Corona-vrije dorpen in de provincie Málaga

Corona-vrije dorpen in de provincie Málaga
Beeld: Turismo Comares

Corona-vrije dorpen in de provincie Málaga

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Net zoals andere provincies in de autonome regio Andalusië heeft ook de provincie Málaga te maken met de corona-crisis. Ook in de provincie Málaga zijn er veel mensen besmet geraakt met het virus, liggen er veel covid-patiënten in ziekenhuizen en op de intensive care of zijn er mensen aan covid overleden. Maar in de provincie Málaga is dat wel minder dan in de andere provincies in Andalusië en 7 gemeenten zijn altijd corona-vrij gebleven.

Sinds dinsdag 24 november bevindt heel Andalusië zich in alarmniveau 4 wat het hoogste niveau is en op de kaart is heel de autonome regio rood gekleurd. Maar er is ook een oranje gekleurde regio te zien en dat is een deel van de provincie Málaga. 

Alleen in de provincie Málaga zijn er nog 34 gemeenten die te maken hebben met alarmniveau 3 (geel) waarvan 28 gemeenten in het Axarquia gezondheidsdistrict, te weten: Alcaucín, Alfarnate, Alfarnatejo, Algarrobo, Almáchar, Árchez, Arenas, Benamargosa, Benamocarra, El Borge, Canillas de Aceituno, Canillas de Albaida, Casabermeja, Colmenar, Comares, Cómpeta, Cútar, Frigiliana, Iznate, Nerja, Periana, Riogordo, Salares, Sayalonga, Sedella, Torrox, Vélez-Málaga en Viñuela.

In de provincie Málaga zijn 6 gemeenten die te maken hebben met alarmniveau 3, te weten Almogía, Málaga, Macharaviaya, Moclinejo, Rincón de la Victoria en Totalán.

De 34 gemeenten die te maken hebben met alarmniveau 3 zijn slechts eenderde van alle 103 gemeenten in de provincie Málaga die verdeeld zijn over 9 comarcas (Antequera, La Axarquía, Costa del Sol Occidental, Guadalteba, Málaga-Costa del Sol, Nororma, Serranía de Ronda, Sierra de las Nieves en Valle del Guadalhorce).

Corona-vrij

In de hele provincie Málaga zijn slechts 7 gemeenten te vinden in de Axarquia en Serranía de Ronda comarcas waar nooit sprake is geweest van corona-besmettingen, waar geen geïnfecteerde inwoners zijn te vinden en waar niemand opgenomen moest worden in een ziekenhuis.

Het gaat om gemeenten met weinig inwoners die sinds maart corona-vrij zijn gebleven. De corona-vrije gemeente met de meeste inwoners is Comares (1.315 inwoners). Ook in Canillas de Albaida (716) en Salares (169) in de Axarquia comarca zijn nooit corona-geïnfecteerden gemeld. 

In de comarca Serranía de Ronda zijn het de gemeenten Atajate (168), Benadalid (215), Farajan (253) en Pujerra (301) waar de bewoners nooit te maken gehad met het coronavirus.

In het begin van de corona-crisis waren er veel meer gemeenten die niet te maken hadden met het coronavirus maar naarmate de maanden vorderden is het aantal gemeenten waar wel meldingen zijn gedaan van geïnfecteerde personen gestegen naar 96 van de 103 gemeenten.

Provincie

De provincie Málaga heeft een oppervlakte van 7308 km2, bestaat dus uit 9 comarcas met 103 gemeenten. Er wonen meer dan 1,6 miljoen mensen in de provincie Málaga waar onder andere de populaire Costa del Sol en de daarbij horende toeristenplaatsen te vinden zijn.

Corona-cijfers

Gedurende de afgelopen 24 uur werd er in de provincie Málaga melding gedaan van 258 niewue positief geteste personen waardoor het totaal is gestegen naar 32.283 positieven sinds aanvang van de corona-crisis. Er overleden ook 13 personen waardoor het totaal aantal corona-doden steeg naar 599 sterfgevallen sinds aanvang van de corona-crisis.

Ga naar de inhoud