Hoeveel uren werken de Spanjaarden?

Hoeveel uren werken de Spanjaarden?
Beeld: via canva.com

Hoeveel uren werken de Spanjaarden?

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De PSOE en Sumar partijen zijn overeengekomen om de werkweek in 2024 en 2025 te verlagen naar 37,5 uur. Dit staat in de overeenkomst van beide partijen om een poging te doen om een progressieve regering te vormen. Maar wat is de huidige werkweek en wat zijn de werkweken van andere landen?

De standaard werkweek in Spanje is momenteel 40 uur. De twee linkse partijen hebben een akkoord bereikt om de werkweek te verlagen naar 37,5 uur in 2025. Vervolgens willen ze via collectieve onderhandelingen de werkweek verder verlagen naar 35 of zelfs 32 uur na 2026.

De wekelijkse werkweek in Spanje is wettelijk vastgelegd op 40 uur, maar in de praktijk is deze al verlaagd tot gemiddeld 37,8 uur. Dit komt doordat veel sectoren en bedrijven hebben onderhandeld over collectieve arbeidsovereenkomsten waarin een lagere werkweek is afgesproken. Zelfstandigen werken gemiddeld meer uren dan werknemers. Ze werken gemiddeld 44 uur per week, terwijl werknemers gemiddeld 37,8 uur per week werken.

De werkweek van vier dagen, die gelijkstaat aan 32 uur per week, is de afgelopen jaren in verschillende landen, waaronder diverse bedrijven in Spanje, getest. Dit is echter nog niet wijdverspreid, behalve bij enkele technologiebedrijven en in enkele gevallen in de dienstensector.

In Europa varieert de werkweek van land tot land. In Servië en Griekenland is de werkweek het langst, met respectievelijk 43,3 en 41 uur per week. In Nederland is de werkweek het kortst, met 33,2 uur per week. Enkele landen, zoals Duitsland, Denemarken en Noorwegen, hebben de werkweek al teruggebracht naar 35 uur per week voor een deel van de werknemers. In België is de werkweek op dit moment 36,9 uur per week.

Ga naar de inhoud