De visserij-industrie in Spanje is goed voor ruim 34.800 banen

De visserij-industrie in Spanje is goed voor ruim 34.800 banen
Beeld: via canva.com

De visserij-industrie in Spanje is goed voor ruim 34.800 banen

De visserij-industrie in Spanje is een cruciale sector die een aanzienlijke bijdrage levert aan de nationale economie. Deze industrie omvat niet alleen de vangst van vis, maar ook de verwerking, distributie en verkoop van visproducten. In dit artikel kijken we naar de verschillende aspecten van de Spaanse visserij, met bijzondere aandacht voor de economische impact en de werkgelegenheid die deze sector genereert.

De visserij heeft een lange en rijke geschiedenis in Spanje, die teruggaat tot de oudheid. De strategische ligging van het Iberisch schiereiland, omringd door de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, heeft de ontwikkeling van een sterke visserijtraditie bevorderd.

Spanje heeft een uitgebreide kustlijn met diverse visserijgebieden die elk hun eigen kenmerken en vangstmethoden hebben. Galicië staat bekend om zijn rijke visgronden en schaaldieren, terwijl de Cantabrische kust belangrijk is voor de vangst van sardines en ansjovis. De Middellandse Zeekust staat bekend om de diverse vissoorten en tonijnvangst, terwijl bij de Canarische Eilanden diepzeevisserij en tonijnvangst plaatsvinden. 

De visserijsector is belangrijk voor de Spaanse economie, met een bijdrage van meer dan 1,5% aan het Bruto Binnenlands Product (BBP). Niet alleen de visserij zelf, maar ook de verwerking en handel van visproducten dragen hieraan bij. De export van visproducten is essentieel om het handelstekort van Spanje te verminderen en draagt bij aan de economische stabiliteit van het land.

De visserijsector zorgt voor directe werkgelegenheid voor vele Spanjaarden, zowel op zee als aan land. Dit omvat vissers zelf, bemanningsleden op vissersschepen, havenarbeiders die helpen bij het lossen en verwerken van de vangst, werknemers in de verwerkingsindustrie die betrokken zijn bij het fileren, inblikken en verpakken van vis, en natuurlijk mensen in distributie en logistiek voor transport en opslag van visproducten. Het is een belangrijke sector die bijdraagt aan de werkgelegenheid en economie in Spanje.

Volgens het recente sectorrapport van Conxemar genereren de 803 bedrijven in de visverwerking en vishandel in Spanje 34.844 directe banen. Het rapport legt de nadruk op het feit dat vrouwen 48,6% van de werknemers in de visindustrie vertegenwoordigen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 80% van de bedrijven in de sector nog steeds aanzienlijke genderongelijkheid kent, waarbij het percentage vrouwelijke werknemers niet hoger is dan 22% van de beroepsbevolking. 

De studie benadrukt het belang van Galicië in de sector, met 34% van de bedrijven, met 50% van de bedrijfsopbrengsten van de activiteit op nationaal niveau (9,1 miljard euro) en 858 miljoen aan ruwe toegevoegde waarde. Andalusië heeft 13% van de bedrijven in deze sector; de Valencia regio met 9%, Catalonië 10% en Cantabrië met 7%.

Ga naar de inhoud