Spaanse regering kan sociale media gebruiken om bevolking te waarschuwen

123rf
Beeld: 123rf

Spaanse regering kan sociale media gebruiken om bevolking te waarschuwen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering gaat een nieuwe telecommunicatiewet aannemen waarin niet alleen vermeld staat dat messaging-platforms zoals WhatsApp en Telegram een speciale belasting moeten gaan betalen en dat ze zich moeten inschrijven in het register van exploitanten maar ook dat de regering deze sociale media netwerken kan gebruiken om in geval van nood de bevolking te kunnen waarschuwen.

In de nieuwe wet worden instant messaging systemen zoals WhatsApp of Telegram gelijk gezien als telecomproviders en hun SMS systemen zoals Movistar, Vodafone of Orange. Dat wil zeggen dat deze sociale media netwerken aan bepaalde eisen en verplichtingen moeten voldoen maar ook dat de regering deze kan gebruiken om de bevolking te waarschuwen in geval van nood, rampen of bijvoorbeeld nu tijdens de pandemie.

Het gaat nu nog om een ontwerpwet die binnenkort aangenomen zal worden door de ministerraad en waarin dus het recht van de autoriteiten om gebruik te maken van instant messaging platforms zoals WhatsApp, Telegram of Facebook Messenger om de gebruikers te waarschuwen voor belangrijke ontwikkelingen zoals rampen of noodgevallen wordt aangenomen. 

Daarbij wordt benadrukt dat het niet om een normale interventie gaat maar om uitzonderlijke en tijdelijke momenten en als aanvulling op andere systemen. Met de sociale media netwerken kan de regering echter veel meer mensen bereiken dan met alternatieven zoals speciale apps of websites.

Op dit moment mag de regering al telecombedrijven zoals Movistar, Vodafone en Orange gebruiken om via de telefoon of SMS de bevolking te waarschuwen maar daar komen de sociale media netwerken bij in de toekomst.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.