Provincie Huesca verbijsterd over negatief reisadvies België

Provincie Huesca verbijsterd over negatief reisadvies België
Beeld: Torla / 123rf

Provincie Huesca verbijsterd over negatief reisadvies België

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In de provincie Huesca in de autonome regio Aragón heeft men dit weekend verbijsterd gereageerd op het negatieve reisadvies van België. Niet alleen vindt men dit geheel onterecht maar daarnaast is het een harde klap in het gezicht voor het regionale toerisme. In de verschillende districten in Huesca komen gedurende de zomer veel Belgische families op vakantie en volgens de Spaanse autoriteiten kan dat ook nog steeds zonder problemen.

Vrijdagmiddag heeft Buitenlandse Zaken in België het reisadvies voor de provincies Lerida (Catalonië) en Huesca (Aragón) aangepast van oranje naar rood. Deze kleur betekent dat het reizen niet mogelijk is en/of wordt afgeraden. De Belgische reizigers die toch richting Huesca gaan en terugkeren in eigen land moeten een formulier invullen, moeten daarnaast verplicht in quarantaine en men dient een test te ondergaan (beiden afhankelijk van de Belgische gemeente).

Volgens de regionale autoriteiten is een algeheel reisverbod voor de hele provincie Huesca niet terecht want lang niet de hele provincie heeft te maken met corona-uitbraken en steeds meer mensen die positief op COVID-19 worden getest. Daarnaast spreekt men in Aragón over een discriminerende behandeling van de provincie Huesca. Verder klaagt men over het geven van een oranje kleur voor de rest van de autonome regio Aragón wat in de ogen van de regionale autoriteiten ook niet terecht is.

Het klopt dat het aantal besmettingsgevallen in de regio Aragón met name bij de hoofdstad Zaragoza, bij de provinciale hoofdstad Huesca en diverse districten aan het stijgen is maar volgens de regioregering in Aragón zijn deze brandhaarden onder controle en vinden deze plaats in bepaalde districten.

In de provincie Huesca heeft men maatregelen genomen en zijn de districten (comarcas) La Litera, Cinca Medio en Bajo Cinca teruggegaan naar fase 2 van het de-escalatieproces en werden maatregelen genomen bij Zaragoza en Huesca. 

Dat zijn drie van de 10 districten waar de provincie Huesca uit bestaat. Naast La Litera, Cinca Medio en Bajo Cinca heeft de provincie Huesca ook de ‘comarcas’ Alto Gállego, Hoya de Huesca, Jacetania, Monegros, Ribagorza, Sobrarbe en Somontano de Barbastro. Op Barbastro stad na zijn er praktisch geen besmettingen in de overige districten die samen goed zijn voor meer dan de helft van de hele provincie.

De provincie Huesca wordt in de zomermaanden veel bezocht door Belgische toeristen die voor de natuur, rust en ruimte komen. De provincie Huesca heeft een oppervlakte van 15.626 km2 wat de helft is van de hele oppervlakte van België, te weten 30.528 km2 terwijl de autonome regio Aragón 47.730 km2 groot is, wat groter is dan België en Nederland (41.543 km2).

Ga naar de inhoud