Het noorden van Spanje gebruikt gas en het zuiden elektriciteit voor de huisverwarming

Het noorden van Spanje gebruikt gas en het zuiden elektriciteit voor de huisverwarming
Beeld: Canva

Het noorden van Spanje gebruikt gas en het zuiden elektriciteit voor de huisverwarming

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het Spaanse Statistiekbureau (INE) heeft in 2021 ongeveer 80% van de Spaanse huishoudens een vorm van verwarming in huis. Het percentage is hoger in regio’s waar het kouder is, zoals Navarra, La Rioja, Castilla y León, Madrid, Aragón, het Baskenland en Asturië, waar tussen de 93% en 98% van de huishoudens een vorm van verwarming hebben. Ook Cantabrië, Castilla-La Mancha, Galicië en Catalonië liggen boven het landelijke gemiddelde.

Gas is de belangrijkste verwarmingsbron in huizen in alle noordelijke regio’s van het Spaanse vasteland, behalve Galicië en Madrid. In alle zuidelijke regio’s en op de Balearen eilanden, waar minder huishoudens een vorm van verwarming hebben, wordt voornamelijk elektriciteit gebruikt.

Daarentegen heeft bijna 87% van de woningen op de Canarische Eilanden geen enkele vorm van verwarming, terwijl in Extremadura bijna 33% van de woningen geen verwarming heeft, gevolgd door 31% in Andalusië, net iets minder dan 28% in Murcia en de Valencia regio, en iets meer dan 26% op de Balearen. In Ceuta heeft bijna 70% van de woningen geen verwarming en in Melilla is dat percentage 51%.

Van de 18,8 miljoen huishoudens in Spanje, hebben 3,65 miljoen huishoudens geen verwarming tijdens de winterse kou in bijna het hele land. Meer dan een miljoen van deze huishoudens bevinden zich in Andalusië, bijna 750.000 op de Canarische Eilanden, meer dan 560.000 in de Valencia regio en meer dan 410.000 in Catalonië.

Verwarmingsbron

Onder de huishoudens die wel een vorm van verwarming hebben, is aardgas dominant in Madrid (69%) en in heel noorden van Spanje, behalve in Galicië. Gas wordt het meeste gebruikt in Baskenland (66%), La Rioja (60%), Navarra (60%), Catalonië (60%), Cantabrië (56%), Aragón (51%), Asturië (49%) en Castilla y León (43%).

Elektriciteit is wijdverspreid in Melilla (93%) en Ceuta (90%) en is ook dominant in de warmere delen van Spanje: Canarische Eilanden (77%), Andalusië (74%), Murcia (67%), Valenciaanse Gemeenschap (61%), Balearen (58%) en Extremadura (45%).

Aardolieproducten, zoals diesel, zijn de meest gebruikte brandstof voor verwarming in Castilla-La Mancha (34%) en Galicië (29%) en komen ook veel voor in Castilla y León (33%), Aragón (27%), La Rioja (27%) en Navarra (25%).

Individueel of collectief

Meer dan 63% van de Spaanse huishoudens met verwarming (acht op de tien huishoudens) maakt gebruik van individuele verwarmingsinstallaties, terwijl 26% alleen een apparaat heeft om een ​​kamer te verwarmen en slechts 11% gebruikmaakt van collectieve installaties. 

Individuele verwarmingsinstallaties zijn de meerderheid in 11 van de 17 autonome regio’s in Spanje. In de zuidelijke regio’s en op de eilanden is het gebruik van verwarmingsapparaten voor individuele kamers dominant. Verder hebben slechts Aragón en Navarra meer dan 25% van de huishoudens met collectieve verwarmingsinstallaties. In La Rioja en Madrid is dat percentage hoger dan 20%.

Ga naar de inhoud