Zeven op de tien inwoners van Spanje willen een rookverbod op terrassen

Zeven op de tien inwoners van Spanje willen een rookverbod op terrassen
Beeld: Canva

Zeven op de tien inwoners van Spanje willen een rookverbod op terrassen

MADRID – 72 procent van de deelnemers aan een enquête over roken in Spanje geeft aan dat er een rookverbod moet komen op terrassen van bars en restaurants. De resultaten van deze enquête met 6.302 deelnemers uitgevoerd door de Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) zijn bekend gemaakt in de ‘Semana sin humo’ ofwel de rookloze week die van 25 tot en met 31 mei gevierd wordt in Spanje.

Terwijl zeven op de tien (72%) van de deelnemers aangeeft dat ze het eens zijn met een rookverbod op terrassen van bars en restaurants in Spanje, geeft 28% aan dat er een rookverbod moet zijn van acht meter rondom terrassen. 57% geeft aan dat er een rookverbod moet komen op alle openbare plaatsen terwijl 54% zegt dat er ook een algemeen en landelijk rookverbod moet komen op stranden. Bijna 44% zegt dat er een rookverbod moet komen in personenwagens en 24% vindt dat het roken op straat ook verboden moet worden.

85% van de deelnemers aan deze enquête zegt dat er strengere anti rook- of tabakswetten moeten komen in Spanje. 84% geeft aan dat ze vinden dat ze blootgesteld zijn aan rook van anderen die sigaretten roken en dus ongewild rook inademen. Op terrassen zegt bijna 81% van de niet-rokers en bijna 72% van de ex-rokers dat ze blootgesteld zijn aan de schadelijke effecten van tabaksrook op terrassen.

Aan de 2021-enquête deden 6.302 mensen mee waarvan bijna 84% aangeeft niet-roker te zijn waarvan 49% zegt niet te roken en nooit gerookt te hebben en 35% aangeeft ex-rokers te zijn. 16% geeft aan wel roker te zijn waarvan 10% dagelijks en 6,4% zo af en toe. De onderzoeksresultaten zijn dus enigszins beïnvloed door niet-rokers die hun mening hebben gegeven. Via DEZE website kun ook jij meedoen aan de 2022-enquête. 

Als de gegevens per autonome regio worden geanalyseerd , zijn de drie regio’s met het hoogste percentage niet-rokers Asturië (67,35%), Galicië (61,2%) en de Canarische Eilanden (60,3%); degenen met een hoger percentage ex-rokers zijn Extremadura (52,6%), de Balearen (39,7%) en La Rioja (36,9%) en de regio’s met het hoogste percentage rokers zijn Andalusië (20,2%), Castilla-La Mancha (19,7%) en Extremadura (17,3%).

Longartsen willen dat het roken duurder en moeilijker wordt in Spanje
Als het aan de vereniging van longartsen ligt dan moeten de sigaretten duurder worden, moeten de pakjes lelijker worden en moet het roken op terrassen en andere openbare plaatsen verboden worden in Spanje.
www.spanjevandaag.com
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.