Dit woord moet je nooit gebruiken als je een telefoontje beantwoordt in Spanje

Dit woord moet je nooit gebruiken als je een telefoontje beantwoord in Spanje
Beeld: via canva.com

Dit woord moet je nooit gebruiken als je een telefoontje beantwoordt in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er zijn veel woorden die we kunnen gebruiken om een telefoontje te beantwoorden. Maar er is één woord dat we nooit moeten gebruiken als we willen voorkomen dat cybercriminelen onze stem manipuleren en gebruiken om ons digitaal te beroven. Als we de telefoon opnemen en het woord “Sí” (ja) zeggen, kan deze worden gemanipuleerd door cyberoplichters en kunnen ze deze gebruiken als een vermeende goedkeuring van ons voor een bepaalde geldtransactie.

Telefoonoplichting komt veel voor en is een van de meest gebruikte vormen van cybercriminaliteit, naast identiteitsdiefstal via e-mail of sms. Daarom hebben de Guardia Civil en de Oficina de Seguridad de Internautes gewaarschuwd voor deze vorm van oplichting.

De Guardia Civil heeft gewaarschuwd dat het simpele feit om met een ‘JA’ te antwoorden op telefoontjes gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk dat we altijd alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen wanneer we een oproep van een onbekend nummer ontvangen.

In een digitaal tijdperk profiteren criminelen van elk detail om hun misdaden te plegen. Daarom zullen ze proberen dat je met een simpel “Sí” antwoordt, zodat ze je stem kunnen opnemen en deze later kunnen gebruiken om te bewijzen dat het slachtoffer toestemming heeft gegeven om aankopen te doen, telefooncontracten te ondertekenen of zich aan te melden voor een dienst.

whatsapp oplichting
Meest voorkomende oplichtingen via WhatsApp in Spanje
WhatsApp is wellicht de meest gebruikte chat-app ter wereld en in Spanje staat deze app op nummer één, iets wat helaas oplichters ook weten die er van alles aan zullen doen om via de onderstaande manieren de gebruiker op te lichten.
icoon2022www.spanjevandaag.com

Als het slachtoffer het woord “JA” niet gebruikt, is het mogelijk dat de oplichters verschillende soorten vragen gaan stellen om het gewenste antwoord te krijgen. Daarom adviseert de Oficina de Seguridad de Internautes om altijd telefoontjes van onbekende nummers te beantwoorden met “Digame”. Op deze manier voorkomen we mogelijke opnames en latere misdaden.

Daarnaast is het ook belangrijk om altijd wantrouwend te zijn tegenover elk telefoonnummer dat je niet kent. Als je het gevoel hebt dat de persoon je een reeks vragen stelt en een antwoord probeert te krijgen, is het het beste om het gesprek onmiddellijk te beëindigen, en indien mogelijk ook het nummer blokkeren.

Ga naar de inhoud