Oktober sluit af met een ‘veroño’ met 32 graden of meer in Spanje

Oktober sluit af met een 'veroño' met 32 graden of meer in Spanje
Beeld: Canva

Oktober sluit af met een ‘veroño’ met 32 graden of meer in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het einde van de eerste herfst (otoño) maand oktober nadert maar deze laatste dagen worden gekenmerkt door temperaturen die normaler zijn in de zomer (verano). Daarom wordt ook wel gesproken over ‘veroño’ met temperaturen die op sommige plaatsen in het land kunnen stijgen boven de 30 graden. Perfect weer dus voor de energietoeristen want de verwarming hoeft in ieder geval langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden nog niet aan.

Een ‘veroño’ is een samenvoeging van ‘verano’ (zomer) en ‘otoño’ (herfst) en is een fenomeen dat plaatsvindt in de herfst wanneer de temperaturen gedurende meerdere dagen hoog genoeg zijn om deze te vergelijken met een zomer. Dit alles is het gevolg van de laatste storm die over Spanje trok.

Storm Beatrice heeft voor aardig wat overlast gezorgd met een behoorlijke regenval in grote delen van het land. Maar op andere plaatsen zorgt deze tweede storm tijdens het stormseizoen 2022/2023 voor veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Aangenaam als je van lekker warm weer houdt in de herfst maar voor de natuur en waterhuishouding niet altijd goed.

Als moderne energietoerist of klassieke overwinteraar is het uitstekend vertoeven de komende dagen langs de Middellandse Zeekust zoals in Catalonië aan de Costa Brava, Barcelona of Costa Dorada, in de Valencia regio aan de Costa del Azahar of Costa Blanca, in de Murcia regio en de Costa Cálida of in Andalusië waar de temperaturen het hoogst zullen zijn aan de Costa de Almería, Costa Tropical, Costa del Sol of Costa de la Luz. TIP: weet jij al waar de namen van de Spaanse Costa’s vandaan komen? Lees er alles over in DIT ARTIKEL.

Het zal echter niet alleen langs de Middellandse Zeekust extra warm worden tijdens deze ‘veroño’ maar het kwik zal ook stijgen op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza en langs de Atlantische Oceaankust in Cantabrië en Baskenland. Op sommige plaatsen in het land is zelfs kans op tropennachten met nachtelijke temperaturen boven de 20 graden. 

Veel herfst- en wintertoeristen kiezen voor de altijd aangenaam warme Canarische Eilanden waar de warme lucht van storm Beatrice niet te merken zal zijn maar waar het kwik toch tussen de 25 en 29 graden zal liggen met nachtelijke temperaturen rond de 20 graden.

energietoerist
Wat zijn energietoeristen in Spanje en waarom wordt daar zoveel over geschreven?
Er wordt de laatste maanden veel geschreven over de ‘energietoeristen’ of ‘klimaattoeristen’ maar wat zijn dat eigenlijk en waarom speelt Spanje daar zo’n belangrijke rol in op dit moment?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud