Dierenpartij klaagt over schoppen van paard bij “tiro y arrastre” feest in Valencia

Oeps ... foto ontbreekt!

Dierenpartij klaagt over schoppen van paard bij “tiro y arrastre” feest in Valencia

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In Spanje zijn helaas nog steeds veel festiviteiten in dorpen en steden waar dieren bij betrokken zijn en waarbij in de meeste gevallen de dieren ook het meeste te lijden hebben. De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA heeft een klacht ingediend over het slaan en schoppen van paarden tijdens het jaarlijks op 22 september terugkerende festijn van “tiro y arrastre” in Valencia.

De bedoeling van het traditionele feest “tiro y arrastre” in Valencia is dat een paard een kar vol met zware zakken zand door een dikke laag modder moet trekken en dat zo snel mogelijk dient te doen zodat zijn “baas” de winnaar wordt. Helaas is dit zwaar werk voor de paarden die daarnaast het afgelopen weekend ook te maken hadden met hoge temperaturen.

Op de onderstaande video (slechts een van de vele) is te zien dat een paard het niet meer aan kan en valt. Meteen komen er diverse stoere mannen om het paard weer op zijn poten/benen te krijgen om verder te gaan, ondanks dat het paard uitgeput is. Op de video is te zien dat de mannen het paard optillen maar een van de helden weet het paard een lekkere schop te geven.

Volgens de PACMA gaat het hier om pure dierenmishandeling want weliswaar heeft de Dierenpartij slechts één video gepubliceerd, volgens hen zijn er meer gevallen bekend waarbij de paarden geslagen en geschopt worden. Daarom vraagt PACMA aan de gemeente dat deze festiviteiten niet meer georganiseerd worden in een moderne progressieve stad zoals Valencia.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Dierenmishandeling onder het mom van traditie in Spanje[/su_note]

Het “tiro y arrastre” feest is een traditie daterend uit 1940 die jaarlijks in september georganiseerd wordt in de deelstaat Valencia en in het zuiden van Catalonië en bestaat uit een race door het modder waarbij een paard een houten kar beladen met zware zandzakken zo snel mogelijk naar de finish moet slepen.

De wedstrijden vinden plaats op een parcours van 3 meter breed en 50 tot 60 meter lang waarbij het paard door een laag modder of zand de kar moet slepen. Volgens de regels en regionale wetten is het mishandelen (slaan en schoppen) van de paarden absoluut verboden. In de praktijk gebeurd het echter wel.

Ga naar de inhoud