Eerste Europees kampioenschap hondensurfen vindt plaats in Asturië

Eerste Europees kampioenschap hondensurfen vindt plaats in Asturië
Beeld: Canva

Eerste Europees kampioenschap hondensurfen vindt plaats in Asturië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – Je hebt mensensurfen en je hebt hondensurfen en in die laatste categorie wordt het eerste Europees kampioenschap Hondensurfen georganiseerd in Asturië. Dat gebeurt op zaterdag 28 en zondag 29 mei bij het Playa de Salinas strand in de gemeente Castrillón. Het eerste hondensurfen kampioenschap wordt gesponsord door de winkelketen Tiendanimal en de vereniging Maratondog.

Het ‘European Dog Surf Championship’ is gebaseerd op de Australische tegenhanger ‘World Dog Surfing Championship’. Het is in Spanje en Europa echter de eerste keer dat een soortgelijk kampioenschap georganiseerd wordt. In het weekend van 28 en 29 mei (2022) zal het een dolle boel worden bij het Playa de Salinas strand van Castrillón in Asturië.

Uiteraard gaat het om honden die op surfplanken staan en proberen het kampioenschap te winnen om zo 5.000 maaltijden als trofee mee naar huis te nemen, maar het heeft ook een liefdadigheidsdoel. Op de eerste dag zal er namelijk een parade zijn van honden die een nieuwe familie zoeken om zo lokale en regionale asielen en opvangcentra en natuurlijk hun honden te helpen.

Maar waar komt dit hondensurfen vandaan? De oorsprong ligt in Californië waar honden speciaal getraind worden om te surfen op surfplanken, bodyboards, skimboards, windsurfplanken of welke bodysurf dan ook. De hond kan daarbij alleen op de surfplank staan of samen met hun baasje of surfcollega.

Bij het European Dog Surf Championship in Asturië zijn vier categorieën: kleine honden tot 5 kilo; middelgrote honden tussen 5 en 15 kilo; grote honden vanaf 15 kilo; tandem waarbij hond en mens samen op een surfplank staan. De zes professionele juryleden moeten de winnaar kiezen waarbij niet alleen gekeken wordt naar de surftechnieken maar ook naar de moeilijkheidsgraad van de golven, het vertrouwen dat een hond uitstraalt en misschien wel het leukste om te zien, wat de hond aan heeft. Elke hond heeft 10 minuten de tijd om op de golven te laten zien wat hij/zij kan.

Ga naar de inhoud