De namen van de Canarische Eilanden en hun geschiedenis

De namen van de Canarische Eilanden en hun geschiedenis
Beeld: via canva.com

De namen van de Canarische Eilanden en hun geschiedenis

De Canarische Eilanden hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voor de Spaanse verovering. Elk eiland droeg ooit een unieke naam, gegeven door de oorspronkelijke bewoners, de Guanches. Deze namen weerspiegelden de diverse landschappen en culturen van de eilanden. Laten we eens kijken naar de oude namen van de acht Canarische Eilanden.

De Canarische Eilanden vormen een prachtige vulkanische archipel in de Atlantische Oceaan, gelegen voor de kust van Marokko. Deze eilanden staan bekend om hun adembenemende stranden, vulkanische landschappen en het aangename klimaat dat het hele jaar door heerst.

Van groot naar klein zijn de acht eilanden Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro en (sinds 2018 een apart eiland) La Graciosa. Elk eiland heeft zijn eigen unieke charme en bezienswaardigheden, waardoor de Canarische Eilanden een geliefde bestemming zijn voor zowel zonaanbidders als natuurliefhebbers.

Tenerife

Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, heeft zijn naam behouden met oorspronkelijke wortels. De naam Tenerife is afgeleid van het woord dat werd gebruikt door de inwoners van La Palma, wat “besneeuwde berg” betekent. De oude bewoners noemden het eiland Achinech, Chinet of Chinec. In historische documenten wordt het ook wel Nivaria genoemd, naar Plinius de Oudere, en het Eiland van de Hel.

Gran Canaria

Gran Canaria behoudt een deel van zijn originele naam, Canaria, vanwege de grote honden die er ooit leefden. Na mislukte veroveringspogingen door de Franken en Noormannen, werd het woord “Gran” (groot) toegevoegd. De kroniek “Le Canarien” was de eerste die de naam Gran Canaria gebruikte. De oorspronkelijke bewoners noemden het eiland Tamarán, maar de exacte betekenis van deze naam is onbekend.

Fuerteventura

Fuerteventura, het op één na grootste eiland van de Canarische Eilanden, dankt zijn naam aan de kracht en moed van de oorspronkelijke bewoners. De betekenis van “Fuerteventura” is eigenlijk “sterk avontuur” of “sterke wind”.

Lanzarote

Lanzarote, het oostelijkste eiland van de Canarische Eilanden, stond oorspronkelijk bekend als “las Coloradas Lomas”, wat “de rode heuvels” betekent. Deze benaming verwijst naar het opvallende rode landschap van het eiland, dat is ontstaan door vulkaanuitbarstingen die het gevormd hebben.

La Gomera

La Gomera is een klein eiland met een unieke en bijna onveranderlijke naam die teruggaat tot oude tijden. De oorsprong van de naam blijft een mysterie, maar het eiland staat altijd bekend als La Gomera.

Een opvallende culturele traditie van La Gomera is de “Silbo Gomero”, een fluittaal die door de lokale bevolking wordt gebruikt om over grote afstanden te communiceren. Deze traditionele manier van communiceren is uniek voor het eiland en draagt bij aan de rijke cultuur van La Gomera.

La Palma

De oorspronkelijke bewoners van La Palma noemden het eiland “Benahoare”, wat “mijn land” betekent. De huidige naam van het eiland zou kunnen komen van de vegetatie die er groeit, maar er wordt ook gesuggereerd dat het afkomstig is van “Planaria”, een naam die gegeven is door Plinius de Oudere.

El Hierro

De huidige naam El Hierro verscheen voor het eerst op kaarten en documenten uit de 14e eeuw als “Fero”, wat waarschijnlijk een spelfout is van “Ferro”. In de kroniek “Le Canarien” uit 1402 worden varianten zoals “Fer”, “Fair” en “Ferre” gebruikt. De eerste bewoners, de Bimbaches, noemden het eiland “Eseró”.

La Graciosa

La Graciosa heeft geen Aboriginal-naam omdat het nooit werd bewoond door de eerste kolonisten. De huidige naam komt van zeevaarders uit de 14e eeuw die het beschreven als ‘zeer sierlijk om naar te kijken’.

La Graciosa heeft zijn naam niet gekregen van de oorspronkelijke inwoners, maar van zeevaarders die het eiland in de 14e eeuw bezochten. Ze vonden het eiland zo mooi en sierlijk dat ze het La Graciosa noemden. Dit is hoe het eiland zijn naam kreeg, en het is gebleven tot op de dag van vandaag.

Ga naar de inhoud