelijke tendens te zien. Zo betaalden de inwoners van Spanje voor de corona-crisis in 61,2% van de gevallen met contant geld en in 38,5% van de gevallen met een bankpas. Dat is echter tijdens en na de corona-crisis veranderd naar 45,5% van de betalingen met contant geld en 54,1% van de betalingen met een bankpas.

Deze tendens komt goed uit voor de Spaanse regering die al eens heeft aangegeven dat ze het liefst het betalen met brief- en muntgeld wil elimineren in het land. Vanuit Madrid heeft men liever dat de inwoners van Spanje zoveel mogelijk en het liefst altijd met de pinpas, credit card, contactless of de smartphone betalen.

Het elimineren van het brief- en muntgeld heeft niet zozeer te maken met de mogelijke besmetting met het coronavirus maar meer met het tegengaan van fraude, zwart geld en zwartwerken.

LEESTIP: Spaanse regering wil geen contant geld meer in Spanje 

Deze wens van de Spaanse overheid zal wel niet zo snel in vervulling gaan want ten eerste is men in Spanje nog niet klaar om het contant geld helemaal uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank heeft een waarschuwing gelanceerd want zo herinnert de ECB de Spaanse regering eraan dat het niet meer gebruiken van contant geld niet is toegestaan binnen de Europese Unie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.