“Correbous” of stierenrennen in Torroella de Montgrí in Catalonië eindelijk verboden

Oeps ... foto ontbreekt!

“Correbous” of stierenrennen in Torroella de Montgrí in Catalonië eindelijk verboden

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – De zogenaamde “correbous” festiviteiten in de Catalaanse gemeente Torroella de Montgrí in de provincie Girona mogen in de toekomst niet meer georganiseerd worden aangezien ze, mede dankzij de inzet van de Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) en de Catalaanse partij Esquerra Republicana (ERC) verboden zijn. In de zomer van 2016 was het in principe al niet meer toegestaan maar de burgemeester stemde toendertijd toch in met de festiviteiten waarbij mannen stieren, koeien en kalveren uitlokken in de arena’s.

Torroella de Montgrí was een van de vier gemeenten in de provincie Girona waar nog correbous gehouden werden. Reeds vorig jaar mei presenteerde de Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) een motie bij de gemeente die toendertijd werd aangenomen en waarmee er in principe een verbod zou zijn op deze festiviteiten waarbij de stieren, koeien en kalveren centraal staan. De afgelopen week werd er echter nogmaals gestemd en het verbod op deze festiviteiten werd met 45 stemmen voor, 44 stemmen tegen en 42 onthoudingen aangenomen.

Lees ook: Meer dan 73.000 handtekeningen tegen de feesten met stieren in Valencia en Catalonië

Nu deze gemeente ook geen correbous meer mag organiseren blijft er nog maar een gemeente over in de provincie Girona, te weten Vidreres, waar nog wel correbous worden gehouden. Andere plaatsen als Olot en Rosas worden ook op de lijst gezet van correbous vrije gemeenten. Er zijn wel nog steeds vormen van correbous te vinden in het zuiden van Catalonië, in de provincie Tarragona en dan met name rondom de Ebro Delta. Daarnaast vinden er nog correbous plaats in de deelstaat Comunidad Valenciana. Ook in de gemeenten in deze regio’s waar correbous worden georganiseerd wordt steeds meer geprotesteerd door tegenstanders.

Correbous in Catalonië

Correbous zijn festiviteiten die hoofdzakelijk in de zomer plaatsvinden in het zuiden van Catalonië, in de provincie Tarragona en in de gebieden rond de Ebro Delta. Er waren slechts enkele plaatsen in de noordoosten van de provincie Girona waar ook correbous plaatsvonden/plaatsvinden. Bij deze festiviteiten worden volwassen en jonge stieren en koeien ingezet bij speciale feesten waarvan er enkele te onderscheiden zijn zoals de “bou embolat” (toro embolado) waarbij bollen op de horens worden gezet die later in brand worden gestoken en de “capllaçat” (toro ensogado) waarbij de stieren/koeien aan touwen voor de lol door de straten worden gesleept. Dan is er ook nog de “bous a la mar” (toros a la mar) waarbij het de bedoeling is dat de stieren in de zee belanden.

Vreemd genoeg stemde het Catalaanse Parlement in 2010 in met een verbod op stierenvechten in de hele deelstaat maar werden andere festiviteiten zoals de correbous nog wel toegestaan. Toen was men van mening dat de dieren die bij deze regionale festiviteiten betrokken zijn het er levend vanaf brengen. Wat ze echter niet wilden zien was het feit dat de stieren en koeien wel flink te lijden hebben tijdens de correbous.

Ga naar de inhoud