Stem mee voor de Spaanse Turismo Rural hoofdstad 2023

Stem mee voor de Spaanse Turismo Rural hoofdstad 2023
Beeld: Cardona / Canva

Stem mee voor de Spaanse Turismo Rural hoofdstad 2023

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dit jaar wordt het waarschijnlijk opnieuw een jaar goed jaar wat betreft het Turismo Rural ofwel plattelandstoerisme in Spanje. Veel Spanjaarden zullen ook dit jaar in plaats van de drukke kustplaatsen met overvolle stranden naar de kleinere dorpen in de plattelandsregio’s gaan voor de jaarlijkse zomervakantie. Net zoals alle andere jaren wordt dit jaar ook weer voor de zevende keer gezocht naar de ‘Capital del Turismo Rural 2023’ en ook jij kunt meestemmen.

Sinds 2017 wordt door de website EscapadaRural de ‘Capital del Turismo Rural’ wedstrijd georganiseerd. Ook dit jaar zijn er weer 10 eindkandidaten die meedingen naar de titel voor 2023 waarvan de winnaar op 27 april bekend wordt gemaakt. Iedereen kan via DEZE website tussen tot 24 april meestemmen voor de onderstaande dorpen.

De winnaar van de 2023-editie zal de titel overnemen van Cazorla (2022) in Jaén (Andalusië) die vorig jaar wist te winnen. In de jaren daarvoor wisten ook Olvera (Cádiz, Andalusië), Potes (Cantabrië), Santillana del Mar (Cantabrië), Aínsa-Sobrarbe (Huesca, Aragón) en Sigüenza (Guadalajara, Castilla-La Mancha) te winnen.

De 10 finalisten van de zesde editie van de ‘Capital del Turismo Rural’ zijn: Bocairent (Valencia, Comunidad Valenciana), Campo Lameiro (Pontevedra, Galicië), Candeleda (Ávila, Castilla y León), Cardona (Barcelona, Catalonië), Colmenar de Oreja (Madrid), Elche de la Sierra (Albacete, Castilla-La Mancha), Nalda (La Rioja), Ricote (Murcia), Segura de León (Badajoz, Extremadura) en Zerain (Guipúzcoa, País Vasco).

Bocairent

Bocairent is een prachtig dorp in de provincie Valencia, gelegen in het oosten van Spanje. Het is een plek vol geschiedenis en cultuur, met kronkelende straatjes, oude gebouwen en een adembenemend landschap. Bocairent is beroemd om zijn middeleeuwse wijk, genaamd “El Barri Antic”, waar je kunt verdwalen in de geplaveide straten en de traditionele architectuur kunt bewonderen. Het dorp biedt ook veel natuurlijke attracties, zoals de “Covetes dels Moros”, grotten die uitgehouwen zijn in de rotsen, en de “Sierra Mariola”, een prachtig natuurgebied waar je kunt wandelen en genieten van het uitzicht.

PARADA-CAMPO LAMEIRO

Campo Lameiro is een klein dorpje in Galicië, gelegen in het noordwesten van Spanje. Het dorp staat bekend om zijn rijke archeologische erfgoed, met vele prehistorische rotstekeningen die dateren uit het Neolithicum en de Bronstijd. Deze rotstekeningen zijn te vinden in het natuurpark “Parque Arqueolóxico da Arte Rupestre”, dat een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Spanje is. Naast zijn historische en culturele attracties biedt Campo Lameiro ook een prachtig landschap, met groene heuvels, rivieren en bossen.

Candeleda

Candeleda is een schilderachtig dorpje in de provincie Ávila, gelegen in het westen van Spanje. Het dorp is omringd door prachtige natuurlijke landschappen, waaronder het “Sierra de Gredos” gebergte en de “Río Tiétar” rivier. Candeleda heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met oude gebouwen en monumenten zoals de kerk van Santa María en het middeleeuwse kasteel. Het dorp staat ook bekend om zijn gastronomie, vooral om de “caldereta de cabrito”, een heerlijk gerecht met geitenvlees.

Cardona

Cardona is een charmant dorp in de provincie Barcelona, gelegen in het noordoosten van Spanje. Het dorp staat bekend om zijn middeleeuwse kasteel, dat hoog boven de stad uittorent en een spectaculair uitzicht biedt op de omgeving. Naast het kasteel heeft Cardona nog vele andere historische en culturele attracties, zoals de “Iglesia de San Miguel” kerk en de “Torre del Homenaje” toren. Het dorp heeft ook een rijke gastronomische traditie, met lokale specialiteiten zoals “coca de recapte”, een heerlijk hartig taartje met groenten.

Colmenar de Oreja

Colmenar de Oreja is een pittoresk dorp in de provincie Madrid, gelegen in het midden van Spanje. Het dorp staat bekend om zijn wijntraditie, vooral om zijn lokale wijn, de “vino de Colmenar”. Het dorp heeft een rijke geschiedenis, met vele monumenten en gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance, zoals de kerk van Santa María la Mayor en het kasteel van Oreja. Colmenar de Oreja is ook bekend om zijn feesten, zoals de “Fiesta de la Vendimia” en de “Fiesta de la Cerveza”, waar je kunt genieten van lokale wijn en bier, samen met traditionele muziek en dans.

Elche de la Sierra

Elche de la Sierra is een mooi dorp in de provincie Albacete, gelegen in het zuidoosten van Spanje. Het dorp staat bekend om zijn prachtige landschappen, met bergen, bossen en rivieren die perfect zijn voor wandelen en buitenactiviteiten. Elche de la Sierra heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur, met vele oude monumenten en gebouwen, zoals het middeleeuwse kasteel en de “Iglesia de Santa Quiteria” kerk. Het dorp is ook beroemd om zijn gastronomie, met lokale specialiteiten zoals “gazpacho manchego”, een heerlijk gerecht met lamsvlees en groenten.

los palomares de nalda la rioja

Nalda is een klein dorpje in de provincie La Rioja, gelegen in het noorden van Spanje. Het dorp staat bekend om zijn rijke geschiedenis en cultuur, met vele historische gebouwen en monumenten, zoals de “Iglesia de San Martín” kerk en de “Torre del Reloj” klokkentoren. Nalda heeft ook een prachtig landschap, met groene heuvels en wijngaarden die perfect zijn voor wandelen en buitenactiviteiten. Het dorp is ook beroemd om zijn gastronomie, met lokale specialiteiten zoals “chorizo de Nalda”, een heerlijke worst gemaakt van varkensvlees en kruiden.

BLANCA 01

Ricote is een klein dorpje in de provincie Murcia, gelegen in het zuidoosten van Spanje. Het dorp staat bekend om zijn Moorse erfgoed, met vele gebouwen en monumenten die teruggaan tot de tijd van de Moorse overheersing. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ricote is de “Castillo de Ricote”, een prachtig Moors kasteel dat boven het dorp uittorent. Ricote heeft ook een prachtig landschap, met de “Río Segura” rivier die door het dorp stroomt en omringd wordt door groene valleien en bergen. Het dorp is ook beroemd om zijn gastronomie, met lokale specialiteiten zoals “arroz con conejo”, een heerlijk rijstgerecht met konijn en groenten.

SEGURA de LEÓN (BADAJOZ)

Segura de León is een charmant dorp in de provincie Badajoz, gelegen in het westen van Spanje. Het dorp staat bekend om zijn rijke geschiedenis en cultuur, met vele monumenten en gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance, zoals de “Iglesia de Santa María de la Asunción” kerk en het “Castillo de Segura de León” kasteel. Segura de León heeft ook een prachtig landschap, met groene valleien en bergen die perfect zijn voor wandelen en buitenactiviteiten. Het dorp is ook beroemd om zijn gastronomie, met lokale specialiteiten zoals “migas”, een heerlijk gerecht gemaakt van broodkruimels, knoflook en paprika.

Zerain

Zerain is een prachtig dorp in de provincie Gipuzkoa, gelegen in het noorden van Spanje. Het dorp staat bekend om zijn prachtige landschap, met groene heuvels en bergen die perfect zijn voor wandelen en buitenactiviteiten. Zerain heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur, met vele oude monumenten en gebouwen, zoals de “Iglesia de San Martín” kerk en de “Casa-Torre Jauregia” toren. Het dorp is ook beroemd om zijn gastronomie, met lokale specialiteiten zoals “txistorra”, een heerlijke worst gemaakt van varkensvlees en paprika.

Ga naar de inhoud