Meer huisdieren dan tieners jonger dan 15 jaar in Spanje

Meer huisdieren dan tieners jonger dan 15 jaar in Spanje
Beeld: Canva

Meer huisdieren dan tieners jonger dan 15 jaar in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er staan in Spanje meer dan 15 miljoen huisdieren geregistreerd wat een stijging is ten opzichte van andere jaren, mede door de corona-pandemie. Een van de grootste redenen waarom het aantal huisdieren zo is gestegen is de eenzaamheid bij personen waar een huisdier voor gezelschap zorgt. Er zijn volgens de gegevens van de Asociación Nacional de Fabricantes de Alimentos para Animales de Compañía (ANFAAC) 9,3 miljoen honden en 5,8 miljoen katten terwijl er 6,6 miljoen kinderen zijn jonger dan 15 jaar in Spanje.

In oktober 2021 werd al eens geschreven door de krant El País dat het aantal huisdieren ten opzichte van 10 jaar geleden met 40% was gestegen en zeker tijdens de corona-pandemie is het aantal honden en katten toegenomen in Spanje. In slechts drie jaar tijd steeg het aantal geregistreerde huisdieren van 10,5 naar 15,1 miljoen, aldus ANFAAC.

Deze stijging is onder andere te wijten aan steeds meer huishoudens waar men alleen woont en een hond of kat als gezelschapsdier heeft, er wordt geschreven over 4,9 miljoen huishoudens. Daarnaast is het aantal huishoudens met kinderen ook steeds minder aan het worden en heeft Spanje te  maken met een van de laagste geboortecijfers van gemiddeld 1,19 kinderen per vrouw. 

Er is geen nationaal register wat betreft de honden en katten in Spanje maar volgens ANFAAC zijn er meer dan 9,3 miljoen honden en meer dan 5,8 miljoen katten in Spanje, in beide gevallen een stijging van 38% ten opzichte van drie jaar geleden.

Met name in de stedelijke gebieden is het aantal huisdieren flink gegroeid de laatste jaren en worden de huisdieren ook vaker geregistreerd. Op het platteland is dat echter een ander verhaal en daar is nog veel werk te verrichten wat betreft het welzijn van honden en katten.

Niet alle huisdieren worden geregistreerd en zoals je weet heeft Spanje nog steeds te maken met een groot aantal in de steek gelaten of zelfs om het leven gebrachte honden. Toch zijn de meeste inwoners van Spanje diervriendelijk, dat verklaart zich alleen al in het grote aantal dierenspeciaalzaken in het land. Over het algemeen registreert men de dieren zodat de gemeente meer kan doen voor de huisdieren zoals speciale parken, wandelpaden, voorzieningen en eventueel hondenstranden.

Er komen ook steeds meer hotels, restaurants, winkels en andere plaatsen bij waar honden welkom zijn en waar men ‘dog friendly’ is. Zo heeft de stad Gijon 30 parken waar honden los mogen lopen, een hondenstrand die het hele jaar open is en een stijgend aantal toeristen die speciaal naar Gijón komen omdat de stad bekend staat als hondvriendelijk.

Ga naar de inhoud