Search
menu
Search

In Spanje neemt het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas toe

In Spanje neemt het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas toe
Beeld: via canva.com

In Spanje neemt het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas toe

Spanje heeft te maken met een toename van overgewicht en obesitas, zowel bij volwassenen als kinderen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Nationaal Centrum voor Epidemiologie en het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding. De cijfers tonen een zorgwekkende situatie.

Uit de gegevens van 2020 blijkt dat één op de drie kinderen tussen 2 en 17 jaar te zwaar is. Specifieker heeft 10% van de kinderen obesitas en 2% ernstige obesitas. Er zijn duidelijke verschillen tussen jongens en meisjes. Bij jongens is overgewicht (34%) en obesitas (13%) veel hoger dan bij meisjes (respectievelijk 26% en 8%).

De hoogste cijfers voor overgewicht en obesitas worden gezien bij 6-9 jarigen. Kinderen uit gezinnen waar volwassenen overgewicht hebben, hebben vaker last van overgewicht, terwijl kinderen uit gezinnen met een lagere opleiding en inkomen vaker overgewicht hebben. De laagste cijfers voor overgewicht worden gezien in Noord-Spanje.

Ook bij volwassenen is er sprake van toenemend overgewicht. 56% van de volwassen heeft overgewicht, 19% heeft obesitas en 37% heeft overgewicht. Bijna 5% lijdt aan ernstige obesitas. Net als bij kinderen geldt ook voor volwassenen dat mannen vaker te maken hebben met overgewicht en obesitas, terwijl ernstige obesitas iets hoger is bij vrouwen.

Overgewicht en obesitas nemen toe met de leeftijd, met een lichte daling rond 70-80 jaar. Ongelijkheid in cijfers gerelateerd aan opleidingsniveau en inkomen zijn het zichtbaarst bij vrouwen.

Ga naar de inhoud