Wat is het fruit dat het meest gegeten wordt in Spanje?

Wat is het fruit dat het meest gegeten wordt in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat is het fruit dat het meest gegeten wordt in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In 2021 toont het Spaanse rapport over voedselconsumptie aan welk vers fruit bijzonder geliefd is in Spanje en welk fruit het meest gegeten wordt. Aan fruit wordt ongeveer 10% van het budget dat huishoudens aan eten en drinken besteden toegekend, wat zich vertaalt in een jaarlijkse uitgave van 156,70 euro per hoofd van de bevolking. Gemiddeld verbruikte men in totaal 91,8 kilo in 2021, wat een daling van bijna acht kilo betekent vergeleken met 2020.

In Spanje consumeert men gemiddeld 91,8 kilo vers fruit per persoon, wat een afname van 7,94 kilo is vergeleken met 2020. Dit komt doordat er in het jaar van de pandemie veel meer van deze producten werden gegeten. Navarra voert de lijst aan met de hoogste fruitconsumptie, met 119,12 kilo per persoon per jaar. Aan het andere uiteinde van de schaal bevindt zich Extremadura, met een consumptie van 76,91 kilo per persoon.

Spanje is een van de grootste producenten van fruit in Europa en sommige van de meest geteelde fruitsoorten zijn sinaasappels, aardbeien, appels, citroenen, en steenfruit zoals perziken en abrikozen. Sinaasappels vormen een van de belangrijkste fruitteelten in Spanje. De regio Valencia in het oosten van Spanje is in het bijzonder bekend om zijn sinaasappelproductie.

8. Perzik (melocotones)

Op basis van de gegevens van het rapport van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, staat de perzik op de achtste plaats van meest gegeten fruit in Spanje in 2021, met een consumptie van 2,5 kilo per persoon per jaar.

7. Aardbeien (fresas)

Aardbeien staan een positie hoger in de rangschikking, omdat iedere Spanjaard in 2021 gemiddeld 2,59 kilo van dit fruit heeft gegeten.

6. Peren (peras)

Ondanks dat peren een van de favoriete fruitsoorten zijn in Spanje, is hun consumptie aanzienlijk lager dan andere soorten. Het verbruik bedraagt 4,77 kilo per persoon per jaar.

5. Mandarijnen (mandarinas)

Mandarijnen nemen de vijfde plaats in, met een consumptie die de vijf kilo per persoon overschrijdt. Het totaal komt uit op 5,87 kilo.

4. Appels (manzanas)

Appels blijven net van het podium af, aangezien de inwoners van Spanje elk jaar genieten van 9,2 kilo van dit zeer geliefde fruit.

3. Bananen (plátanos)

Bananen staan op de derde plaats, met een consumptie die ruim boven de 10 kilo ligt. Het gaat om 13,54 kilo per persoon.

2. Sinaasappels (naranjas)

Hoewel de sinaasappel traditioneel het meest gegeten fruit is in Spanje, staat deze nu op de tweede plaats. De consumptie is 15,10 kilo per persoon.

1. Meloenen en watermeloenen. (melones y sandías)

Doordat het rapport ze gezamenlijk beoordeelt, hebben ze de toppositie bereikt. Als ze echter apart werden bekeken, zouden ze enkele plaatsen dalen. In 2021 at elke persoon in totaal 16,54 kilo van deze twee zomerse fruitsoorten.

Ga naar de inhoud