skip to Main Content
Nederlanders/Duitsers rijker en Spanjaarden/Belgen armer met de Euro
123rf

Nederlanders/Duitsers rijker en Spanjaarden/Belgen armer met de Euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De euro werd als muntsoort op 1 januari 1999 ingevoerd bij de koersen van aandelen en obligaties maar pas op 1 januari 2002 kwam de euro bij de mensen in de portemonnee terecht. De inwoners van de eurolanden namen daarna langzaam afscheid van de oude muntsoorten zoals de Peseta in Spanje en de euro werd de nieuwe muntsoort in 12 EU-landen. Er is daarna veel veranderd.

Volgens een Duits onderzoek van het Centre for European Policy (CEP) zijn de Duitsers en Nederlanders er na de introductie van de euro flink op vooruit gegaan maar is dat in o.a. Spanje en België een heel ander verhaal. Sterker nog, in het onderzoek wordt vermeld dat er slechts drie landen beter zijn geworden van de euro en dat de rest erop achteruit is gegaan.

In het onderzoek is gekeken naar acht EU-landen en het effect van de euro op de economische groei van het land wat daarna weer opgesplitst is per inwoner.

El Economista

Spanje

In het geval van Spanje hebben de inwoners tussen 1999 en 2010 profijt gehad van de invoering van de euro aangezien dat op de economie blijkbaar een positief effect had. Maar sinds 2011 is de euro een obstakel gebleken voor de economische groei in het land waarbij de verliezen in 2014 op een dieptepunt kwamen.

In het onderzoek staat dat Spanje sinds de invoering van de euro 224 miljard euro BBP heeft verloren (in 20 jaar tijd dus) wat neerkomt op 5.031 euro per hoofd van de bevolking.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Van Spaanse peseta naar de euro 20 jaar geleden[/su_note]

Nederland en België

In Duitsland is men het er het meeste op vooruit gegaan en is men 23.116 euro per hoofd van de bevolking rijker geworden. In Nederland is het ook goed gegaan en is men 21.003 euro per hoofd van de bevolking rijker geworden. Dat geldt ook voor de Grieken die 190 euro rijker zijn geworden.

In België is het erger dan in Spanje en is men er 6.370 euro per hoofd van de bevolking op achteruit gegaan. België staat net zoals Spanje (-5.031 euro) op de lijst met negatieve cijfers maar in Portugal (-40.604 euro), Frankrijk (-55.996 euro) en Italië (-73.605 euro) is de situatie vele malen erger, aldus het Duitse onderzoek.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. ik was grens arbeider en heb AOW en ouderdom pensioen van Nederland en moet je weten ik ben er op achteruit gegaan en ja ze Nl beloofde me opslag. maar wat bleek ik ontvang minder uitkering van NL i.p.v Opslag

 2. er is heel veel miscommunicatie over de euro . ook dit rapport weer. het is onzin om de euro de schuld te geven van meer of minder welvaart in een land. Elk land krijgt nl. precies wat het doet. Als je niet hervormt of je corruptie aanpakt of wanprestaties laat zien of als nationale staat de hand op de knip houdt of als je niet kwaltiteit maakt dan gaat het uiteindelijk minder. Wat vroeger met de continue devaluatie van de lire en de peseta gebeurde maakte deze landen exact hetzelfde armer als dat ze nu zijn. In de USA zijn is er een dollar en een vergelijkbare situatie met Europa. Die dollar houden ze gewoon ook toch?

 3. Het ging goed totdat Zuid-Europa moest gaan bezuinigen en geld overdragen aan het noorden zodat Noord-Europese banken niet omvielen, toen ging het mis. En veel Duitse banken staan ondanks dat nog steeds op omvallen.

 4. Vermogen / geld , mits je er goed / verstandig mee omgaat een middel om meer kapitaal te maken . Alleen als men te laag zit met inkomen , komen er problemen . De vaste lasten die blijven stijgen t.o.v. een dalend inkomen . Wat de oorzaak is van al die ellende. De euro is voor de rijken en niet voor de armen . De basis van elk betaalmiddel waar het voor moet dienen. Is drastisch de nek omgedraaid. Vandaar dat ongelijkheid meer armoede en ellende veroorzaakt. En dat is wel te zien op deze aardbol. Een waardeloze en onmenselijke situatie. Dat brengt grote problemen. Met veel ongenoegen en leed , dat noemt men terug naar af..! Very stupid indeed. Eens stort deze rotzooi in elkaar ! Jammer weer een gemiste kans ! Materialisme het willen hebben hoe meer hoe beter spat uit elkaar. Een stuurloos schip wat tegen de klippen vaart..! Vervuiling op grote schaal .! Hoog tijd voor verandering in doen en denken. Alles vol bouwen op een kluitje..! Een grote puinhoop is het..! De aarde het afval depo van dit melkweg-stelsel.! De natuur zal zich verder gaan roeren met een soort bio-bezem er doorheen vegen.! De mensheid moet zich gaan beschermen tegen natuur-geweld in plaats van elkaar te bombarderen ! Regeringen / banken een lachwekkend tafereel.!

 5. Sinds de invoering van de euro is het voor de deelnemende landen niet meer mogelijk om via aanpassing van de eigen munt de achterblijvende prestaties van de eigen economie te compenseren.De invoering van de euro heeft deze maskerade onmogenlijk gemaakt en laat zien dat landen die achterblijven hervormingen moeten doorvoeren om hun welvaart te vergroten.Bovendien zijn er duidelijke afspraken gemaakt waaraan landen moeten voldoen om een succesvolle deelname aan de euro mogelijk te maken.Vele deelnemende landen blijven ook op dit punt in gebreke waardoor economische achterstanden in stand blijven.Monetaire discipline en het doorvoeren van soms pijnlijke hervormingen blijven de medicatie voor het inhalen van economische achterstanden.

  1. Maar hoe verklaar je dan, dat volgens dit onderzoek de Grieken erop vooruit gegaan? Ik kan dat niet plaatsen.

   1. In plaats van creatieve boekhouding en valutaire aanpassingen is Griekenland nu aangewezen op monetaire discipline en zijn inmiddels pijnlijke hervormingen in gang gezet die kennelijk effect sorteren in positieve zin.

 6. Ik denk ook dat de Nederlander er niet op vooruit is gegaan perse!
  Het land en zijn ondernemers wellicht wel, maar er is wel een crisis langs gekomen die zijn weerga niet kent sinds 1930!
  Den hebben we ook nog Rutte die in 8 jaar van zijn bewind alleen maar belastingen heeft verhoogd.
  Dit tot de dag van vandaag, kijk nu maar naar de Nederlandse energie rekening en de boodschappen.
  Aan de andere kant hebben wij het per saldo beter dan ooit, maar dat geldt waarschijnlijk niet voor iedereen……

 7. Shit hey, ben ik ff in het verkeerde land gaan wonen…..
  Ik ben het met Van Oostveen eens, dat is inderdaad wat er gebeurd is.
  En als je nu de straat op zou gaan in welk land dan ook, vermoed ik dat er weinig mensen zijn die vinden dat ze er geweldig op vooruit zijn gegaan met de euro.

 8. Inderdaad, lijkt op fake news.

  Zelfs in Duitsland is de armoede giga.
  De enigste winnaars zijn bedrijven en hun eigenaren/ aandeelhouders. Aantal rijken neemt toe, maar het aantal onder de armoedegrens nog veel erger. Dat vraagt om heel veel ellende

  1. AUB stop met dat Fake News gebeuren. Dit artikel is uit het Spaans vertaald van een zeer serieuze economische Spaanse krant dus dat Fake News gebeuren slaat nergfens op. Een ander ding is of het geloofwaardig en/of nuttig is maar feit is een feit, er is onderzoek gedaan en dit zijn de resultaten. Dit is het onderzoeksbureau: https://www.ceps.eu/

   1. Alles wat bewust of onbewust op een manier wordt voorgesteld die niet strookt met de realiteit is fake news en mag dan ook als dusdanig worden benoemd.
    “… El uso de una misma divisa con un solo tipo de cambio ha sido un factor clave para que los países más competitivos se hayan beneficiado en términos económicos…” Dit betekent m.i. dat de economie van die landen is gegroeid door de invoering van de Euro wat absoluut niet wil zeggen dat ook de inwoners rijker zijn geworden en wat dus ook niet als dusdanig mag worden voorgesteld.
    Ergens heb ik bovendien gelezen : “Net besteedbaar inkomen per land… voor alle EU-landen. En wat zien we? Nederland staat slechts op een magere vijftiende plek. Zelfs België en Frankrijk doen het beter. …” In de veronderstelling dat dit (ook) geen fake news is blijkt daaruit dat de Nederlanders door de invoer van de Euro niet rijker zijn geworden óf dat ze er sindsdien sterk op achteruit zijn gegaan.

 9. Het is onzinnig om dit per hoofd van de bevolking uit te drukken. Die hebben er namelijk niets aan gehad. Het effect was dat de Euro voor Duitsland en Nederland te goedkoop was en voor andere landen te duur. Dit had tot gevolg dat deze twee landen een fors exportoverschot hadden en hebben en de anderen een tekort. Het is dus goed geweest voor exporterende bedrijven in die landen en niet zozeer voor de inwoners. De landen zijn daardoor verder uit elkaar gegroeid ipv naar elkaar toe, wat de bedoeling was. Overigens is dat nog steeds zo en hebben Italië, Frankrijk en Portugal de grootste moeite om te concurreren met Duitsland en Nederland. Een parallelle munt invoeren in elk land apart, naast de euro, zou al voor verlichting zorgen.

 10. Moet je de mensen in Nederland eens vragen of ze er op vooruit zijn gegaan dan krijg je een open mond en het antwoord NEE. En de meeste Belgen die ik ken hebben behoorlijk wat meer geld als de Nederlanders. Dus in mijn ogen is dit een flut onderzoek dat kant nog wal slaat.

  1. Nee, het is geen flut onderzoek! Dat de uitkomst u niet aanstaat is helder! Uw mening is gebaseerd op uw persoonlijke ervaringen, dat “ kleurt “ uw mening en is derhalve subjectief, en niet gebaseerd feiten! Vervolgens stelt u uw subjectieve mening als “ waarheid “! Zo werkt het niet! Dit zijn cijfers! Statistiek! Niet meer en niet minder! Interpreteert u ze ook als zodanig, ze gaan niet over u, ze gaan over een gemiddelde, gerekend over een reeks van jaren!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken