Search
menu
Search

Situatie in Catalonië na rellen en een rustige week

Oeps ... foto ontbreekt!

Situatie in Catalonië na rellen en een rustige week

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Velen vragen zich af hoe de situatie nu is in Catalonië en met name in Barcelona. Recent zijn wij gestopt met onze live verslaggeving rondom de gebeurtenissen in Catalonië en het lijkt erop dat de rust redelijk is teruggekeerd. Nu moet er bijgezegd worden dat er gedurende de week van de rellen in de Catalaanse steden en met name in Barcelona, Gerona, Tarragona en Lerida een rustige week is gekomen zonder manifestaties en blokkades van wegen.

Maar hoe gaat het nu verder. Veel mensen zullen er niets van merken in Catalonië maar op bepaalde momenten en bepaalde plaatsen kan het onrustig zijn. De naar Catalonië gestuurde oproerpolitie zoals de Policía Nacional en Guardia Civil is nog steeds aanwezig en ook de Catalaanse politie staat op scherp en is klaar om op te treden. 

Het lijkt er op dat het nu meer een politieke kwestie geworden is dan iets dat op straat wordt ‘uitgevochten’ door de relschoppers aan de ene kant en de passieve manifestanten tijdens protestmarsen en speciale acties anderzijds. De marsen en acties van de passieve separatisten is hun goed recht in een democratie zoals in Spanje maar geweld en rellen is nooit goed te praten, zo zegt de demissionaire premier van Spanje Pedro Sánchez vaak. Daarbij roept hij de Catalaanse premier nog steeds op om het geweld af te keuren, te gaan regeren voor alle Catalanen en het werk van de politie waarderen.

Maar Torra heeft nog steeds niet expliciet het geweld afgekeurd (wel opmerkingen gemaakt maar niet afgekeurd) en is nu zelfs een rel begonnen met de Catalaanse politie wat betreft het optreden van de agenten tijdens de rellen waarbij hij er meer voor kiest de eigen politie aan te vallen en niets slechts te zeggen over de relschoppers. De Mossos is daar niet blij mee en heeft reeds een boze brief gestuurd naar Torra.

6ff1b827fa3f228f09192c84dd953824
El Periodico

Weekend van manifestaties

Terwijl er (op dit moment) geen wegen zijn geblokkeerd en er slechts enkele spontane acties plaatsvinden zoals deze vrijdag een groep CDR activisten die het gemeentehuis van Gerona bezette, is het verder rustig in Catalonië. Er staan voor dit weekend in Barcelona echter drie manifestaties gepland:

Op zaterdag 26 oktober heeft het platform Hablamos-Parlemn een bijeenkomst georganiseerd om 12 uur op de Plaza de Sant Jaume voor het gemeentehuis en het regionale regeringsgebouw. Net zoals na het illegale referendum in oktober 2017 is het de bedoeling dat iedereen in het wit gekleed komt. 

Op zaterdag 26 oktober om 17 uur zal er een grote manifestatie plaatsvinden die door het ANC en Omnium Cultural georganiseerd wordt. Deze vindt plaats op de Calle Marina in Barcelona. Dit is een manifestatie van de separatisten waar duizenden deelnemers verwacht worden.

Op zondag 27 oktober vindt een manifestatie plaats die georganiseerd wordt door de Societat Civil Catalana (SCC). Deze wordt georganiseerd op de hoek van de Passeig de Gracia en Calle Provença om 12 uur. Dit is een manifestatie van de Spanje-gezinden die dus recht tegenover de separatisten staan.

De kans is aanwezig dat er op meer plaatsen manifestaties zullen plaatsvinden in Catalonië, sommigen zullen van te voren worden aangekondigd terwijl andere acties spontaan zijn.

De beweging Tsunami Democratic heeft nieuwe acties aangekondigd voor 09, 11, 12, 13 en 18 november. De beweging heeft op Twitter echter niet de plaats, tijd en om welke acties het gaat erbij gezet. De maand november moet een maand van verrassingen worden. Daarnaast moet er op zaterdag 18 december, de nieuwe datum van de El Clásico tussen FC Barcelona en real Madrid, ook een actie plaatsvinden.

Ga naar de inhoud