Eerste ES-Alert testbericht in Andalusië, Asturië en Cantabrië zorgt voor angst en verwarring

Eerste ES-Alert test in Andalusië, Asturië en Cantabrië zorgt voor angst en verwarring
Beeld: ES-Alert

Eerste ES-Alert testbericht in Andalusië, Asturië en Cantabrië zorgt voor angst en verwarring

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals al eerder gemeld op onze website zijn het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Protección Civil in Spanje op maandag 24 oktober begonnen met het testen van het nieuwe ES-Alert waarschuwingssysteem voor mobiele telefoons. Tussen 24 oktober en 16 november wordt dit calamiteitensysteem getest in fases per autonome regio’s op verschillende data. De eerste testdag was er meteen al verwarring en zelfs angst bij veel inwoners maar ook buitenlandse bezoekers van Andalusië, Asturië en Cantabrië. De volgende testdag is op 27 oktober in Extremadura, de Valencia regio en Galicië. Zie onderaan voor andere testdata en andere regio’s.

Op maandag 24 oktober kregen de inwoners en bezoekers die zich in de autonome regio’s Andalusië, Asturië en Cantabrië bevonden een ES-Alert testbericht op de mobiele telefoon. Naast een bericht waarin duidelijk staat PRUEBA (5x) werd ook een hard en vibrerend geluid afgespeeld op de telefoon. Datzelfde gold ook voor bezoekers uit Spanje en het buitenland die zich in deze drie autonome regio’s bevonden op het moment van de test.

Vanaf 24 oktober voegt Spanje zich bij de landen zoals Nederland (NL-Alert) en België (BE-Alert) met een eigen mobiele waarschuwingssysteem genaamd ES-Alert. Sinds juni 2022 is dat systeem al actief maar werd het alleen nog gebruikt om te testen. Tussen 24 oktober en 16 november 2022 gaat  de verantwoordelijke organisatie voor het systeem, de ‘Protección Civil’, in de verschillende autonome regio’s testberichten (PRUEBA) versturen naar alle mobiele telefoonhouders.

De testberichten worden tussen 24 oktober en 16 november 2022 verstuurd naar de mobiele telefoons die geschikt zijn voor ontvangst. iPhone-gebruikers moeten schijnbaar een optie instellen om deze waarschuwingsberichten te kunnen ontvangen. Het gaat dus NIET om een echt alarm maar om een PRUEBA PRUEBA PRUEBA PRUEBA PRUEBA zoals te lezen is aan het begin van het bericht. Concreet beginnen de tests op de volgende data in de volgende autonome regio’s: 

  • 24 oktober: Andalusië, Asturië en Cantabrië 
  • 27 oktober: Extremadura, de Valencia regio en Galicië
  • 2 november: Murcia, de Balearen, Madrid, Aragón, Navarra en Catalonië
  • 10 november: Baskenland, Castilla y León, Canarische Eilanden en Ceuta
  • 16 november: Castilla-La Mancha, La Rioja en Melilla.

ES-Alert zoals in Nederland en België

Het NL-Alert systeem werd op 8 november 2012 landelijk in gebruik genomen in Nederland en werd daarna meerdere keren ingezet. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. In België werd in 2014 het BE-Alert systeem in gebruik genomen. Spanje volgt dus bijna tien jaar later dan Nederland in juni 2022.

De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL- en BE-Alert ongevoelig zijn voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem zijn.

In Spanje had men tot 21 juni 2022 niet zo’n berichtensysteem en werden de meeste berichten via sociale media zoals Twitter verspreid. Maar natuurlijk heeft niet iedereen een Twitter-account en dus was dat systeem niet geschikt. De Protección Civil heeft ook middelen om bewoners van bepaalde gebieden te waarschuwen door middel van geluidssignalen zoals sirenes maar die staan niet overal in Spanje.

Ga naar de inhoud