26 februari: werelddag van de pistachenoten en de productie in Spanje

26 februari: werelddag van de pistachenoten en de productie in Spanje
Beeld: via canva.com

26 februari: werelddag van de pistachenoten en de productie in Spanje

26 februari is een bijzondere dag voor alle liefhebbers van noten: het is de Werelddag van de Pistache. Deze kleine, groene parel streelt niet alleen onze smaakpapillen met zijn onderscheidende smaak, maar geeft ons ook een overvloed aan voedingsvoordelen. Van zijn fascinerende geschiedenis tot zijn gezonde eigenschappen, deze dag is een kans om de bescheiden pistache in al zijn glorie te vieren en te eten.

De pistache heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië en het Midden-Oosten, werd deze noot door verschillende culturen in de loop van de geschiedenis gewaardeerd. Van de paleizen van Perzië tot de tafels van het oude Griekenland en Rome, werd de pistache beschouwd als een delicatesse waard voor de royalty. Met de veroveringen van Alexander de Grote (334-323 v.Chr.) kwam de noot naar Griekenland. Later, onder het bewind van de Romeinse keizer Tiberius (1e eeuw v.Chr.), werd de noot ook in Italië en Spanje geïntroduceerd.

Pistachenoten worden ook in Spanje gecultiveerd. In de jaren 90 waren er slechts een handvol boeren bereid om pistachenoten te cultiveren, maar tegenwoordig is het aantal hectare gestegen naar meer dan 55.000 met een groei tussen 2010 en 2020 van meer dan 1000% waardoor Spanje nu een belangrijke pistacheproducent is geworden. Castilla-La Mancha is in Spanje de regio waar bijna alla pistache gecultiveerd wordt (75% van het totaal), gevolgd door in mindere mate Murcia, Extremadura, Andalusië, Castilië en León, Aragón, Madrid regio, Catalonië en de Valencia regio.

Voedingswaarde pistache

Hoewel klein in omvang, zitten pistachenoten boordevol essentiële voedingsstoffen. Bovendien zijn ze bijzonder rijk aan antioxidanten die helpen om oxidatieve stress te bestrijden en de gezondheid te behouden. Een handvol pistachenoten biedt een breed scala aan voedingsstoffen, zoals:

  • Eiwitten: Pistaches bevatten ongeveer 6 gram eiwit per portie van 28 gram, wat hen tot een uitstekende plantaardige eiwitbron maakt.
  • Vezels: Met ongeveer 3 gram vezels per portie dragen pistaches bij aan een gezonde spijsvertering en verzadiging.
  • Gezonde vetten: Pistaches zijn rijk aan onverzadigde vetten, waaronder oliezuur en linolzuur, die gunstig zijn voor het hartgezondheid.
  • Vitaminen en mineralen: Pistaches zijn een goede bron van vitamines B6, E, en K, evenals mineralen zoals koper, mangaan en fosfor.

Veelzijdigheid pistache

Pistachenoten zijn niet alleen heerlijk op zichzelf, maar voegen ook een smaaktoets en textuur toe aan een breed scala van gerechten. Enkele voorbeelden van hoe pistaches kunnen worden gebruikt in gerechten:

  • Salade: Voeg geroosterde pistachekernen toe aan een salade voor een verfrissende crunch en nootachtige smaak.
  • Hoofdgerechten: Bestrooi gegrilde of gebakken vis of vlees met fijngehakte pistaches voor extra textuur en smaak.
  • Desserts: Gebruik pistachepoeder of fijngehakte pistaches in cakes, taarten, ijs en andere zoete lekkernijen.
  • Hapjes: Maak een smakelijke pistachedip om te serveren met groenten of crackers.
Ga naar de inhoud