Nederlanders/Duitsers rijker en Spanjaarden/Belgen armer met de Euro

123rf
Beeld: 123rf

Nederlanders/Duitsers rijker en Spanjaarden/Belgen armer met de Euro

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De euro werd als muntsoort op 1 januari 1999 ingevoerd bij de koersen van aandelen en obligaties maar pas op 1 januari 2002 kwam de euro bij de mensen in de portemonnee terecht. De inwoners van de eurolanden namen daarna langzaam afscheid van de oude muntsoorten zoals de Peseta in Spanje en de euro werd de nieuwe muntsoort in 12 EU-landen. Er is daarna veel veranderd.

Volgens een Duits onderzoek van het Centre for European Policy (CEP) zijn de Duitsers en Nederlanders er na de introductie van de euro flink op vooruit gegaan maar is dat in o.a. Spanje en België een heel ander verhaal. Sterker nog, in het onderzoek wordt vermeld dat er slechts drie landen beter zijn geworden van de euro en dat de rest erop achteruit is gegaan.

In het onderzoek is gekeken naar acht EU-landen en het effect van de euro op de economische groei van het land wat daarna weer opgesplitst is per inwoner.

El Economista

Spanje

In het geval van Spanje hebben de inwoners tussen 1999 en 2010 profijt gehad van de invoering van de euro aangezien dat op de economie blijkbaar een positief effect had. Maar sinds 2011 is de euro een obstakel gebleken voor de economische groei in het land waarbij de verliezen in 2014 op een dieptepunt kwamen.

In het onderzoek staat dat Spanje sinds de invoering van de euro 224 miljard euro BBP heeft verloren (in 20 jaar tijd dus) wat neerkomt op 5.031 euro per hoofd van de bevolking.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Van Spaanse peseta naar de euro 20 jaar geleden[/su_note]

Nederland en België

In Duitsland is men het er het meeste op vooruit gegaan en is men 23.116 euro per hoofd van de bevolking rijker geworden. In Nederland is het ook goed gegaan en is men 21.003 euro per hoofd van de bevolking rijker geworden. Dat geldt ook voor de Grieken die 190 euro rijker zijn geworden.

In België is het erger dan in Spanje en is men er 6.370 euro per hoofd van de bevolking op achteruit gegaan. België staat net zoals Spanje (-5.031 euro) op de lijst met negatieve cijfers maar in Portugal (-40.604 euro), Frankrijk (-55.996 euro) en Italië (-73.605 euro) is de situatie vele malen erger, aldus het Duitse onderzoek.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.