Wat zijn energietoeristen in Spanje en waarom wordt daar zoveel over geschreven?

Wat zijn energietoeristen in Spanje en waarom wordt daar zoveel over geschreven?
Beeld: 123rf

Wat zijn energietoeristen in Spanje en waarom wordt daar zoveel over geschreven?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Costa Blanca en Costa del Sol op het vasteland van Spanje, de Balearen en Canarische Eilanden worden regelmatig in de buitenlandse pers genoemd als de ideale ‘energietoeristen’ bestemming. Ook in Nederland en België wordt regelmatig over dit soort nieuwe toeristen geschreven maar wat is dat eigenlijk en waarom wordt Spanje daarbij genoemd?

Recent schreef de NOS-journalist en Spanje correspondent Rop Zoutberg in DIT ARTIKEL nog over de ‘energietoeristen’ waarbij hij met diverse Nederlanders sprak in Spanje, in dit geval aan de Costa Blanca. Daarbij werd aangegeven dat een echtpaar in Nederland per maand 680 euro aan energie kwijt is wat net zoveel is als de 500 euro voor een appartement in Alicante en de vliegtickets van 180 euro. Dus waarom dan niet in Spanje leven in de wintermaanden en genieten van de lekkere temperaturen?

Reisorganisaties zoals TUI zijn nog voorzichtig om te spreken over ‘energietoeristen’ en een nieuwe tendens maar appartementen verhuurders zien wel een stijging in het aantal aanvragen voor lange termijn huur van een maand tot enkele maanden. Het gaat daarbij hoofdzakelijk over toeristen uit Noord-Europese landen zoals Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Bij RTL-nieuws hebben ze ook al eens een berekening gemaakt om te kijken of je ‘gratis’ een maand naar Spanje kunt als je in de eigen woning in Nederland niet stookt. De conclusie in DIT ARTIKEL is dat dit mogelijk is want door een maand lang geen gas en elektriciteit te betalen in Nederland kun je volgens RTL Nieuws in Spanje een appartement huren en leven onder de zon.

In een eerder door ons geschreven artikel dat HIER te lezen is hebben we ook al eens gekeken of het overwinteren in Spanje echt goedkoper is dan in Nederland of België blijven. Daarbij keken wij naar een studie van de website Pricewise die concludeert dat in gedurende drie maanden in december, januari en februari aan de Costa del Sol wonen 967,50 euro goedkoper en op Gran Canaria wonen 667,50 euro goedkoper is dan in Nederland blijven (maar de prijzen in dat artikel zijn inmiddels alweer veranderd).

Verschillende regio’s in Spanje zoals de gunstig gelegen Canarische Eilanden, de Balearen eilanden, de Costa del Sol en natuurlijk de Costa Blanca zijn al met initiatieven begonnen om Noord-Europeanen naar hun regio te lokken om daar te overwinteren om de hoge energieprijzen te vermijden in eigen land. Overwinteren heeft dus tegenwoordig niet alleen meer te maken met de gunstige weersomstandigheden en temperaturen in Spanje maar nu ook met de energiecrisis.

overwinteren
Is overwinteren in Spanje echt veel goedkoper met de stijgende energieprijzen?
Er wordt veel gesproken over het overwinteren in Spanje vanwege de hoge energiekosten in Nederland en België maar is een verblijf in december, januari en februari in Spanje echt zoveel goedkoper?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud