skip to Main Content
Meer dan 73.000 handtekeningen tegen de feesten met stieren in Valencia en Catalonië

Meer dan 73.000 handtekeningen tegen de feesten met stieren in Valencia en Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Over stierenvechten heeft iedereen wel eens wat gelezen en de meningen zijn hierover altijd erg verdeeld. Ondanks het feit dat het stierenvechten nog steeds in veel delen van het land erg populair is en de overheid het zelfs als “cultureel erfgoed” heeft verklaard, zijn er steeds meer Spanjaarden die tegen het martelen en doden van stieren voor plezier zijn. Er zijn echter nog meer traditionele feesten in Spanje waar stieren bij betrokken zijn zoals de correbous en de bous al carrer, in dit geval in Catalonië en Valencia. De Partij voor de Rechten van de Dieren PACMA heeft nu al meer dan 73.000 handtekeningen verzameld tegen deze festiviteiten.

Elk jaar worden er in de stierenvechten vrije (vooralsnog) deelstaat Catalonië en in het nog steeds stierenvechten liefhebbende Comunidad Valenciana meer dan 8.000 zogenaamde “festejos taurinos populares” georganiseerd, traditionele feesten waarbij stieren en koeien betrokken zijn. In Catalonië werd het stierenvechten in 2012 verboden maar werden de traditionele dorpsfeesten met stieren, de zogenaamde “correbous” nog wel toegestaan.

Correbous in Catalonië

Correbous zijn festiviteiten die hoofdzakelijk in de zomer plaatsvinden in het zuiden van Catalonië, in de provincie Tarragona en in de gebieden rond de Ebro Delta. Hierbij worden volwassen en jonge stieren en koeien ingezet bij speciale feesten waarvan er enkele te onderscheiden zijn zoals de “bou embolat” (toro embolado) waarbij bollen op de horens worden gezet die later in brand worden gestoken en de “capllaçat” (toro ensogado) waarbij de stieren/koeien aan touwen voor de lol door de straten worden gesleept. Dan is er ook nog de “bous a la mar” (toros a la mar) waarbij het de bedoeling is dat de stieren in de zee belanden.

Bous al carrer in Valencia

In de Comunidad Valenciana vinden net zoals in het zuiden van Catalonië de “bous a la mar” festiviteiten plaats waarbij de stieren in kustplaatsen zoals het toeristische Denia en Javea aan de Costa Blanca, provincie Alicante in de zee belanden. Daarnaast vinden er in veel dorpen in de regio Valencia de “bous al carrer” (toros en la calle) feesten plaats waarbij de stieren worden losgelaten in de straten en achter mensen aanrennen, te vergelijken met het populaire stierenrennen in Pamplona maar dan kleinschaliger. Overigens vinden dit type feesten gedurende het hele jaar overal in Spanje plaats.

Gewond

Volgens de liefhebbers en voorstanders van deze feesten hebben de stieren en koeien niets te lijden bij deze festiviteiten maar elk normaal denkend mens kan zich wel voorstellen dat twee bollen die in lichterlaaie staan op de horens van een stier, touwen die langs de poten en het lichaam van de stier of koe en het water van de zee wel schadelijk zijn voor de dieren. Je hoeft alleen maar naar foto’s van deze festiviteiten te kijken om te zien hoe erg het is voor deze dieren.

Rapport

Volgens de PACMA raken stieren en koeien bij de “toros ensogados” gewond doordat de touwen waarmee de stieren en koeien door de straten worden gesleept continue langs het hoofd, lichaam en poten schuren. Bij de “toros embolados” heeft een stier te maken met brandwonden op het hoofd en het bovenste deel van zijn lichaam waarbij de stier zelfs blind kan worden door de hitte van het vuur. Bij de “toros a la mar” raken stieren gewond als ze in aanraking komen met de zee en hebben ze te maken met ademhalingsproblemen, kunnen ze gewond raken bij de val in het water en is er zelfs kans op verdrinking. Bij de “toros en la calle” kunnen stieren gewond raken door een val op straat of door het in botsing komen met muren, objecten etc.

PACMA

De Partij voor de Dieren heeft de hele zomer vrijwilligers op pad gestuurd om de vele festiviteiten waarbij stieren en koeien betrokken waren op video en foto vast te leggen, te noteren of beesten gewond raakten etc. Uiteindelijk werd er in samenwerking met dierenartsen een rapport opgesteld en een handtekeningenactie begonnen om een einde te vragen aan deze barbaarse festiviteiten. Er zijn nu inmiddels meer dan 73.000 handtekeningen verzameld die overhandigd zijn aan de regionale overheden van Catalonië en de Comunidad Valenciana.

PACMA heeft er al eerder voor kunnen zorgen dat na een jarenlange en felle strijd de festiviteiten van de omstreden “Toro de la Vega” in de plaats Tordesillas in de deelstaat Castilla y Léon werd verboden deze zomer en men hoopt dat met deze actie nu ook de stieren festiviteiten in Catalonië en Valencia beëindigd worden. Want traditie en cultuur is natuurlijk heel erg goed maar niet als daardoor mensen en dieren gewond raken of zelfs overlijden, dat is in de tijd waarin we leven niet meer normaal in een modern Europees land – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Hartelijk dank voor het publiceren van deze info. Te veel mensen denken nog dat de stieren niet lijden. (Onbegrijpelijk, want iedereen weet dat het ook zoogdieren zijn, net als mensen en dus ook alle zelfde gevoelens hebben, zoals angst, pijn, kou, warmte enz.) Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds “mensen” zijn die plezier kunnen beleven aan het martelen, lijden en de dood van een onschuldig dier. Spanje zou een stuk plezieriger zijn als deze ellende voorbij was. Ze hebben zoveel te bieden en de dierenkwellingen absoluut niet nodig.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken