Search
menu
Search

Voor één miljoen inwoners in Spanje is contant geld de enige betaalvorm

Voor één miljoen inwoners in Spanje is contant geld de enige betaalvorm
Beeld: Freepik

Voor één miljoen inwoners in Spanje is contant geld de enige betaalvorm

Contant geld is het enige betaalmiddel voor circa één miljoen mensen in Spanje. Daarbij gaat het met name om de kleine dorpen in het vergeten Spaanse binnenland en platteland waar geen geldautomaten en bankfilialen zijn, waar de bewoners niet met bankpassen rondlopen en waar iedereen met contant geld wil betalen. Dat blijkt uit een Europese studie (2022) naar de manieren van betalen van consumenten in de eurozone.

Terwijl het aantal betaalautomaten in Spanje elk jaar blijft dalen en vergeleken met 2008 er in 2022 maar liefst 58%% minder pinautomaten en bankfilialen te vinden zijn in het land, is Spanje echter nog wel het tweede EU-landen met het hoogste percentage geldautomaten per inwoner van de eurozone met 58 per 100.000 inwoners.

Uit de gegevens blijkt dat de meerderheid van de inwoners van Spanje volop bezig is met de digitalisering van hun betalingsverkeer. Volgens een rapport van de Europese Centrale Bank heeft 67% toegang tot contactloze kaarten en geeft slechts 26% de voorkeur aan contante betalingen boven andere soorten betalingen. Spanje is in die zin een vooruitstrevend land, rekening houdend met het feit dat in landen als Duitsland contante betaling de voorkeur heeft van 43% van de bevolking.

Ondanks het afnemende gebruik van contant geld, is het belang ervan bij de inwoners van Spanje echter anders. Een ander BdE-onderzoek laat namelijk zien dat 90% van de ondervraagden het belangrijk vindt dat de mogelijkheid om op deze manier te betalen blijft bestaan.

In Spanje wil men de financiële uitsluiting vermijden en daarom is sinds mei 2022 per koninklijk besluit vastgelegd dat het contant betalen een recht is en dat dit altijd een mogelijkheid moet zijn om te kunnen betalen. Met contant geld betalen mag in Spanje niet geweigerd worden.

In Spanje bestaat het Plataforma Denaria ter bescherming van het contant betalen. Contant geld blijft nog steeds een van de meest gebruikte betaalmiddelen volgens het platform dat zich baseert op de informatie van de Spaanse Centrale Bank. Ook is het contant betalen een symbool voor vrijheid omdat men niet gebonden is aan banken, creditcardmaatschappijen etc. en wordt het gezien als een privacy garantie.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?