skip to Main Content
Siësta’s van meer dan 40 minuten zijn slecht voor de gezondheid
Freepik

Siësta’s van meer dan 40 minuten zijn slecht voor de gezondheid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Freepik

MADRID – Slecht nieuws voor diegene die van een lekker lange siësta houden. Volgens meerdere onderzoeken is het slapen van een siësta van langer dan 40 minuten slecht voor de gezondheid. Zo hebben mensen die langer dan 40 minuten slapen meer kans op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overtollig vet en teveel bloedsuiker.

Uit diverse onderzoeken in de loop der jaren is gebleken dat een siësta van meer dan 40 minuten slecht is voor de gezondheid. Zo heeft men aangetoond dat lange siësta’s kunnen leiden tot hogere bloeddruk of cholesterol en meer vet rond de heupen of bloedsuiker. Ook kunnen er hartproblemen ontstaan bij personen die lange siësta’s slapen.

Over het algemeen zegt men in Spanje altijd dat een siësta juist goed is voor de gezondheid maar wordt er ook vaak bij vermeld dat deze siësta nooit te lang mag zijn en in principe moet eindigen voordat men in de diepe slaap (REM) terecht komt.

Uit een eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen, mist niet langer dan 40 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.

Als je ondanks de uitslag van de onderzoeken toch ervan overtuigd bent dat je toch maar eens aan de siësta moet, dan zijn hier enkele tips:

 • Houdt de siësta kort en tussen de 25 en 30 minuten maximaal en wordt wakker voordat men in de diepe slaap (REM) valt aangezien het opstaan daarna veel zwaarder valt.
 • Houdt de kamer waar men de siësta slaapt donker, doe de gordijnen dicht of de rolluiken naar beneden en doe al het licht uit.
 • Houdt het rustig dus geen televisie of radio aan, niet naar muziek luisteren en niet de siësta slapen op het drukke strand in de zomer. Geluiden verstoren de rust in de hersenen en dat probeer je nu net voor elkaar te krijgen met een siësta.
 • Zet de mobiele telefoon, huistelefoon, tablets, computers etc. uit gedurende de siësta. Het is belangrijk om eventjes helemaal de tijd voor jezelf te nemen dus niet om te appen, texten, bellen, surfen etc.
 • Siësta dient men liggend te slapen maar dat houdt niet in dat je de pyjama aan moet doen en onder de dekens moet kruipen. De siësta kan ook gehouden worden op de bank, op bed (en niet in bed) of op andere plaatsen als het maar horizontaal is.
 • Houdt de tijd in de gaten en begin niet te laat met een siësta. Als je probeert ’s-Nachts ook nog te slapen ga dan niet een siësta beginnen om 6 uur ’s-Middags. Het meest ideale tijdstip voor een siësta is tussen 12 en 16 uur overdag, iets wat men in Spanje dan ook vaak doet na het middageten (wat vaak zwaar valt).
 • Probeer voor het slapen van een siësta geen koffie te drinken want dat bevorderd bij de meeste mensen de slaap niet echt. De cafeïne in de koffie duurt er ongeveer 20 minuten over om effectief te zijn in een lichaam. Houdt daar rekening mee. Koffie kun je dus beter na de siësta drinken.

Bij deze dus enkele nuttige tips voor het slapen van de perfecte siësta die gegarandeerd voor innerlijke rust zal zorgen, mits je je houdt aan de limiet van ongeveer 30 minuten, stilte, donker, geen koffie en al liggend de siësta slaapt. Succes!

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. De boodschap is simpel: Van leven ga je dood!
  Dus geniet er maar van zoveel je kunt, want als je alles bewaart voor later dan moet je maar zien of je dat wel haalt.

 2. De harde realiteit is volgens de zogenaamde deskundigen , dat ademhalen je ouder maakt . Zuurstof en lucht vervuiling wat iedereen konstant inhaleert . Tast de huid aan en verder het proces van ouder worden waar nog steeds onderzoek voor nodig is men weet nog steeds niet waar de kern zit. Dus alles bij elkaar genomen en ook nog eens niet te lang slapen / siesta . De lijst wordt steeds langer .

  Alles wat teveel wordt is slecht . De orde van gelijk hebben botst zo nu en dan heftig. Bijv. niet in de zon , maar we hebben het nodig en kijk uit voor huid-aandoeningen. Drink geen alcohol recent gebleken volgens onderzoek-rapporten schijnt ook slecht te zijn voor de gezondheid . Het roken is voor iedereen verslavend en verjaagd de frisse lucht voor zover het fris te noemen is. Voedsel is schijnbaar na onderzoek niet meer te vertrouwen en zit vol met allerlei toxische stoffen. Het moestuintje is je leven aan het verkorten door genx en pfoa / c8 en de rest wat nog rond zweeft en mee drijft.

  Neem de aardbei onlangs nog onderzocht. Suiker en zout in produkten moet wat beteft percentages drastisch naar beneden.. Neem ook niet teveel water dan ga je het niet redden. In vis zitten ook stoffen en plastic deeltjes. De chemische coatings die wereldwijd voorkomen in kleding en verpakkingen zelfs het tapijt is giftig. Hout wordt behandeld met noem maar op teveel om op te schrijven. Volgens mij is het wel positief als je ogen open gaan na het wakker worden en kijk het ademhalen is ook nog aanwezig samen met het kloppen van ons bloedpompje. Gelukkig gaat het schrijven ook nog redelijk en praten horen en kijken . Ruiken en voelen .

  Ik pluk de dag en begroet het leven wat een geluk . Carpe diem . En vooral vrede op aarde.
  P.s. ben een beetje moe geworden van het lezen en schrijven ik ga even liggen en ga een tukkie doen..!

 3. Dan is slapen ook ongezond voor mensen met onregelmatige diensten en ga zo maar door. En volgens het verhaal mag je tijdens de siesta eigenlijk niet eens echt in slaap vallen, tja als je dat niet kan kun je net zo goed ergens een boek gaan lezen. Maargoed van veel koffie kun je k…… krijgen, elk glas wijn haalt een half uur van je leven af en ga zomaar door met alle onderzoeken die er worden gedaan tegenwoordig. Eigenlijk als je dat leest is werkelijk niets meer goed voor de mens. Dan toch maar een kort fijn leven dan een lang supersaai leven.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken