Search
menu
Search

Siësta’s van meer dan 40 minuten zijn slecht voor de gezondheid

Oeps ... foto ontbreekt!

Siësta’s van meer dan 40 minuten zijn slecht voor de gezondheid

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Slecht nieuws voor diegene die van een lekker lange siësta houden. Volgens meerdere onderzoeken is het slapen van een siësta van langer dan 40 minuten slecht voor de gezondheid. Zo hebben mensen die langer dan 40 minuten slapen meer kans op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overtollig vet en teveel bloedsuiker.

Uit diverse onderzoeken in de loop der jaren is gebleken dat een siësta van meer dan 40 minuten slecht is voor de gezondheid. Zo heeft men aangetoond dat lange siësta’s kunnen leiden tot hogere bloeddruk of cholesterol en meer vet rond de heupen of bloedsuiker. Ook kunnen er hartproblemen ontstaan bij personen die lange siësta’s slapen.

Over het algemeen zegt men in Spanje altijd dat een siësta juist goed is voor de gezondheid maar wordt er ook vaak bij vermeld dat deze siësta nooit te lang mag zijn en in principe moet eindigen voordat men in de diepe slaap (REM) terecht komt.

Uit een eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen, mist niet langer dan 40 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.

Als je ondanks de uitslag van de onderzoeken toch ervan overtuigd bent dat je toch maar eens aan de siësta moet, dan zijn hier enkele tips:

  • Houdt de siësta kort en tussen de 25 en 30 minuten maximaal en wordt wakker voordat men in de diepe slaap (REM) valt aangezien het opstaan daarna veel zwaarder valt.
  • Houdt de kamer waar men de siësta slaapt donker, doe de gordijnen dicht of de rolluiken naar beneden en doe al het licht uit.
  • Houdt het rustig dus geen televisie of radio aan, niet naar muziek luisteren en niet de siësta slapen op het drukke strand in de zomer. Geluiden verstoren de rust in de hersenen en dat probeer je nu net voor elkaar te krijgen met een siësta.
  • Zet de mobiele telefoon, huistelefoon, tablets, computers etc. uit gedurende de siësta. Het is belangrijk om eventjes helemaal de tijd voor jezelf te nemen dus niet om te appen, texten, bellen, surfen etc.
  • Siësta dient men liggend te slapen maar dat houdt niet in dat je de pyjama aan moet doen en onder de dekens moet kruipen. De siësta kan ook gehouden worden op de bank, op bed (en niet in bed) of op andere plaatsen als het maar horizontaal is.
  • Houdt de tijd in de gaten en begin niet te laat met een siësta. Als je probeert ’s-Nachts ook nog te slapen ga dan niet een siësta beginnen om 6 uur ’s-Middags. Het meest ideale tijdstip voor een siësta is tussen 12 en 16 uur overdag, iets wat men in Spanje dan ook vaak doet na het middageten (wat vaak zwaar valt).
  • Probeer voor het slapen van een siësta geen koffie te drinken want dat bevorderd bij de meeste mensen de slaap niet echt. De cafeïne in de koffie duurt er ongeveer 20 minuten over om effectief te zijn in een lichaam. Houdt daar rekening mee. Koffie kun je dus beter na de siësta drinken.

Bij deze dus enkele nuttige tips voor het slapen van de perfecte siësta die gegarandeerd voor innerlijke rust zal zorgen, mits je je houdt aan de limiet van ongeveer 30 minuten, stilte, donker, geen koffie en al liggend de siësta slaapt. Succes!

Ga naar de inhoud