In Spanje wordt veel geschreven over het Nederlandse ‘niksen’

In Spanje wordt veel geschreven over het Nederlandse ‘niksen’
Beeld: via canva.com

In Spanje wordt veel geschreven over het Nederlandse ‘niksen’

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We leven in een samenleving die gedomineerd wordt door de druk om te presteren. Even ontspannen zonder doel is dan ook een bevrijdende ervaring. Maar eerst moeten we onze geest trainen en onszelf ervan overtuigen dat het even loslaten van onze verantwoordelijkheden niet het einde van de wereld is, maar juist de eerste stap naar ons welzijn. En in Spanje is de pers erachter gekomen dat Nederland de juiste methode heeft daarvoor: niksen.

Niksen is een Nederlands woord dat letterlijk “niets doen” betekent. Dit concept kreeg in 2019 bekendheid door een publicatie in het tijdschrift Time. Sindsdien wordt het idee steeds meer geassocieerd met mentaal welzijn, als een manier om de drukte van het werk te bestrijden.

Het Nederlandse ‘niksen’ moet niet verward worden met het Spaanse ‘siesta’ want dat zijn twee verschillende methodes om tot rust te komen, waarbij je bij niksen wakker bent en bij siesta in principe de ogen dicht doet om tot rust te komen. De vraag is of het niksen nu ook in Spanje populair gaat worden. Maar, wat is niksen en hoe doe je dat goed?

In Nederland is het een bekend fenomeen: niksen. Het is dus de kunst van het niets doen, van gewoon even tot rust komen en niets met je hoofd bezig zijn. Niksen kan in veel verschillende vormen, zoals liggen in de zon, een boek lezen, of gewoon op een bankje zitten en naar de wereld om je heen kijken. Niksen is niet altijd gemakkelijk. In een wereld waarin we constant bezig zijn, kan het moeilijk zijn om even de tijd te nemen om niets te doen. Maar het is belangrijk om te niksen, want het heeft veel voordelen voor onze gezondheid en ons welzijn.

Voordelen van niksen

Niksen kan helpen om stress te verminderen. Wanneer we niets doen, kunnen onze hersenen rusten en kunnen we ontspannen. Dit kan helpen om stresshormonen te verminderen en ons humeur te verbeteren.

Niksen kan ook helpen om onze creativiteit te stimuleren. Wanneer we even niets doen, kunnen we onze gedachten laten dwalen en nieuwe ideeën te krijgen.

Daarnaast kan niksen ons helpen om beter te concentreren. Wanneer we voortdurend bezig zijn, kunnen onze hersenen overbelast raken. Door af en toe even te niksen, kunnen we onze aandachtsspanne verbeteren.

Hoe kun je niksen?

Niksen is niet iets wat je opeens kunt leren. Het is een vaardigheid die je moet oefenen. Hier zijn een paar tips om te beginnen met niksen:

  • Zet je telefoon op stil en ga offline.
  • Vind een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
  • Maak je niet druk om wat je moet doen.
  • Gewoon even niets doen.

Niksen is een belangrijk onderdeel van een gezond en gelukkig leven. Door regelmatig te niksen, kunnen we onze stress verminderen, onze creativiteit stimuleren en beter onszelf concentreren.

Ga naar de inhoud