Vijf plaatsen in Spanje waar de temperaturen het hoogst zijn in augustus

Oeps ... foto ontbreekt!

Vijf plaatsen in Spanje waar de temperaturen het hoogst zijn in augustus

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De maand augustus is een van de warmste maanden van het jaar en dat is op veel plaatsen dit jaar dan ook wel te merken. Het is zo’n beetje overal langs de Middellandse Zee wel warm maar er zijn plaatsen in Spanje die met de gemiddelde temperaturen vele malen hoger zijn dan menig andere plaats in Spanje.

Het zijn hoofdzakelijk de zuidelijke gelegen steden waar de temperatuur gemiddeld het hoogst is en waar keer op keer het kwik stijgt naar temperaturen die niet lekker meer zijn (voor sommigen weer wel). Córdoba is daarbij de stad waar de hoogste temperaturen gemeten worden en waar dit jaar het hitterecord werd verbroken.

We hebben het hier overigens wel over de officieel door de Aemet (Spaanse weerdienst) gemeten temperaturen en niet de gevoelstemperaturen die vaak veel hoger zijn.

Gemiddeld

Volgens de website eltiempo.es is de gemiddelde temperatuuur van een augustusmaand in Spanje 23,9 graden met maximale temperaturen van 36 graden in het zuiden van Spanje en 24 graden in het noordwesten zoals in Cantabrië en 26 graden op de Canarische Eilanden. Dit jaar lijkt het er echter op dat het weer van slag is want zelfs in de noordwest gelegen gebieden zijn maximale temperaturen gehaald en was het prachtig strandweer.

Steden

1- Córdoba is de stad met gemiddeld de hoogste temperaturen van heel Spanje. De maximale temperatuur in een augustusmaand ligt hier rond de 36,5 graden. In 2017 werd het all-time hitterecord op donderdag 13 juli verbroken met maar liefst 47,3 graden, slechts een tiende graad meer dan het oude record van 1994 in Murcia.

Volgens de niet officiële maatstaven (en gemeten met oude apparatuur) werd het al eens warmer in Spanje zoals in het jaar 1873 in Sevilla met 49,8 graden en 48 graden in het jaar 1876 in Murcia. Wil je dus lekker warm tot zeer heet zitten, dan is de stad Córdoba dé plaats om de zomer door te brengen.

2- Sevilla is nog zo’n zuid Spaanse stad waar het kwik enorm kan stijgen. De maximale temperatuur in een maand zoals augustus ligt daar rond de 35,5 graden wat erg warm kan zijn. Ook gedurende de andere maanden van het jaar is het aangenaam tot warm in de de stad Sevilla.

Net zoals in Córdoba hebben we het hier echter over een maximale temperatuur maar dat kan nog wel eens hoger zijn en tegen of boven de 40 graden liggen.

3- Badajoz in Extremadura heeft de eer om op de derde plaats te staan als warmste plaats in Spanje. De maximale temperatuur ligt hier in augustus rond de 34,5 graden maar er zijn genoeg dagen waarbij het vele malen warmer kan zijn, zeker dit jaar waar het kwik ook al vaak in de maanden juli en zelfs eind juni richting de 40 graden trok.

4- Murcia is de stad op de vierde plaats en tot voor kort de plaats met het hitterecord. De maximale temperatuur in augustus ligt hier rond de 34,2 graden maar als een geheel is de deelstaat een van de warmste van Spanje (ook omdat het niet de grootste regio is). Murcia staat bekend om hoge temperaturen zoals in augustus 2012 toen het daar 43,2 graden werd of in juli 1994 toen het (inmiddels oude) hitterecord werd gevestigd met 47,2 graden.

5- Granada staat op een eervolle vijfde plaats met een maximum temperatuur van 34,2 graden in augustus. Het grappige van Granada is echter dat deze stad weliswaar extreem hoge temperaturen kan hebben maar dat men tegelijkertijd niet ver van het centrum op de Sierra Nevada in de winter kan skiën. Voor de inwoners van Granada ligt de Costa Tropical gelukkig dichtbij zodat men even afkoeling kan zoeken in badplaatsen als Almuñecar of Motril.

Ga naar de inhoud